Materiał promocyjny

Jajko w toście, zupa rybna i tarta z kurczakiem. Poznaj sprawdzone przepisy Andrzeja Polana

Na talerzu polska złota jesień
Źródło: Dzień Dobry TVN
Nie masz pomysłu na to, co przygotować na śniadanie, obiad czy kolację? Skorzystaj z przepisów Andrzeja Polana na jajko w toście, tartę z duszonymi burakami i kurczakiem oraz zupę rybną z dorsza. Tymi potrawami zaskoczysz domowników i przyjaciół.

Jajko w toście, sałatka z pomidorów

Składniki na jajko w toście:

  • 1 chleb tostowy pełnoziarnisty
    • olej rzepakowy do smażenia
      • 4 jajka
        • 200 g szynki wędzonej w plastrach
          • 2 papryki czerwone
            • natka pietruszki

              Jak przygotować jajko w toście?

              1. 4 kromki chleba obsmaż z każdej strony na złoty kolor. W czterech pozostałych wytnij okrąg w środku. W każdą wbij jajko i smaż na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy jajko się zetnie, zdejmij patelni tosty.
                1. Szynkę i paprykę pokrój w paski. Na podsmażoną kromkę połóż szynkę z papryką, na wierzch wyłóż kromkę z jakiem.

                  Sałatka z pomidorów

                  Składniki na sałatkę z pomidorów:

                  • 300 g kolorowych pomidorków cherry
                    • ocet jabłkowy do smaku
                      • szczypiorek
                        • 1 czerwona cebula
                          • sól, pieprz do smaku

                            Jak przygotować sałatkę z pomidorów?

                            Pomidorki kroimy wedle uznania. Dodajemy szczypiorek, cebulę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy do tostów.

                            Tosty z jajkiem
                            Tosty z jajkiem
                            Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                            Tarta z duszonymi burakami i kurczakiem

                            Składniki na tartę z burakami i kurczakiem

                            Ciasto:

                            • 400 g mąki pełnoziarnistej
                              • 200 g masła
                                • 4 żółtka
                                  • 2 łyżki śmietany 18%
                                    • szczypta soli
                                      • gałka muszkatołowa do smaku

                                        Z wyżej wymienionych składników przygotowujemy ciasto kruche. Przykrywamy folią i odstawiamy na krótki moment. Teraz zabieramy się za dodatki.

                                        Nadzienie do tarty:

                                        • 300 g buraków czerwonych
                                          • 50 g masła
                                            • szczypiorek
                                              • 2 łyżki miodu
                                                • sól, pieprz do smaku
                                                  • 50 g sera typu feta

                                                    Jak przygotować nadzienie do tarty?

                                                    1. Buraki obieramy, kroimy w plastry. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szczypiorek. Chwilę smażymy i dodajemy miód, sól, pieprz i buraki.
                                                      1. Chwilę smażymy i podlewamy wodą tak, aby tylko przykryć buraki. Dusimy do momentu, aż staną się al dente, czyli lekko chrupiące.

                                                        Składniki na farsz serowy:

                                                        • 200 g sera ricotta
                                                          • 200 g sera mascarpone
                                                            • 2 jajka
                                                              • 1 łyżka miodu
                                                                • sól, pieprz do smaku

                                                                  Wszystkie składniki razem miksujemy, aż do uzyskania jednolitego sosu.

                                                                  Pozostałe składniki:

                                                                  • 1 filet z kurczaka
                                                                    • 1 łyżka masła klarowanego

                                                                      Kurczaka oprószamy solą, pieprzem, wysmażamy na maśle klarowanym.

                                                                      Jak przygotować tartę z kurczakiem i burakami?

                                                                      1. Ciastem wylepiamy formę do tarty. Podpiekamy przez około 15 minut w temp. 180 stopni, następnie smarujemy jajkiem i ponownie zapiekamy. Dzięki temu zabiegowi ciasto będzie chrupiące.
                                                                        1. Na podpieczony spód wykładamy farsz serowy, następnie kurczaka i wszystko przykrywamy plastrami duszonego buraka. Wierzch posypujemy serem feta. Wstawiamy do pieczenia na około 25 minut w temp. 170 stopni.

                                                                          Składniki na sos do tarty:

                                                                          • 4 jabłka
                                                                            • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
                                                                              • 2 łyżki chrzanu

                                                                                Jabłka ścieramy na tarce bezpośrednio do jogurtu. Mieszamy, dodajemy chrzan. Taki sos idealny do gorącej tarty.

                                                                                Tarta z burakami
                                                                                Tarta z burakami
                                                                                Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                                                                Zupa rybna z dorsza z warzywami

                                                                                Składniki na zupę rybną z dorsza:

                                                                                • 2 cebule
                                                                                  • olej rzepakowy do smażenia
                                                                                    • włoszczyzna
                                                                                      • 1 kalafior
                                                                                        • 1 kolba kukurydzy
                                                                                          • garść brukselki
                                                                                            • 2 pomidory
                                                                                              • ok. 50 ml śmietanki 30%
                                                                                                • 300 g filetu z dorsza
                                                                                                  • 100 g zielonego groszku
                                                                                                    • koperek
                                                                                                      • 1 kg ziemniaków
                                                                                                        • 100 g wędzonego boczku surowego w kostce

                                                                                                          Jak przygotować zupę rybną z dorsza?

                                                                                                          1. Cebulę kroimy i przesmażamy na oleju na złoty kolor. Następnie dodajemy włoszczyznę pokrojoną w plastry i kalafior podzielony na różyczki. Wszystko zalewamy wodą i krótko gotujemy.
                                                                                                            1. Dodajemy kukurydzę ściętą z kolby, brukselkę podzieloną na pojedyncze listki i na koniec pomidory. Kiedy zupa będzie się gotować, dodajemy śmietankę i kawałki dorsza. Wyłączamy palnik. Zupę podajemy koniecznie w dużym talerzu z wyspą z puree ziemniaczanego, wymieszanego ze skwarkami z boczku.

                                                                                                              Zobacz także:

                                                                                                              Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.pl.

                                                                                                              Autor: Jola Marat

                                                                                                              Źródło: Andrzej Polan

                                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                              Materiał promocyjny
                                                                                                              podziel się:

                                                                                                              Pozostałe wiadomości