Przepisy kulinarne

Jajko w toście, zupa rybna i tarta z kurczakiem. Poznaj sprawdzone przepisy Andrzeja Polana

Przepisy kulinarne

Autor:
Jola
Marat
Źródło:
Andrzej Polan
Na talerzu polska złota jesień
Dzień Dobry TVNNa talerzu polska złota jesień

Nie masz pomysłu na to, co przygotować na śniadanie, obiad czy kolację? Skorzystaj z przepisów Andrzeja Polana na jajko w toście, tartę z duszonymi burakami i kurczakiem oraz zupę rybną z dorsza. Tymi potrawami zaskoczysz domowników i przyjaciół.

Jajko w toście, sałatka z pomidorów

Składniki na jajko w toście:

  • 1 chleb tostowy pełnoziarnisty
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 4 jajka
  • 200 g szynki wędzonej w plastrach
  • 2 papryki czerwone
  • natka pietruszki

Jak przygotować jajko w toście?

  1. 14 kromki chleba obsmaż z każdej strony na złoty kolor. W czterech pozostałych wytnij okrąg w środku. W każdą wbij jajko i smaż na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy jajko się zetnie, zdejmij patelni tosty.
  2. 2Szynkę i paprykę pokrój w paski. Na podsmażoną kromkę połóż szynkę z papryką, na wierzch wyłóż kromkę z jakiem.

Sałatka z pomidorów

Składniki na sałatkę z pomidorów:

  • 300 g kolorowych pomidorków cherry
  • ocet jabłkowy do smaku
  • szczypiorek
  • 1 czerwona cebula
  • sól, pieprz do smaku

Jak przygotować sałatkę z pomidorów?

Pomidorki kroimy wedle uznania. Dodajemy szczypiorek, cebulę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy do tostów.

Tosty z jajkiem
Paweł Wodzyński/East News

Tarta z duszonymi burakami i kurczakiem

Składniki na tartę z burakami i kurczakiem

Ciasto:

  • 400 g mąki pełnoziarnistej
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • szczypta soli
  • gałka muszkatołowa do smaku

Z wyżej wymienionych składników przygotowujemy ciasto kruche. Przykrywamy folią i odstawiamy na krótki moment. Teraz zabieramy się za dodatki.

Nadzienie do tarty:

  • 300 g buraków czerwonych
  • 50 g masła
  • szczypiorek
  • 2 łyżki miodu
  • sól, pieprz do smaku
  • 50 g sera typu feta

Jak przygotować nadzienie do tarty?

  1. 1Buraki obieramy, kroimy w plastry. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szczypiorek. Chwilę smażymy i dodajemy miód, sól, pieprz i buraki.
  2. 2Chwilę smażymy i podlewamy wodą tak, aby tylko przykryć buraki. Dusimy do momentu, aż staną się al dente, czyli lekko chrupiące.

Składniki na farsz serowy:

  • 200 g sera ricotta
  • 200 g sera mascarpone
  • 2 jajka
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz do smaku

Wszystkie składniki razem miksujemy, aż do uzyskania jednolitego sosu.

Pozostałe składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 łyżka masła klarowanego

Kurczaka oprószamy solą, pieprzem, wysmażamy na maśle klarowanym.

Jak przygotować tartę z kurczakiem i burakami?

  1. 1Ciastem wylepiamy formę do tarty. Podpiekamy przez około 15 minut w temp. 180 stopni, następnie smarujemy jajkiem i ponownie zapiekamy. Dzięki temu zabiegowi ciasto będzie chrupiące.
  2. 2Na podpieczony spód wykładamy farsz serowy, następnie kurczaka i wszystko przykrywamy plastrami duszonego buraka. Wierzch posypujemy serem feta. Wstawiamy do pieczenia na około 25 minut w temp. 170 stopni.

Składniki na sos do tarty:

  • 4 jabłka
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki chrzanu

Jabłka ścieramy na tarce bezpośrednio do jogurtu. Mieszamy, dodajemy chrzan. Taki sos idealny do gorącej tarty.

Tarta z burakami
Paweł Wodzyński/East News

Zupa rybna z dorsza z warzywami

Składniki na zupę rybną z dorsza:

  • 2 cebule
  • olej rzepakowy do smażenia
  • włoszczyzna
  • 1 kalafior
  • 1 kolba kukurydzy
  • garść brukselki
  • 2 pomidory
  • ok. 50 ml śmietanki 30%
  • 300 g filetu z dorsza
  • 100 g zielonego groszku
  • koperek
  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g wędzonego boczku surowego w kostce

Jak przygotować zupę rybną z dorsza?

  1. 1Cebulę kroimy i przesmażamy na oleju na złoty kolor. Następnie dodajemy włoszczyznę pokrojoną w plastry i kalafior podzielony na różyczki. Wszystko zalewamy wodą i krótko gotujemy.
  2. 2Dodajemy kukurydzę ściętą z kolby, brukselkę podzieloną na pojedyncze listki i na koniec pomidory. Kiedy zupa będzie się gotować, dodajemy śmietankę i kawałki dorsza. Wyłączamy palnik. Zupę podajemy koniecznie w dużym talerzu z wyspą z puree ziemniaczanego, wymieszanego ze skwarkami z boczku.

Zobacz także:

Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.pl.

Autor:Jola Marat

Źródło: Andrzej Polan

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości