Naukowy ranking opublikował magazyn "U.S. News & World Report".
Odpowiednio skomponowany jadłospis może przyczynić się do spowolnienia procesu starzenia mózgu o kilkanaście lat, a nawet zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. Do takich wniosków doszli badacze z Uniwersytetu Rush w Chicago. Jakie artykuły spożywcze zostały przez nich wyróżnione? Co warto włączyć do codziennej diety?
Osoby ze stwardnieniem rozsianym, które ściśle przestrzegają zaleceń diety śródziemnomorskiej, dłużej zachowują funkcje poznawcze - wynika z badań przeprowadzonych w Nowym Jorku. Jakie produkty powinny się znaleźć na talerzu pacjenta? O czym należy pamiętać?
Eksperci ds. żywienia, otyłości i psychologii żywności oraz cukrzycy i chorób serca zostali poproszeni o wybranie najlepszych diet. Które stanęły na podium? Oto kilka zdrowych przepisów, które pomogą ci schudnąć i zdrowo żyć.