Orzechowy hit zza Oceanu. Jak zrobić ciasto Pecan Pie?

Pecan Pie
Czym jest Pecan Pie?
Źródło: Lesyy/Getty Images

Po pistacjowych kremach i dubajskiej czekoladzie przyszedł czas na orzechowy przysmak - Pecan Pie, czyli placek z orzechami pekan, który jest jednym z popularniejszych deserów w Stanach Zjednoczonych. Jak przygotować to pyszne ciasto?

Dalsza część artykułu dostępna jest pod materiałem wideo.

Ciasto z kwiatami zatopionymi w galaretce. Kwiaty 3D w galaretce.
Jak zrobić bajeczne kwiaty w galarecie?
Galaretka z kwiatami 3D - z czego powstaje? Jak ją zrobić?
Źródło: Dzień Dobry TVN

Czym jest Pecan Pie?

Pecan Pie to słynne amerykańskie ciasto, które coraz częściej pojawia się w europejskich kawiarniach. Dość proste w przygotowaniu, smaczne i pożywne ma szanse zdetronizować popularne desery na bazie pistacji.

W Stanach Zjednoczonych najczęściej gości na stołach podczas Święta Dziękczynienia, Bożego Narodzenia i Święta Niepodległości. Ponadto często zobaczymy je na festynach, rodzinnych spotkaniach oraz na targach, szczególnie w stanach południowo-wschodnich: Teksasie, Luizjanie lub Georgii.

Pecan Pie zrobione jest, jak nazwa wskazuje, z orzechów pekan, karmelowej masy oraz kruchego, maślanego spodu. W deserze, poza orzechowym smakiem, wybija się aromat karmelu i wanilii.

Pecan Pie - przepis na ciasto

Składniki na kruche ciasto:

  • 225 g mąki pszennej,
  • 125 g zimnego masła pokrojonego w kostkę,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki zimnej wody.

Składniki na orzechową masę:

  • 3 duże jajka (w temperaturze pokojowej),
  • 1 szklanka jasnego brązowego cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 szklanka jasnego syropu kukurydzianego - możesz zastąpić miodem lub syropem klonowym,
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego,
  • 2 szklanki połówek orzechów pekan + kilkanaście sztuk do dekoracji.

Przygotowanie:

Gotowanie rozpocznij od wyrobienia kruchego spodu. W misce wymieszaj mąkę z masłem, rozrabiając je ręką, aż do osiągnięcia konsystencji tartej bułki. Dodaj cukier puder, następnie żółtko i zimną wodę. Wymieszaj, aż ciasto zacznie się łączyć. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozwałkuj schłodzone ciasto na podsypanej mąką powierzchni i wyłóż nim formę do tarty. Odetnij nadmiar na brzegach i nakłuj spód widelcem. Ciasto piecz przez 15 minut, aż lekko się zarumieni.

Przygotowanie orzechowego nadzienia rozpocznij od wymieszania jajek z brązowym cukrem, syropem kukurydzianym, klonowym lub miodem. Dodaj mąkę, sól, roztopione masło oraz wanilię. Użyj trzepaczki lub miksera ręcznego.

Dodaj orzechy pekan i dokładnie wymieszaj. Przelej masę na spód tarty, pomagając sobie silikonową szpatułką. Ułóż w ładny, dekoracyjny sposób połówki orzechów na górze ciasta. Piecz w 180 stopniach przez 35-40 minut

Sprawdź, czy ciasto jest gotowe - powinno lekko drżeć na środku przy delikatnym potrząśnięciu. Jeśli środek jest zbyt płynny, piecz jeszcze 5-10 minut. Ciasto podawaj ze śmietaną lub lodami waniliowymi.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości