Lubella makaron klasyczny świderek z kolorową papryką, oliwą czosnkową i serem feta
Składniki na oliwę czosnkową:
- oliwa czosnkowa
- 200 ml oliwy z pestek winogron
- 4 główki czosnku
- 2 łyżki pieprzu czarnego w ziarnach
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
Jak przygotować oliwę czosnkową?
W małym rondelku podgrzej oliwę z pestek winogron dodając do niej całe główki czosnku, pieprz w ziarnach i gałązki rozmarynu. Trzymaj oliwę na bardzo małym ogniu około 30 minut. Następnie odcedź ją przez sitko.
Składniki na makaron z papryką i serem feta:
- 1 papryka zielona
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 5 szalotek
- 1 papryczka chili zielona
- 100 g zielonych oliwek
- pęczek natki pietruszki
- 1 opakowanie makaronu Lubella typu świderki
- 2 opakowania sera feta w kostce
- 1 opakowanie rukoli
Jak przygotować makaron z papryką, oliwą czosnkową i serem feta?
- Na patelni podsmaż na wcześniej przygotowanej oliwie czosnkowej 3 kolory papryk dodając do nich pokrojoną szalotkę i papryczkę chili.
- Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu w posolonej wodzie. Następnie odcedzić i dodaj do gotowego sosu. Przełóż gotowym makaron do głębokiego naczynia i udekoruj liśćmi rukoli.
- Gdy papryka będzie miękka, dodaj na patelnię przecięte na pół zielone oliwki i ugotowany makaron. Całość mieszaj, dodając na koniec posiekaną natkę pietruszki i pokrojony w kostkę ser feta.
Lubella makaron klasyczny spaghetti z brokułami, czosnkiem, szpinakiem i ziołowym pesto
Składniki na ziołowe pesto:
- po 1 dużym pęczku natki pietruszki, bazylii, kolendry
- 100 g migdałów
- 200 g parmezanu
- 250 ml oliwy z oliwek
- 1 cytryna
- sól do smaku
Jak przygotować ziołowe pesto?
Świeże zioła zmiksuj razem z prażonymi migdałami, parmezanem i oliwą z oliwek. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i solą w płatkach. Gotowe pesto odstaw do wykończenia sosu.
Składniki na makaron z brokułami, czosnkiem, szpinakiem i ziołowym pesto:
- 2 świeże brokuły
- 5 ząbków czosnku
- 2 duże łyżki oleju do smażenia
- 1 opakowanie młodego szpinaku
- 1 opakowanie makaronu Lubella spaghetti
- 100 g parmezanu w całości
- 100 g płatków migdałów
Jak przygotować makaron z brokułami, czosnkiem, szpinakiem i ziołowym pesto?
- Makaron spaghetti ugotuj w posolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
- Brokuły potnij na mniejsze różyczki, blanszuj około 2 minuty w posolonej wodzie, a następnie przełóż na patelnię z podsmażonym wcześniej czosnkiem w ząbkach i smaż razem przez około 2-3 minuty.
- Dodaj sos pesto i liście młodego szpinaku, zdejmij patelnię z ognia, aby sos się nie rozwarstwił.
- Na koniec dodaj ugotowany makaron spaghetti i całość dokładnie wymieszaj. Przełóż makaron do dużego naczynia, udekoruj plastrami parmezanu, świeżymi ziołami i prażonymi płatkami migdałów.
Lubella makaron klasyczny pióra w sosie pomidorowym z krewetkami i grillowaną cytryną
Składniki na makaron w sosie pomidorowym z krewetkami i grillowaną cytryną:
- 3 cytryny
- 50 g cukru
- 1 kg krewetek typu 16/20 z ogonkami
- 1 kg makaronu Lubella typu pióra
- 5 ząbków czosnku
- 1 sztuka czerwonego chili
- 50 g kaparów małych
- 3 szalotki
- 1 l sosu pomidorowego
- sól do smaku
- natka pietruszki
Jak przygotować makaron w sosie pomidorowym z krewetkami i grillowana cytryną?
- Krewetki obierz z pancerza, opłucz w zimnej wodzie i zostaw na papierowym ręczniku, aby się osuszyły. Ogony krewetek możesz delikatnie naciąć wzdłuż.
- Cytrynę przetnij na pół, zanurz w cukrze i przesmaż na patelni grillowej, aż zrobi się karmelowa powłoka.
- Makaron pióra wsyp do gotującej się wody z solą, gotuj według opisu na opakowaniu. Na patelni podsmaż delikatnie czosnek razem z posiekanym czerwonym chili, krewetkami, kaparami i cebulą szalotką. Po kilku minutach smażenia dodaj na patelnię sos pomidorowy i poczekaj, aż delikatnie odparuje. Sos dopraw do smaku solą i posiekaną natką pietruszki.
- Do gotowego sosu dodaj ugotowany makaron, przełóż na miskę i udekoruj grillowaną cytryną.
Zobacz także:
- Makaron z kurczakiem - jaki jest przepis na makaron z kurczakiem w sosie i bez?
- Jak szybko obrać jajko? Genialny trik z TikToka
- Prosty i szybki obiad – zapiekanka makaronowa na kilka sposobów
Autor: Jola Marat
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN