Po pistacjowych kremach i dubajskiej czekoladzie przyszedł czas na orzechowy przysmak - Pecan Pie, czyli placek z orzechami pekan, który jest jednym z popularniejszych deserów w Stanach Zjednoczonych. Jak przygotować to pyszne ciasto?
Dalsza część artykułu dostępna jest pod materiałem wideo.
Czym jest Pecan Pie?
Pecan Pie to słynne amerykańskie ciasto, które coraz częściej pojawia się w europejskich kawiarniach. Dość proste w przygotowaniu, smaczne i pożywne ma szanse zdetronizować popularne desery na bazie pistacji.
W Stanach Zjednoczonych najczęściej gości na stołach podczas Święta Dziękczynienia, Bożego Narodzenia i Święta Niepodległości. Ponadto często zobaczymy je na festynach, rodzinnych spotkaniach oraz na targach, szczególnie w stanach południowo-wschodnich: Teksasie, Luizjanie lub Georgii.
Pecan Pie zrobione jest, jak nazwa wskazuje, z orzechów pekan, karmelowej masy oraz kruchego, maślanego spodu. W deserze, poza orzechowym smakiem, wybija się aromat karmelu i wanilii.
Pecan Pie - przepis na ciasto
Składniki na kruche ciasto:
- 225 g mąki pszennej,
- 125 g zimnego masła pokrojonego w kostkę,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki zimnej wody.
Składniki na orzechową masę:
- 3 duże jajka (w temperaturze pokojowej),
- 1 szklanka jasnego brązowego cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżka mąki,
- 1 szklanka jasnego syropu kukurydzianego - możesz zastąpić miodem lub syropem klonowym,
- 3 łyżki roztopionego masła,
- 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego,
- 2 szklanki połówek orzechów pekan + kilkanaście sztuk do dekoracji.
Przygotowanie:
Gotowanie rozpocznij od wyrobienia kruchego spodu. W misce wymieszaj mąkę z masłem, rozrabiając je ręką, aż do osiągnięcia konsystencji tartej bułki. Dodaj cukier puder, następnie żółtko i zimną wodę. Wymieszaj, aż ciasto zacznie się łączyć. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozwałkuj schłodzone ciasto na podsypanej mąką powierzchni i wyłóż nim formę do tarty. Odetnij nadmiar na brzegach i nakłuj spód widelcem. Ciasto piecz przez 15 minut, aż lekko się zarumieni.
Przygotowanie orzechowego nadzienia rozpocznij od wymieszania jajek z brązowym cukrem, syropem kukurydzianym, klonowym lub miodem. Dodaj mąkę, sól, roztopione masło oraz wanilię. Użyj trzepaczki lub miksera ręcznego.
Dodaj orzechy pekan i dokładnie wymieszaj. Przelej masę na spód tarty, pomagając sobie silikonową szpatułką. Ułóż w ładny, dekoracyjny sposób połówki orzechów na górze ciasta. Piecz w 180 stopniach przez 35-40 minut
Sprawdź, czy ciasto jest gotowe - powinno lekko drżeć na środku przy delikatnym potrząśnięciu. Jeśli środek jest zbyt płynny, piecz jeszcze 5-10 minut. Ciasto podawaj ze śmietaną lub lodami waniliowymi.
Zobacz także:
- Wiosenne naleśniki na słodko i słono. Przepisy Bartka Boratyna
- Szybkie i pyszne ciasta do niedzielnej kawusi. Przepisy Bartka Boratyna
- Te orzechy stały się hitem na całym świecie. Oto cała prawda o pistacjach
Autor: Zofia Wierzcholska
Źródło: kobieta.interia.pl
Źródło zdjęcia głównego: Lesyy/Getty Images