Pikantne przepisy Andrzeja Polana na ostro!

Chilli chicken, czyli ostry kurczak w całości, paneer tikka masala, czyli domowy ser pieczony na kiju w ostrym sosie oraz indyjskie vindaloo z kurczaka. Dziś Światowy Dzień Pikantnych Potraw. Andrzej Polan, w naszej kuchni, w bardzo ostrej wersji!

Indyjskie vindaloo z kurczaka - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • Filet kurczaka - 4 piersi,
  • Czosnek - 2 ząbki,
  • Imbir korzeń - 3 cm,
  • Ocet winny biały - 40 ml,
  • Cebula - 2 szt,
  • Limonka - 1 szt.

Przygotowanie:

Kurkuma, garam masala, kmin rzymski, kolendra, pieprz kajeński, gorczyca. Cebulę kroimy w plastry lub grubszą kostkę. Kurczaka kroimy w średniej wielkości kawałki. Wszystkie suche przyprawy miksujemy, dodajemy starty na tarce imbir, czosnek, posiekany, ocet, sok i skórkę z limonki. Dokładnie mieszamy i w takiej marynacie marynujemy kurczaka wraz z cebulą min. 2 godziny. Zamarynowany kurczak za chwilę będziemy smażyć.

Kuchnia Andrzeja Polana

14329173_pizza-a-la-polan_480P
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Grzybowa uczta
Grzybowa uczta
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Sos do vindaloo z kurczaka

Składniki:

  • Masło klarowane - 60 g,
  • Cebula - 2 szt,
  • Pomidory pelati kostka - 250 ,g
  • Kmin rzymski, płatki chilli, papryka słodka, papryka ostra,
  • Sól, cukier trzcinowy,
  • Laska cynamonu,
  • Świeża kolendra,
  • Jogurt gęsty grecki - 250 ml,
  • Ryż basmati - 200 g.

Przygotowanie:

W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną laskę cynamonu, kmin rzymski, płatki ostrego chilli, chwilę smażymy, zdejmujemy z palnika i dodajemy paprykę w proszku, słodkiej sporo, ostrej do smaku. Dokładnie mieszamy i ponownie wstawiamy na kuchenkę. Następnie dodajemy kurczaka z całą marynatą, obsmażamy, dodajemy cukier trzcinowy pomidory. Wszystko dusimy na małym ogniu około 30 minut. Przed podaniem po raz kolejny doprawiamy cukrem, solą i jeżeli jeszcze są mało wyczuwalne pozostałe przyprawy, to jak najbardziej dodajemy raz jeszcze po odrobinie. Danie podajemy z ryżem basmati z warzywami, raitą czyli jogurtem połączonym z kminem rzymskim i np. ogórkami zielonymi. Całość posypujemy kolendrą świeżą.

Paneer tikka masala, czyli domowy ser pieczony na kiju w ostrym sosie - przepis krok po kroku

Składniki:

  • Mleko min 3% nie UHT - 2 l,
  • Sok z cytryny - 4-5 łyżek.

Przygotowanie:

Mleko zagotowujemy, do gotującego mleka, dodajemy sok z cytryny, mieszamy razem. Na mniejszym ogniu cały czas podgrzewamy mleko, które zacznie nam się obwarzać. Kiedy powstaną nam już duże bryły sera, wszystko przelewamy przez gęste sito z gazą lub lniana ściereczka. Dokładnie odciskamy, następnie wykładamy na deskę i wierzch przykrywamy czymś ciężkim dla obciążenia. To pozwoli na jeszcze dokładniejsze odciśnięcie naszego domowego sera paneer z serwatki.

Marynata do Paneer tikka masala

Składniki:

  • Jogurt gęsty - 250 ml,
  • Kozieradka,
  • Papryka ostra świeża - 1 szt,
  • Cebula - 1 szt,
  • Garam masala - ½ łyżeczki,
  • Olej - 2 łyżki,
  • Sok z cytryny.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy i powstaje nam w ten sposób marynata do sera. Po dokładnym odciśnięciu ser kroimy w grubą kostkę, marynujemy w marynacie, i nabijamy na patyki do szaszłyków, pieczemy w piekarniku na złoty kolor w temp. 220 stopni.

  • Cebula - 2 szt.,
  • Imbir świeży - 3 cm,
  • Jogurt gesty - 200 ml,
  • Kurkuma, kmin rzymski, kardamon, kolendra,
  • Pomidory passata - 250 g,
  • Olej do smażenia,
  • Świeża kolendra.

Przygotowanie:

Na rozgrzany olej wrzucamy nasiona kminu, dodajemy cebulę pokrojona w kostkę, smażymy na złoty kolor. Dodajemy kurkumę, imbir starty, możemy podsypać delikatnie łyżką mąki. Następnie dodajemy pomidory, pozostałe przyprawy i gotujemy do gęstej konsystencji. Pod koniec dodajemy jogurt gęsty, wszystko dokładnie mieszamy i posypujemy kolendrą. Ser pieczony na kiju podajemy w sosie lub z sosem obok.

Chilli chicken, czyli ostry kurczak w całości - przepis krok po kroku

Składniki:

  • Kurczak cały - 1 szt.,
  • Masło klarowane - 100 g,
  • Gorczyca ziarna - 1 łyżeczka,
  • Imbir - 2 ,cm
  • Kmin rzymski, kurkuma, kolendra, papryka w proszku, chili w proszku,
  • Cebula - 1 szt.,
  • Sok z cytryny,
  • Sól.

Przygotowanie:

Wszystkie zioła miksujemy na puder lub ucieramy w moździerzu, wrzucamy na rozgrzane masło z przesmażoną cebulą. Mieszamy dokładnie i dodajemy sok z cytryny. Powstała miksturą smarujemy kurczaka z każdej strony i wstawiamy do pieczenia. W trakcie podlewamy delikatnie wodą.

Zobacz także:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!