Proziaki - przepis krok po kroku
Składniki na proziaki:
- 500 gramów mąki pszennej
- 1 szklanka kefiru lub maślanki
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- pół płaskiej łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
Jak przygotować proziaki?
Wszystkie składniki połącz w dużej misce. Zagniataj do uzyskania elastycznego ciasta. Rozwałkuj ciasto na grubość 1,5 cm i za pomocą szklanki wycinaj koła. Smaż placuszki na suchej patelni na niedużym ogniu po 4 minuty z każdej strony.
Prażuchy - przepis krok po kroku
Składniki na prażuchy:
- 1 kg sypkich ziemniaków
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli
Jak przygotować prażuchy?
Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź (zachowaj 2/3 szklanki wody z gotowania) i ugnieć w garnku. Dodaj do ziemniaków mąkę i zachowaną wodę. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 4 minuty. Całość wymieszaj. Za pomocą natłuszczonej łyżki formuj kluseczki.
Kotlety mielone z buraczkami zasmażanymi - przepis krok po kroku
Składniki na kotlety mielone:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
- 1 cebula
- 1 jajko
- bułka tarta
- smalec wieprzowy do smażenia
- sól i pieprz
- łyżeczka suszonego majeranku
Jak przygotować kotlety mielone?
Mięso dopraw solą i pieprzem oraz majerankiem. Dodaj jajko, kaszę oraz zeszkloną, pokrojoną w kosteczkę cebulę. Wyrabiaj rękoma przez 4 – 5 minut. Wilgotnymi rękoma formuj kotlety, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym smalcu.
Składniki na buraczki zasmażane:
- 1 kg buraków ugotowanych i obranych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- łyżka oleju
- łyżka mąki
- 2 kwaśne jabłka
- sól, pieprz
Jak przygotować buraczki zasmażane?
Na oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę wraz z posiekanym drobno czosnkiem. Dodaj mąkę i smaż mieszając przez 2 minuty. Dodaj starte buraki oraz jabłka. Dopraw solą i pieprzem. Duś na małym ogniu do odpowiedniej konsystencji.
Schab w sosie koperkowym - przepis krok po kroku
Składniki na schab w sosie koperkowym:
- 500 g schabu pokrojonego w plastry
- ząbek czosnku
- łyżeczka otartego majeranku
- 200 ml śmietany 12%
- pęczek koperku
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz
- 4 listki laurowe
- 8 sztuk ziela angielskiego
- 2 szklanki bulionu
- 2 łyżki mąki pszennej
Jak przygotować schab w sosie koperkowym?
Schab natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym czosnkiem. Na rozgrzanym oleju obsmaż mięso na rumiano, po czym je zdejmij.
Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę posiekaną w kostkę z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodaj mąkę i mieszaj smaż 2 minuty. Po tym czasie wlej bulion. Dodaj posiekany koperek. Włóż mięso do sosu i duś przez 15 minut, do zagęszczenia się sosu. Dopraw solą i pieprzem
Ciasto drożdżowe z jabłkami - przepis krok po kroku
Składniki na ciasto drożdżowe z jabłkami:
- 600 g mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 3 jajka
- 20 g drożdży świeżych
- 250 ml mleka
- 1/3 szklanki oleju (lub roztopionego masła)
- solidna szczypta soli
- łyżka cynamonu
- 1 kg prażonych jabłek
- garść orzechów włoskich
Jak przygotować ciasto drożdżowe z jabłkami?
Z drożdży, cukru, ciepłego mleka i mąki zrób zaczyn, odstaw na 15 minut. Po tym czasie połącz zaczyn z mąką, jajkami, masłem, solą i cynamonem. Wyrób elastyczne ciasto i odstaw na 1,5 godziny pod przykryciem. Rozwałkuj ciasto i wyłóż na nie prażone jabłka oraz orzechy. Zwiń w rulon i pokrój na kilkanaście kawałków. Na otłuszczonej blasze wyłóż pokrojone kawałki ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 C i piecz przez 35 minut.
Zobacz także:
- Anielskie ciasto czekoladowe, buffalo wings i inne dania na poprawę nastroju
- Tradycyjna kuchnia z kaszą w roli głównej. Zdrowe, bezmięsne przepisy
- Proste i ciekawe przystawki karnawałowe Aleksandry Juszkiewicz
Autor: Jola Marat
Źródło: Janek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN