Przepisy kulinarne

Proste i ciekawe przystawki karnawałowe Aleksandry Juszkiewicz

Przepisy kulinarne

Autor:
Aleksandra
Juszkiewicz
Zdrowe i pyszne przekąski

Karnawał dla niektórych oznacza okazję do organizacji hucznych imprez, a dla innych do spotkań w kameralnym gronie. Niezależnie, do której z tych grup należycie, warto zapoznać się z przepisami Aleksandry Juszkiewicz. Dzięki nim bez zbędnego wysiłku usatysfakcjonujecie nawet najbardziej wymagających gości.

Placki z kaszy gryczanej z musem koperkowym chrzanem i czarnuszką

Składniki na placki z kaszy gryczanej z musem koperkowym chrzanem i czarnuszką

  • 150 g kaszy gryczanej;
  • 1 łyżka bułki tartej;
  • 1 czubata łyżka mąki gryczanej;
  • 2 jaja;
  • pęczek koperku;
  • 200 g naturalnego serka do smarowania;
  • 100 ml słodkiej śmietanki;
  • 2 łyżki chrzanu ze słoiczka;
  • 1 łyżka czarnuszki;
  • Olej rzepakowy do smażenia;
  • Sól, pieprz.

Jak przygotować placki z kaszy gryczanej z musem koperkowym chrzanem i czarnuszką

  1. 1Kaszę ugotuj w osolonej wodzie. Odstaw do ostudzenia.
  2. 2Następnie dodaj dwa jaja, mąkę gryczaną, bułkę tartą, szczyptę soli i pieprzu oraz posiekany koperek. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.
  3. 3Na patelni rozgrzej olej i wykładaj po łyżce masy gryczanej. Placuszki smaż przez 2-3 minuty z każdej strony.
  4. 4W suchej misce ubij bardzo mocno schłodzoną śmietanę. Do gotowej bitej śmietany dodaj serek naturalny i dokładnie wymieszaj. Koperek dokładnie posiekaj i dodaj do masy.
  5. 5Na końcu dodaj chrzan, czarnuszkę, sól oraz pieprz i dokładnie połącz składniki.
  6. 6Gotowy dip wyłóż na placuszki gryczane i udekoruj zieleniną.

Sałatka z grillowanym halloumi, szpinakiem i boczniakami na sosie sojowym

Składniki na sałatkę z grillowanym halloumi, szpinakiem i boczniakami na sosie sojowym

  • 2 opakowania sera halloumi;
  • opakowanie szpinaku baby;
  • 4 łyżki kaparów;
  • 2 grejpfruty;
  • 200 g boczniaków;
  • 4 łyżki sosu sojowego;
  • 3 łyżki masła;
  • sól, pieprz.

Jak przygotować sałatkę z grillowanym halloumi, szpinakiem i boczniakami na sosie sojowym

  1. 1Boczniaki pokrój w paseczki.
  2. 2Na patelni rozpuść masło i podsmażaj na nim boczniaki aż nabiorą złotego koloru.
  3. 3Pod koniec smażenia wlej sos sojowy i duś razem jeszcze przez 3-4 minuty.
  4. 4Grejpfrut obierz i wyfiletuj miąższ.
  5. 5Ser pokrój na 0,5 cm plastry i usmaż je z każdej strony na rozgrzanej suchej patelni. Halloumi musi mieć złoto brązowy kolor.
  6. 6Na spory półmisek wyłóż umyty szpinak i kolejno wykładaj przygotowane wcześniej składniki: boczniaki, grejpfruty, halloumi i kapary.
  7. 7Sałatkę możesz polać oliwą z oliwek lub dowolnym winegretem.

Tatar ze śledzia na grzankach

Składniki na tatara ze śledzia na grzankach

  • 300 g śledzi skandynawskich (różowe w oleju);
  • 50 g twardych ciasteczek korzennych/owsianych;
  • 30 g rodzynek;
  • 50 ml rumu;
  • 1 awokado;
  • 1 twarde jabłko;
  • 2 łyżeczki czarnuszki;
  • 2 papryczki chili;
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na winegret

  • pęczek kopru;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 łyżki musztardy;
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny;
  • 2 łyżki miodu;
  • 200 ml oleju rzepakowego;
  • szczypta soli i pieprzu.

Jak przygotować tatara ze śledzia na grzankach

  1. 1W rondelku umieść rodzynki i rum, zagotuj, zmniejsz gaz i gotuj jeszcze przez parę minut, do momentu, aż rodzynki będą miękkie. Odcedź.
  2. 2Przygotuj winegret: koper i czosnek bardzo drobno zsiekaj, dodaj musztardę, sok z cytryny, miód i za pomocą trzepaczki połącz dokładnie składniki.
  3. 3Następnie, ciągle energicznie mieszając, wlewaj małą stróżką olej. Cały proces możesz wykonać w blenderze kielichowym.
  4. 4Winegret dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. 5Śledzie wyłóż na ręcznik papierowy i wytrzyj z oleju, następnie posiekaj na drobną kostkę (5x5 mm).
  6. 6Do śledzia dodaj jabłko, pokrojone w równie drobną kostkę.
  7. 7Miękkie rodzynki zsiekaj i dodaj do śledzia. Wlej ½ porcji winegretu i dokładnie wymieszaj składniki.
  8. 8Jeżeli śledź nadal jest zbyt suchy dodaj tyle sosu, by sałatka była soczysta.
  9. 9Na sam koniec dodaj pokrojone w średniej wielkości awokado. Dopraw solą i pieprzem.
  10. 10Tatara przed podaniem posyp pokruszonymi ciasteczkami, czarnuszką i pokrojoną w bardzo cienkie paseczki papryczką chili (bez pestek).

Mini frittaty z gorgonzolą, gruszką i ziemniakami i cytrynowym miodem

Składniki na mini frittaty z gorgonzolą, gruszką i ziemniakami i cytrynowym miodem

  • 4 jajka;
  • 100 ml słodkiej śmietanki;
  • 1 duży ziemniak;
  • 1 gruszka;
  • 100 g gorgonzoli łagodnej;
  • sok wyciśnięty z 1/3 pomarańczy;
  • 1 łyżka płynnego miodu;
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej;
  • sól, pieprz;
  • olej do posmarowania foremek.

Jak przygotować mini frittaty z gorgonzolą, gruszką i ziemniakami i cytrynowym miodem

  • Ziemniaka obierz, ugotuj i pokrój w średniej wielkości kostkę.
  • Gruszkę rozkrój na pół, usuń gniazda nasienne i również pokrój w średniej wielkości kostkę.
  • Pokrojoną gruszkę przełóż do miseczki, dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj tak by każdy kawałek był pokryty skrobią.
  • Do gruszki wrzuć kawałki ziemniaka, przemieszaj składniki i wykładaj po łyżce do wysmarowanej olejem foremki do babeczek.
  • Na każdą porcję rozłóż kawałki gorgonzoli.
  • W sporej misce dokładnie roztrzep jaja ze śmietanką, dodaj gałkę muszkatołową oraz szczyptę soli i pieprzu i wymieszaj.
  • Gotową masą zalej każdą porcję i wstaw na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  • Upieczone frittaty wyłóż na talerz i polej ponczem zrobionym z soku pomarańczowego i miodu.

Zobacz także:

Autor:Aleksandra Juszkiewicz

Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości