Materiał promocyjny

Makaron nigdy się nie nudzi. Proste i szybkie dania według przepisów Sebastiana Olmy

Świderki, pióra i nitki, czyli makaron na obiad
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sebastian Olma serwuje pyszne i proste w wykonaniu potrawy. Zobacz, jak przygotować klasyczny makaron Lubella z kolorową papryką, brokułami czy krewetkami.

Lubella makaron klasyczny świderek z kolorową papryką, oliwą czosnkową i serem feta

Składniki na oliwę czosnkową:

  • oliwa czosnkowa
    • 200 ml oliwy z pestek winogron
      • 4 główki czosnku
        • 2 łyżki pieprzu czarnego w ziarnach
          • 4 gałązki świeżego rozmarynu

            Jak przygotować oliwę czosnkową?

            W małym rondelku podgrzej oliwę z pestek winogron dodając do niej całe główki czosnku, pieprz w ziarnach i gałązki rozmarynu. Trzymaj oliwę na bardzo małym ogniu około 30 minut. Następnie odcedź ją przez sitko.

            Składniki na makaron z papryką i serem feta:

            • 1 papryka zielona
              • 1 papryka czerwona
                • 1 papryka żółta
                  • 5 szalotek
                    • 1 papryczka chili zielona
                      • 100 g zielonych oliwek
                        • pęczek natki pietruszki
                          • 1 opakowanie makaronu Lubella typu świderki
                            • 2 opakowania sera feta w kostce
                              • 1 opakowanie rukoli

                                Jak przygotować makaron z papryką, oliwą czosnkową i serem feta?

                                1. Na patelni podsmaż na wcześniej przygotowanej oliwie czosnkowej 3 kolory papryk dodając do nich pokrojoną szalotkę i papryczkę chili.
                                  1. Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu w posolonej wodzie. Następnie odcedzić i dodaj do gotowego sosu. Przełóż gotowym makaron do głębokiego naczynia i udekoruj liśćmi rukoli.
                                    1. Gdy papryka będzie miękka, dodaj na patelnię przecięte na pół zielone oliwki i ugotowany makaron. Całość mieszaj, dodając na koniec posiekaną natkę pietruszki i pokrojony w kostkę ser feta.
                                      Makaron z papryką i serem feta
                                      Makaron z papryką i serem feta
                                      Źródło: Jakub Kamiński/East News

                                      Lubella makaron klasyczny spaghetti z brokułami, czosnkiem, szpinakiem i ziołowym pesto

                                      Składniki na ziołowe pesto:

                                      • po 1 dużym pęczku natki pietruszki, bazylii, kolendry
                                        • 100 g migdałów
                                          • 200 g parmezanu
                                            • 250 ml oliwy z oliwek
                                              • 1 cytryna
                                                • sól do smaku

                                                  Jak przygotować ziołowe pesto?

                                                  Świeże zioła zmiksuj razem z prażonymi migdałami, parmezanem i oliwą z oliwek. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i solą w płatkach. Gotowe pesto odstaw do wykończenia sosu.

                                                  Składniki na makaron z brokułami, czosnkiem, szpinakiem i ziołowym pesto:

                                                  • 2 świeże brokuły
                                                    • 5 ząbków czosnku
                                                      • 2 duże łyżki oleju do smażenia
                                                        • 1 opakowanie młodego szpinaku
                                                          • 1 opakowanie makaronu Lubella spaghetti
                                                            • 100 g parmezanu w całości
                                                              • 100 g płatków migdałów

                                                                Jak przygotować makaron z brokułami, czosnkiem, szpinakiem i ziołowym pesto?

                                                                1. Makaron spaghetti ugotuj w posolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
                                                                  1. Brokuły potnij na mniejsze różyczki, blanszuj około 2 minuty w posolonej wodzie, a następnie przełóż na patelnię z podsmażonym wcześniej czosnkiem w ząbkach i smaż razem przez około 2-3 minuty.
                                                                    1. Dodaj sos pesto i liście młodego szpinaku, zdejmij patelnię z ognia, aby sos się nie rozwarstwił.
                                                                      1. Na koniec dodaj ugotowany makaron spaghetti i całość dokładnie wymieszaj. Przełóż makaron do dużego naczynia, udekoruj plastrami parmezanu, świeżymi ziołami i prażonymi płatkami migdałów.
                                                                        Makaron z brokułami
                                                                        Makaron z brokułami
                                                                        Źródło: Jakub Kamiński/East News

                                                                        Lubella makaron klasyczny pióra w sosie pomidorowym z krewetkami i grillowaną cytryną

                                                                        Składniki na makaron w sosie pomidorowym z krewetkami i grillowaną cytryną:

                                                                        • 3 cytryny
                                                                          • 50 g cukru
                                                                            • 1 kg krewetek typu 16/20 z ogonkami
                                                                              • 1 kg makaronu Lubella typu pióra
                                                                                • 5 ząbków czosnku
                                                                                  • 1 sztuka czerwonego chili
                                                                                    • 50 g kaparów małych
                                                                                      • 3 szalotki
                                                                                        • 1 l sosu pomidorowego
                                                                                          • sól do smaku
                                                                                            • natka pietruszki

                                                                                              Jak przygotować makaron w sosie pomidorowym z krewetkami i grillowana cytryną?

                                                                                              1. Krewetki obierz z pancerza, opłucz w zimnej wodzie i zostaw na papierowym ręczniku, aby się osuszyły. Ogony krewetek możesz delikatnie naciąć wzdłuż.
                                                                                                1. Cytrynę przetnij na pół, zanurz w cukrze i przesmaż na patelni grillowej, aż zrobi się karmelowa powłoka.
                                                                                                  1. Makaron pióra wsyp do gotującej się wody z solą, gotuj według opisu na opakowaniu. Na patelni podsmaż delikatnie czosnek razem z posiekanym czerwonym chili, krewetkami, kaparami i cebulą szalotką. Po kilku minutach smażenia dodaj na patelnię sos pomidorowy i poczekaj, aż delikatnie odparuje. Sos dopraw do smaku solą i posiekaną natką pietruszki.
                                                                                                    1. Do gotowego sosu dodaj ugotowany makaron, przełóż na miskę i udekoruj grillowaną cytryną.
                                                                                                      Makaron z krewetkami
                                                                                                      Makaron z krewetkami
                                                                                                      Źródło: Jakub Kamiński/East News

                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                      Autor: Jola Marat

                                                                                                      Źródło: Sebastian Olma

                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                                                      Materiał promocyjny
                                                                                                      podziel się:

                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana