Kucharz przyrządził łazanki z kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami, świąteczną zupę grzybową z nitkami ciętymi i warzywami, a także świąteczną sałatkę z makaronem świderki, majonezem, kurczakiem i warzywami.
Łazanki z kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami
Składniki:
- 0,5 kg kapusty kiszonej,
- 5 listków laurowych,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- marchewka,
- sól do smaku,
- 50 g klarowanego masła,
- 0,5 kg mieszanki grzybów, świeżych lub mrożonych,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka nasion kminku,
- 200 g suszonych śliwek,
- makaron Łazanki Lubella,
- sól, pieprz do smaku,
- opakowanie szczypiorku, grubszy.
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną przełóż do małego garnka (opcjonalnie można ją wcześniej drobno pokroić), a potem zalej zimną wodą, dodając do środka listek laurowy, ziele angielskie, tartą marchew i sól. Gotuj na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka, a następnie odstaw do ostygnięcia. Na patelni rozpuść klarowane masło, dodaj mieszankę grzybów, czosnek, kminek i pokrojone suszone śliwki. Wszystko smaż kilka minut, aby grzyby się zarumieniły, a śliwka zmiękła. Do grzybów dodaj odcedzoną kapustę i dokładnie wymieszaj, a później odstaw, aby kapusta przeszła smakiem grzybów i śliwek. Makaron łazanki ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu, a następnie odcedź i dodaj do kapusty z grzybami, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj posiekany szczypiorek.
Świąteczna zupa grzybowa z nitkami ciętymi i warzywami
Składniki:
- 50 g suszonych grzybów,
- litr wody,
- duży pęczek włoszczyzny,
- olej do smażenia,
- 500 g świeżych lub mrożonych grzybów (rydze, podgrzybki, maślaki),
- po łyżce: liść laurowy, ziele angielskie, tymianek,
- 2 litry rosołu,
- sól, pieprz - do smaku,
- po pęczku świeżych ziół (natka pietruszki, koperek),
- śmietanka UHT 12%,
- makaron Lubella nitki cięte.
Przygotowanie:
Suszone grzyby zamocz w ciepłej wodzie na godzinę, a następnie odcedź i odstaw, zarówno wodę, jak i grzyby. W dużym garnku podsmaż warzywa pokrojone w kostkę, razem ze świeżymi grzybami i tymi suszonymi, dodając pod koniec smażenia przyprawy. Gdy warzywa i grzyby będą miękkie, zalej je rosołem i wodą, w której moczyły się suszone grzyby. Zupę gotuj około 1,5 godziny na małym ogniu, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz na koniec dodaj świeżo posiekane zioła. Porcję zupy nalej do głębokiej miski, dodając na koniec śmietankę UHT 12%. Makaron nitki ugotuj w osolonej wodzie, zgodnie z opisem na opakowaniu. Porcję makaronu dodaj do miski i zalej gorącą zupą grzybową z warzywami.
Świąteczna sałatka z makaronem świderki, majonezem, kurczakiem i warzywami
Składniki:
- Makaron Lubella Świderki,
- oliwa z oliwek,
- pęczek natki pietruszki,
- sól do smaku,
- 200 g majonezu dekoracyjnego,
- 200 g jogurtu naturalnego,
- cytryna,
- łyżka curry,
- 2 piersi z kurczaka,
- po dużej łyżce papryki słodkiej i curry w proszku,
- łyżka mąki pszennej,
- klarowane masło do smażenia,
- 2 ogórki zielone,
- 2 papryki czerwone,
- 500 g pomidorków koktajlowych,
- 2 cebule czerwone,
- kukurydza konserwowa,
- opakowanie czerwonej fasoli.
Przygotowanie:
Makaron ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu, a następnie odcedź, przelej oliwą, dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw lekko solą. Majonez przełóż do miski, dodaj jogurt, sok z cytryny, curry w proszku i sól. Wszystkie składniki wymieszaj i przełóż sos do miski, dodaj go na koniec przepisu. Pierś kurczaka potnij w paski, przełóż do miski, dodając słodką paprykę w proszku, curry, sól i łyżkę mąki pszennej. Później dokładnie wymieszaj mięso i smaż na klarowanym maśle. Do sałatki przygotuj jeszcze pokrojone w kostkę 1x1 cm zielone ogórki, paprykę czerwoną, pomidorki koktajlowe i posiekaną cebulę czerwoną. Wszystkie te składniki wymieszaj ze sobą, dodając jeszcze kukurydzę konserwową i czerwoną fasolę. Warzywa umieść na dnie miski, a następnie dodaj ugotowany wcześniej makaron i na wierzch ułóż kawałki smażonego kurczaka. Całość polej sosem majonezowym.
Zobacz także:
- Makaron nigdy się nie nudzi. Proste i szybkie dania według przepisów Sebastiana Olmy
- Makaron z kurczakiem - jaki jest przepis na makaron z kurczakiem w sosie i bez?
- Makaronowe dania, dzięki którym odzyskasz energię. Poznaj przepisy Darii Ładochy
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Adam Burakowski/East News