Materiał promocyjny

Świąteczne dania makaronowe. Szybkie i proste przepisy Sebastiana Olmy

Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Adam Burakowski/East News
Makaron na świątecznym stole? Czemu nie! Odkryj pyszne przepisy na dania makaronowe, które idealnie wpiszą się w bożonarodzeniowy klimat. Proste w przygotowaniu, a jednocześnie pełne smaku przepisy zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma.

Kucharz przyrządził łazanki z kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami, świąteczną zupę grzybową z nitkami ciętymi i warzywami, a także świąteczną sałatkę z makaronem świderki, majonezem, kurczakiem i warzywami. 

Łazanki z kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami 

Składniki:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej,
  • 5 listków laurowych,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • marchewka,
  • sól do smaku,
  • 50 g klarowanego masła,
  • 0,5 kg mieszanki grzybów, świeżych lub mrożonych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka nasion kminku,
  • 200 g suszonych śliwek,
  • makaron Łazanki Lubella,
  • sól, pieprz do smaku,
  • opakowanie szczypiorku, grubszy.

Przygotowanie:

Kapustę kiszoną przełóż do małego garnka (opcjonalnie można ją wcześniej drobno pokroić), a potem zalej zimną wodą, dodając do środka listek laurowy, ziele angielskie, tartą marchew i sól. Gotuj na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka, a następnie odstaw do ostygnięcia. Na patelni rozpuść klarowane masło, dodaj mieszankę grzybów, czosnek, kminek i pokrojone suszone śliwki. Wszystko smaż kilka minut, aby grzyby się zarumieniły, a śliwka zmiękła. Do grzybów dodaj odcedzoną kapustę i dokładnie wymieszaj, a później odstaw, aby kapusta przeszła smakiem grzybów i śliwek. Makaron łazanki ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu, a następnie odcedź i dodaj do kapusty z grzybami, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj posiekany szczypiorek. 

Świąteczna zupa grzybowa z nitkami ciętymi i warzywami 

Składniki:

  • 50 g suszonych grzybów,
  • litr wody,
  • duży pęczek włoszczyzny,
  • olej do smażenia,
  • 500 g świeżych lub mrożonych grzybów (rydze, podgrzybki, maślaki),
  • po łyżce: liść laurowy, ziele angielskie, tymianek,
  • 2 litry rosołu,
  • sól, pieprz - do smaku,
  • po pęczku świeżych ziół (natka pietruszki, koperek),
  • śmietanka UHT 12%,
  • makaron Lubella nitki cięte.

Przygotowanie:

Suszone grzyby zamocz w ciepłej wodzie na godzinę, a następnie odcedź i odstaw, zarówno wodę, jak i grzyby. W dużym garnku podsmaż warzywa pokrojone w kostkę, razem ze świeżymi grzybami i tymi suszonymi, dodając pod koniec smażenia przyprawy. Gdy warzywa i grzyby będą miękkie, zalej je rosołem i wodą, w której moczyły się suszone grzyby. Zupę gotuj około 1,5 godziny na małym ogniu, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz na koniec dodaj świeżo posiekane zioła. Porcję zupy nalej do głębokiej miski, dodając na koniec śmietankę UHT 12%. Makaron nitki ugotuj w osolonej wodzie, zgodnie z opisem na opakowaniu. Porcję makaronu dodaj do miski i zalej gorącą zupą grzybową z warzywami.

Świąteczna sałatka z makaronem świderki, majonezem, kurczakiem i warzywami 

Składniki:

  • Makaron Lubella Świderki,
  • oliwa z oliwek,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól do smaku,
  • 200 g majonezu dekoracyjnego,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • cytryna,
  • łyżka curry,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • po dużej łyżce papryki słodkiej i curry w proszku,
  • łyżka mąki pszennej,
  • klarowane masło do smażenia,
  • 2 ogórki zielone,
  • 2 papryki czerwone,
  • 500 g pomidorków koktajlowych,
  • 2 cebule czerwone,
  • kukurydza konserwowa,
  • opakowanie czerwonej fasoli.

Przygotowanie:

Makaron ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu, a następnie odcedź, przelej oliwą, dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw lekko solą. Majonez przełóż do miski, dodaj jogurt, sok z cytryny, curry w proszku i sól. Wszystkie składniki wymieszaj i przełóż sos do miski, dodaj go na koniec przepisu. Pierś kurczaka potnij w paski, przełóż do miski, dodając słodką paprykę w proszku, curry, sól i łyżkę mąki pszennej. Później dokładnie wymieszaj mięso i smaż na klarowanym maśle. Do sałatki przygotuj jeszcze pokrojone w kostkę 1x1 cm zielone ogórki, paprykę czerwoną, pomidorki koktajlowe i posiekaną cebulę czerwoną. Wszystkie te składniki wymieszaj ze sobą, dodając jeszcze kukurydzę konserwową i czerwoną fasolę. Warzywa umieść na dnie miski, a następnie dodaj ugotowany wcześniej makaron i na wierzch ułóż kawałki smażonego kurczaka. Całość polej sosem majonezowym. 

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości