Placki z kaszy gryczanej z musem koperkowym chrzanem i czarnuszką
Składniki na placki z kaszy gryczanej z musem koperkowym chrzanem i czarnuszką
- 150 g kaszy gryczanej;
- 1 łyżka bułki tartej;
- 1 czubata łyżka mąki gryczanej;
- 2 jaja;
- pęczek koperku;
- 200 g naturalnego serka do smarowania;
- 100 ml słodkiej śmietanki;
- 2 łyżki chrzanu ze słoiczka;
- 1 łyżka czarnuszki;
- Olej rzepakowy do smażenia;
- Sól, pieprz.
Jak przygotować placki z kaszy gryczanej z musem koperkowym chrzanem i czarnuszką
- Kaszę ugotuj w osolonej wodzie. Odstaw do ostudzenia.
- Następnie dodaj dwa jaja, mąkę gryczaną, bułkę tartą, szczyptę soli i pieprzu oraz posiekany koperek. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.
- Na patelni rozgrzej olej i wykładaj po łyżce masy gryczanej. Placuszki smaż przez 2-3 minuty z każdej strony.
- W suchej misce ubij bardzo mocno schłodzoną śmietanę. Do gotowej bitej śmietany dodaj serek naturalny i dokładnie wymieszaj. Koperek dokładnie posiekaj i dodaj do masy.
- Na końcu dodaj chrzan, czarnuszkę, sól oraz pieprz i dokładnie połącz składniki.
- Gotowy dip wyłóż na placuszki gryczane i udekoruj zieleniną.
Sałatka z grillowanym halloumi, szpinakiem i boczniakami na sosie sojowym
Składniki na sałatkę z grillowanym halloumi, szpinakiem i boczniakami na sosie sojowym
- 2 opakowania sera halloumi;
- opakowanie szpinaku baby;
- 4 łyżki kaparów;
- 2 grejpfruty;
- 200 g boczniaków;
- 4 łyżki sosu sojowego;
- 3 łyżki masła;
- sól, pieprz.
Jak przygotować sałatkę z grillowanym halloumi, szpinakiem i boczniakami na sosie sojowym
- Boczniaki pokrój w paseczki.
- Na patelni rozpuść masło i podsmażaj na nim boczniaki aż nabiorą złotego koloru.
- Pod koniec smażenia wlej sos sojowy i duś razem jeszcze przez 3-4 minuty.
- Grejpfrut obierz i wyfiletuj miąższ.
- Ser pokrój na 0,5 cm plastry i usmaż je z każdej strony na rozgrzanej suchej patelni. Halloumi musi mieć złoto brązowy kolor.
- Na spory półmisek wyłóż umyty szpinak i kolejno wykładaj przygotowane wcześniej składniki: boczniaki, grejpfruty, halloumi i kapary.
- Sałatkę możesz polać oliwą z oliwek lub dowolnym winegretem.
Tatar ze śledzia na grzankach
Składniki na tatara ze śledzia na grzankach
- 300 g śledzi skandynawskich (różowe w oleju);
- 50 g twardych ciasteczek korzennych/owsianych;
- 30 g rodzynek;
- 50 ml rumu;
- 1 awokado;
- 1 twarde jabłko;
- 2 łyżeczki czarnuszki;
- 2 papryczki chili;
- sól i pieprz do smaku.
Składniki na winegret
- pęczek kopru;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 łyżki musztardy;
- sok wyciśnięty z ½ cytryny;
- 2 łyżki miodu;
- 200 ml oleju rzepakowego;
- szczypta soli i pieprzu.
Jak przygotować tatara ze śledzia na grzankach
- W rondelku umieść rodzynki i rum, zagotuj, zmniejsz gaz i gotuj jeszcze przez parę minut, do momentu, aż rodzynki będą miękkie. Odcedź.
- Przygotuj winegret: koper i czosnek bardzo drobno zsiekaj, dodaj musztardę, sok z cytryny, miód i za pomocą trzepaczki połącz dokładnie składniki.
- Następnie, ciągle energicznie mieszając, wlewaj małą stróżką olej. Cały proces możesz wykonać w blenderze kielichowym.
- Winegret dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Śledzie wyłóż na ręcznik papierowy i wytrzyj z oleju, następnie posiekaj na drobną kostkę (5x5 mm).
- Do śledzia dodaj jabłko, pokrojone w równie drobną kostkę.
- Miękkie rodzynki zsiekaj i dodaj do śledzia. Wlej ½ porcji winegretu i dokładnie wymieszaj składniki.
- Jeżeli śledź nadal jest zbyt suchy dodaj tyle sosu, by sałatka była soczysta.
- Na sam koniec dodaj pokrojone w średniej wielkości awokado. Dopraw solą i pieprzem.
- Tatara przed podaniem posyp pokruszonymi ciasteczkami, czarnuszką i pokrojoną w bardzo cienkie paseczki papryczką chili (bez pestek).
Mini frittaty z gorgonzolą, gruszką i ziemniakami i cytrynowym miodem
Składniki na mini frittaty z gorgonzolą, gruszką i ziemniakami i cytrynowym miodem
- 4 jajka;
- 100 ml słodkiej śmietanki;
- 1 duży ziemniak;
- 1 gruszka;
- 100 g gorgonzoli łagodnej;
- sok wyciśnięty z 1/3 pomarańczy;
- 1 łyżka płynnego miodu;
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej;
- sól, pieprz;
- olej do posmarowania foremek.
Jak przygotować mini frittaty z gorgonzolą, gruszką i ziemniakami i cytrynowym miodem
- Ziemniaka obierz, ugotuj i pokrój w średniej wielkości kostkę.
- Gruszkę rozkrój na pół, usuń gniazda nasienne i również pokrój w średniej wielkości kostkę.
- Pokrojoną gruszkę przełóż do miseczki, dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj tak by każdy kawałek był pokryty skrobią.
- Do gruszki wrzuć kawałki ziemniaka, przemieszaj składniki i wykładaj po łyżce do wysmarowanej olejem foremki do babeczek.
- Na każdą porcję rozłóż kawałki gorgonzoli.
- W sporej misce dokładnie roztrzep jaja ze śmietanką, dodaj gałkę muszkatołową oraz szczyptę soli i pieprzu i wymieszaj.
- Gotową masą zalej każdą porcję i wstaw na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Upieczone frittaty wyłóż na talerz i polej ponczem zrobionym z soku pomarańczowego i miodu.
Zobacz także:
- Czym zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej i wegańskiej?
- Tłusty czwartek - kiedy wypada w 2022 r.? Skąd wzięło się to wyjątkowe święto?
- Ciasto rurociąg - przepis na wyjątkowy deser
Autor: Aleksandra Juszkiewicz
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: