Żelazne kluski
Składniki na żelazne kluski:
- 500 g ziemniaków
- 200 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- jajko
- sól i pieprz do smaku
Do podania:
- odrobina masła
- 250 g boczniaków
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka suszonego tymianku
Jak przygotować żelazne kluski:
Ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy do nich resztę składników, pieprzu i soli do smaku. Wstawiamy garnek osolonej wody. Gdy woda się zagotuje, zanurzamy w niej łyżkę, następnie nabieramy nią odrobinę masy i wrzucamy do gotującej się wody. Kluski gotujemy około 4 minuty od wypłynięcia. Gdy się gotują, na suchą patelnię dodajemy rozerwane na mniejsze kawałki boczniaki. Gdy zaczną nabierać koloru, dodajemy odrobinę masła, soli, posiekanego tymianku. Smażymy je przez około 2 minuty. Po tym czasie, kluski odsączamy i serwujemy je z podsmażonymi grzybami.
Rolada po zagłębiowsku
Składniki na roladę:
- 500 g schabu wieprzowego bez kości
- 200 g świeżych grzybów lub tak około 40 g suszonych (zwykła paczka)
- 100 g boczku pokrojonego w słupki
- 150 g twarogu wędzonego
- sól i pieprz
- odrobinę mąki do obtoczenia rolad
- olej do smażenia
Sos:
- 300 ml śmietanki 30 proc.
- 200 g świeżych grzybów lub suszonych
- odrobina masła
- 100 ml wina białego
- duża cebula pokrojona w kostkę
Jak przygotować roladę:
Schab kroimy na dwucentymetrowe plastry i rozbijamy je tłuczkiem najcieniej jak potrafimy. Grzyby czyścimy (jeżeli używamy suszonych, to należy je moczyć przez 20 minut we wrzątku, po czym je dokładnie odsączyć). Rozbite mięso solimy i pieprzymy, dodajemy twaróg, kawałki boczku, wedle uznania, ale z myślą o tym, by roladę dało się następnie zawinąć albo związać używając nici, albo zabezpieczyć wykałaczką. Tak przygotowane rolady obtaczamy delikatnie w mące i obsmażamy na złoty kolor z każdej strony na dużej ilości oleju. Następnie olej zlewamy zostawiając około łyżkę na patelni, a rolady na chwilę odkładamy na bok. Dodajemy masło. Podsmażamy cebulę, aż lekko się zeszkli. Wtedy dodajemy grzyby, smażymy przez 2 minuty, dodajemy wino, gdy wino zredukuje się o połowę, dodajemy śmietankę, na patelnię przekładamy rolady i gotujemy całość przez około 15 minut, tak by w środku nie były surowe. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zalewajka zagłębiowska
Składniki na zalewajkę:
- 500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
- duża cebula
- garść suszonych grzybów
- parę ząbków czosnku
- 250 ml żuru
- odrobinę smalcu
- 100 g śmietany
- sól i pieprz do smaku
- 2 średniej wielkości kiełbasy pokrojone w talarki
- odrobinę twarogu wędzonego
Jak przygotować zalewajkę:
Do garnka wkładamy kości razem z włoszczyzną i zalewamy zimną wodą. Całość następnie gotujemy do miękkości warzyw lub dłużej, w zależności, ile mamy czasu. Wywar odcedzamy, dodajemy ziemniaki i gotujemy je do miękkości. Na patelni na odrobinie smalcu podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę wraz z około 3 ząbkami czosnku posiekanymi w drobną kostkę, następnie dodajemy cebulę i smażymy ją, aż lekko się zarumieni. Wtedy przekładamy całą zawartość patelni do garnka, dodajemy żuru, śmietany hartując ją stopniowo w odrobinie zupy. Zupę doprawiamy pieprzem i solą i serwujemy ją posypaną wędzonym twarogiem.
Zobacz także:
- Anielskie ciasto czekoladowe, buffalo wings i inne dania na poprawę nastroju
- Tradycyjna kuchnia z kaszą w roli głównej. Zdrowe, bezmięsne przepisy
- Proste i ciekawe przystawki karnawałowe Aleksandry Juszkiewicz
Autor: Izabela Dorf
Źródło: Maciej Regulski
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN