Jak zrobić słonecznikowiec - przepis na ciasto z masą krówkową

Ciasto udekorowane kwiatami
Jak zrobić słonecznikowiec - przepis na ciasto z masą krówkową
Źródło: LightFieldStudios/Getty Images
Słonecznikowiec to smakowite ciasto z masą krówkową oraz ciekawym akcentem w postaci prażonego słonecznika. To idealny deser dla wszystkich, którzy kochają słodkie wypieki z kremem. Mimo że można znaleźć wiele przepisów na jego przygotowanie, bazą i obowiązkowym składnikiem jest zawsze słonecznik.

Ciasto słonecznikowiec to idealne rozwiązanie na święto lub rodzinną imprezę . Łatwo się je kroi i może stać poza lodówką przez długi czas. Co więcej, jeśli nie dysponujesz dużą ilością czasu, nie musisz go nawet piec. Jakie są najlepsze receptury na słonecznikowiec z masą krówkową ?

Słonecznikowiec – przepis na oryginalne ciasto z bitą śmietaną

Składniki:

  • 6 jajek,
    • ½ mąki pszennej,
      • ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
        • 1 szklanka cukru,
          • 1 łyżeczka octu,
            • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
              • 1 budyń czekoladowy,
                • 1 puszka masy krówkowej,
                  • 125 g masła,
                    • 125 g margaryny,
                      • 0,5 l śmietany kremówki 30%,
                        • 1 Śnieżka,
                          • 1 fix do śmietany,
                            • 2 galaretki cytrynowe,
                              • 3 łyżeczki masła,
                                • 3 łyżki cukru,
                                  • 200 g słonecznika łuskanego.

                                    Przepisy Darii Ładochy

                                    Źródło: Dzień Dobry TVN
                                    Daria Ładocha z córkami
                                    Daria Ładocha z córkami
                                    Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
                                    Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
                                    Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
                                    Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
                                    Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
                                    Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy

                                    Sposób przygotowania:

                                    1. Oddziel żółtka od białek. W misce wymieszaj żółtka z octem. W innej misce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i budyń.
                                      1. Ubij na sztywno białka z cukrem. Do masy wlej żółtka wymieszane z octem oraz wsyp zawartość miski z mąką i budyniem. Mieszaj całość do uzyskania jednolitej masy.
                                        1. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Rozgrzej piekarnik do 180℃, a następnie piecz je przez 35–40 minut. Pozostaw biszkopt do ostygnięcia w chłodnym miejscu, po czym przekrój go na pół.
                                          1. Masło i margarynę ubij na puszystą masę, dodawaj do niej stopniowo masę krówkową (po 1 łyżce), aż do uzyskania jednolitego kremu.
                                            1. Rozpuść 2 galaretki cytrynowe w 0,5 l wody, następnie ostudź je w chłodnym miejscu. Ubij na sztywno śmietanę kremówkę, dodając do niej Śnieżkę oraz fix do śmietany. Do całości dodaj lekko tężejącą galaretkę, a następnie miksuj całość, aż składniki się połączą.
                                              1. Aby przygotować posypkę słonecznikową, na patelni rozpuść masło. Następnie dodaj cukier i poczekaj, aż się rozpuści. Wsyp na patelnię słonecznik i usmaż go na złoty kolor. Pamiętaj, że musisz go cały czas mieszać i pilnować – jeśli się zarumieni, stanie się gorzkawy.
                                                1. Na połowie biszkoptu wyłóż masę krówkową, pozostaw jednak 2 łyżki kremu na później. Na masę krówkową wyłóż masę śmietanową i przykryj całość kolejną warstwą biszkoptu. Na wierzchu posmaruj ciasto resztą masy kajmakowej, a wierzch posyp ziarnami gorącego, prażonego słonecznika.

                                                  Słonecznikowiec bez pieczenia – prosty przepis krok po kroku

                                                  Składniki:

                                                  • 1 l mleka,
                                                    • 2 budynie waniliowe,
                                                      • 3 żółtka,
                                                        • ¾ szklanki cukru,
                                                          • 2 opakowania cukru waniliowego,
                                                            • 2 łyżki mąki pszennej,
                                                              • 400 ml śmietany 30%,
                                                                • 3 łyżki cukru pudru,
                                                                  • 1 łyżeczka żelatyny.
                                                                    • Dodatkowo:
                                                                      • 1,5 dużej paczki krakersów,
                                                                        • 1 puszka masy krówkowej,
                                                                          • 1,5 szklanki słonecznika łuskanego.

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            • Przygotuj blachę o wymiarach 33 × 22 cm i na jej dnie ułóż warstwę krakersów. Posmaruj ciastka masą krówkową, a na wierzch nałóż kolejną warstwę krakersów.
                                                                              • Zagotuj 0,5 l mleka. Kolejne 0,5 l przelej do miski i wsyp do niej żółtka, ¾ szklanki cukru, 2 łyżki mąki, a następnie całość wymieszaj. Tak przygotowaną mieszankę przelej do gotującego się mleka i gotuj całość na masę budyniową.
                                                                                • Ciepłą masę budyniową rozłóż na krakersy, a następnie przykryj całość kolejną warstwą ciastek.
                                                                                  • Rozpuść łyżeczkę żelatyny w niewielkiej ilości wody, następnie poczekaj aż wystygnie. Ubij śmietanę z cukrem pudrem i dodaj do niej gotową żelatynę. Tak przygotowaną masę odstaw do ostudzenia, a następnie dokładnie rozprowadź śmietankę 30% na wierzchu ciasta.
                                                                                    • Wsyp ziarna słonecznika na patelnię i praż je przez kilka minut, do momentu aż zaczną się lekko rumienić. Następnie odczekaj chwilę aż ostygną, a następnie posyp nimi wierzch słonecznikowca ze śmietaną.

                                                                                      Jeśli nie lubi się słonawego posmaku krakersów, można w podobny sposób przygotować słonecznikowiec z herbatnikami .

                                                                                      Dla urozmaicenia spód ciasta można też wyłożyć warstwą jasnych herbatników, do środkowej warstwy użyć ciemnych ciastek, a najwyższą warstwę po raz kolejny wyłożyć jasnymi herbatnikami.

                                                                                      Zobacz także:

                                                                                      Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: LightFieldStudios/Getty Images

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana