Ciasto słonecznikowiec to idealne rozwiązanie na święto lub rodzinną imprezę . Łatwo się je kroi i może stać poza lodówką przez długi czas. Co więcej, jeśli nie dysponujesz dużą ilością czasu, nie musisz go nawet piec. Jakie są najlepsze receptury na słonecznikowiec z masą krówkową ?
Słonecznikowiec – przepis na oryginalne ciasto z bitą śmietaną
Składniki:
- 6 jajek,
- ½ mąki pszennej,
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżeczka octu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 budyń czekoladowy,
- 1 puszka masy krówkowej,
- 125 g masła,
- 125 g margaryny,
- 0,5 l śmietany kremówki 30%,
- 1 Śnieżka,
- 1 fix do śmietany,
- 2 galaretki cytrynowe,
- 3 łyżeczki masła,
- 3 łyżki cukru,
- 200 g słonecznika łuskanego.
Przepisy Darii Ładochy
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Sposób przygotowania:
- Oddziel żółtka od białek. W misce wymieszaj żółtka z octem. W innej misce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i budyń.
- Ubij na sztywno białka z cukrem. Do masy wlej żółtka wymieszane z octem oraz wsyp zawartość miski z mąką i budyniem. Mieszaj całość do uzyskania jednolitej masy.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Rozgrzej piekarnik do 180℃, a następnie piecz je przez 35–40 minut. Pozostaw biszkopt do ostygnięcia w chłodnym miejscu, po czym przekrój go na pół.
- Masło i margarynę ubij na puszystą masę, dodawaj do niej stopniowo masę krówkową (po 1 łyżce), aż do uzyskania jednolitego kremu.
- Rozpuść 2 galaretki cytrynowe w 0,5 l wody, następnie ostudź je w chłodnym miejscu. Ubij na sztywno śmietanę kremówkę, dodając do niej Śnieżkę oraz fix do śmietany. Do całości dodaj lekko tężejącą galaretkę, a następnie miksuj całość, aż składniki się połączą.
- Aby przygotować posypkę słonecznikową, na patelni rozpuść masło. Następnie dodaj cukier i poczekaj, aż się rozpuści. Wsyp na patelnię słonecznik i usmaż go na złoty kolor. Pamiętaj, że musisz go cały czas mieszać i pilnować – jeśli się zarumieni, stanie się gorzkawy.
- Na połowie biszkoptu wyłóż masę krówkową, pozostaw jednak 2 łyżki kremu na później. Na masę krówkową wyłóż masę śmietanową i przykryj całość kolejną warstwą biszkoptu. Na wierzchu posmaruj ciasto resztą masy kajmakowej, a wierzch posyp ziarnami gorącego, prażonego słonecznika.
Słonecznikowiec bez pieczenia – prosty przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 l mleka,
- 2 budynie waniliowe,
- 3 żółtka,
- ¾ szklanki cukru,
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 400 ml śmietany 30%,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka żelatyny.
- Dodatkowo:
- 1,5 dużej paczki krakersów,
- 1 puszka masy krówkowej,
- 1,5 szklanki słonecznika łuskanego.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj blachę o wymiarach 33 × 22 cm i na jej dnie ułóż warstwę krakersów. Posmaruj ciastka masą krówkową, a na wierzch nałóż kolejną warstwę krakersów.
- Zagotuj 0,5 l mleka. Kolejne 0,5 l przelej do miski i wsyp do niej żółtka, ¾ szklanki cukru, 2 łyżki mąki, a następnie całość wymieszaj. Tak przygotowaną mieszankę przelej do gotującego się mleka i gotuj całość na masę budyniową.
- Ciepłą masę budyniową rozłóż na krakersy, a następnie przykryj całość kolejną warstwą ciastek.
- Rozpuść łyżeczkę żelatyny w niewielkiej ilości wody, następnie poczekaj aż wystygnie. Ubij śmietanę z cukrem pudrem i dodaj do niej gotową żelatynę. Tak przygotowaną masę odstaw do ostudzenia, a następnie dokładnie rozprowadź śmietankę 30% na wierzchu ciasta.
- Wsyp ziarna słonecznika na patelnię i praż je przez kilka minut, do momentu aż zaczną się lekko rumienić. Następnie odczekaj chwilę aż ostygną, a następnie posyp nimi wierzch słonecznikowca ze śmietaną.
Jeśli nie lubi się słonawego posmaku krakersów, można w podobny sposób przygotować słonecznikowiec z herbatnikami .
Dla urozmaicenia spód ciasta można też wyłożyć warstwą jasnych herbatników, do środkowej warstwy użyć ciemnych ciastek, a najwyższą warstwę po raz kolejny wyłożyć jasnymi herbatnikami.
Zobacz także:
- Ciasto z blendera - błyskawiczny przepis na pyszny deser
- Ciasto Pijana Zakonnica - poznaj przepis, dla którego warto zgrzeszyć
- Przepis na ciasto "słodka teściowa" - pyszne połączenie kokosa, maku i owoców!
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: LightFieldStudios/Getty Images
podziel się: