Ciasto Słodka teściowa
Ciasto słodka teściowa to idealny przepis na deser po niedzielnym obiadku, na spotkanie właśnie z teściową lub wspólną kawę z przyjaciółkami. Jest biszkoptowe, czekoladowe, a do tego na wierzchu jest galaretka, czyli wszystkiego po trochu, ale w idealnym połączeniu smakowym. Do tego nie jest trudne w przygotowaniu, wystarczy odrobinę cierpliwości i wyjdzie idealne!
Kuchnia Andrzeja Polana
Pizza a la Polan
Grzybowa uczta
Kuchnia winogronowa
Słodka Teściowa - przepis na ciasto krok po kroku
Składniki na biszkopt kakaowy:
- jaja - 6 sztuk,
- cukier - 250 g,
- kakao - 30 g,
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka.
Składniki na ciasto kokosowo-makowe:
- białka - 5,
- cukier - 125 g,
- wiórki kokosowe - 100 g,
- mak suchy - 125 g,
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka.
Składniki na masę:
- żółtka - 5,
- śmietana 18% - 125 g,
- masło - 250 g,
- cukier puder - 80 g,
- mleko - 1 l,
- cukier wanilinowy - 15 g.
Dodatkowo: dwa opakowania ulubionego smaku galaretki owocowej i brzoskwinie w puszce.
Sposób przygotowania:
- Przygotowując biszkopt kakaowy: białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodać cukier i powoli żółtka. Całość mieszać dokładnie, aż do połączenia składników. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać. Suche składniki dodać do białek i delikatnie mieszać, aby piana nie opadła. Całość piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut - do suchego patyczka. Kiedy będzie gotowy zostawić na 15 minut w ciepłym piekarniku, ostudzić i przekroić na dwa plastry.
- Przygotowując ciasto makowo-kokosowe: białka ubić na sztywną pianę, a następnie powoli dodawać suchy mak, wiórki kokosowe, cukier oraz proszek do pieczenia. Całość piec w temperaturze 160 stopni przez 40 minut.
- Przygotowując masę do przekładania: mleko z cukrem wanilinowym zagotować i odstawić. Żółtka wymieszać ze śmietaną i wlać do mleka, a następnie ponownie zagotować i odstawić. Kiedy będzie chłodne, przecedzić przez sito. Masło utrzeć z cukrem, kiedy powstanie puszysta masa dodawać powoli do schłodzonego mleka, aż całość się połączy.
- Przygotować galaretki zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brzoskwinie odcedzić i pokroić na drobne kawałki.
- Następnie ciasto należy ułożyć: na spód kłaść plaster czarnego biszkoptu, przełożyć go połową masy budyniowej, dalej położyć ciasto makowo-kokosowe, znów posmarować masą i całość przykryć drugim plastrem biszkoptu. Ciasto włożyć do formy, na wierzchu ułożyć owoce z puszki i zalać je lekko schłodzoną galaretką. Całość zostawić do wystygnięcia, na około 2-4 godzin.
Smacznego!
Zobacz także:
- Ciasto Pijana Zakonnica - poznaj przepis, dla którego warto zgrzeszyć
- Seromakowiec - przepis na pyszne, świąteczne ciasto
- Ciasto chatka Baby Jagi lub Puchatka
Autor: Teofila Siewko
Źródło: psgotujemy
Źródło zdjęcia głównego: NelliSyr/Getty Images
podziel się: