Oscarowe przepisy Bartka Boratyna. Jak smakuje brownie z "Notting Hill"?

Brownie
Oscarowe przepisy Bartka Boratyna. Jak smakuje brownie z "Notting Hill"?
Źródło: East News/Michał Woźniak

Noc z ceremonią wręczenia Oscarów to wyjątkowa okazja, która inspiruje nie tylko miłośników kina, ale także pasjonatów kulinarnych. W związku z tym Bartek Boratyn przygotował przepisy na hollywoodzkie desery, które pozwolą każdemu poczuć się jak gwiazda filmowa. Jak powstaje tarta jabłkowa serwowana przez Eltona Johna na oscarowym afterparty, wykwintny tort Black Velvet Cake oraz brownie inspirowane kultowym filmem "Notting Hill"? Te przepisy to doskonała okazja, by poczuć magię wielkiego ekranu również w kuchni i zaskoczyć swoich gości smakiem deserów, które na stałe wpisały się w hollywoodzkie tradycje.

Oskarowy tort Black Velvet Cake

  • 2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 i 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki kakao w proszku
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 2 duże jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka czarnej kawy
  • Czarny krem maślany:
  • 2 szklanki masła
  • 5 szklanek cukru pudru
  • 1 szklanka kakao w proszku
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 175°C i przygotuj trzy formy do ciasta o średnicy 15 cm lub dwie o średnicy 20 cm, wykładając dno papierem do pieczenia. Umieść wszystkie suche składniki w misce miksera i mieszaj na niskich obrotach przez 30 sekund, aby całkowicie się połączyły. Dodaj olej roślinny, jajka, wanilię i maślankę i wymieszaj. Robiąc to na niskich obrotach, powoli dodawaj kawę. Następnie ustaw mikser na średnie obroty i ubijaj, aż masa będzie gładka przez około 2 minuty. Ciasto będzie bardzo rzadkie. Wlej je do przygotowanych foremek nie więcej niż do 2/3 wysokości i piecz przez 30-40 minut, aż wykałaczka włożona do środka będzie czysta. Całkowicie ostudź.

W mikserze ubijaj masło na średnich obrotach, aż będzie kremowe i jasne - około 4 minuty. Zeskrob miskę i mieszaj, a następnie dodaj połowę cukru pudru. Mieszaj na niskich obrotach, aż składniki się połączą, a następnie dodaj resztę cukru pudru. Przesiej kakao w proszku i dodaj wanilię, mleko i sól. Mieszaj na niskich obrotach, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą - około 2 minut. W tym momencie krem ​​maślany będzie wyglądał na ciemnobrązowy, ale w ciągu kilku następnych godzin jego kolor znacznie ściemnieje.

Gdy warstwy ciasta całkowicie ostygną, wyrównaj je do pożądanej wysokości. Wypełnij warstwy czarnym kremem maślanym, ułóż, a następnie pokryj ciasto większą ilością kremu. Chłódź ciasto przez 20–30 minut, aby krem stwardniał.

Oskarowy tort Black Velvet Cake
Oscarowe przepisy Bartka Boratyna
Oskarowy tort Black Velvet Cake
Źródło: East News/Michał Woźniak

Brownie z filmu "Notting Hill"

Składniki:

  • 185 g masła
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 85 g mąki pszennej
  • 40 g kakao w proszku
  • 3 duże jajka
  • 230 g drobnego cukru

Sposób przygotowania:

Masło pokrój w kostkę i przełóż do średniej miski. Do masła dodaj 2 tabliczki połamanej na kawałki czekolady. Rondelek napełnij do około jednej czwartej wodą i zagotuj. Postaw na rondlu miskę, tak aby parująca woda ogrzewała ją od dołu. Zmniejsz ogień i pozostaw do rozpuszczenia. Od czasu do czasu mieszaj. Odstaw do ostygnięcia.

Ustaw piekarnik na 150°C. Do pieczenia możesz użyć kwadratowej formy 20 cm albo okrągłej 21 cm. Wyłóż dno formy papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem.

Przesiej mąkę i kakao do jednej miski. Trzecią tabliczkę czekolady pokrój na małe kawałki.

Do dużej miski wbij jajka i wsyp cukier. Miksuj około 3-8 minut do uzyskania gęstej kremowej masy. Do jajecznego kremu delikatnie przelej schłodzoną czekoladę z masłem i wymieszaj. Wsyp mąkę z kakao i ponownie zamieszaj. Staraj się mieszać delikatnie, żeby nie stracić pęcherzyków powietrza w masie.

Przełóż masę do foremki i posyp ją pokrojoną czekoladą, lekko wciskając do środka. Piecz około 25-30 minut. Do momentu, aż środek nie będzie płynny, ale nie za długo, bo ciasto straci swoją wilgoć. Po zupełnym wystudzeniu pokrój brownie na kawałki.

Tarta jabłkowa Eltona Johna

Składniki:

  • 2/3 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 łyżka cukru
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki zimnego masła
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Nadzienie:
  • 1 i 1/2 szklanki pokrojonych kwaśnych jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki uniwersalnej
  • Do posmarowania przed pieczeniem:
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka wody

Sposób przygotowania:

W dużej misce połącz mąkę, cukier i sól. Pokrój masło w kostkę. Stopniowo dodawaj wanilię, mieszaj widelcem, aż ciasto utworzy kulę. Przykryj i przechowuj w lodówce około 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na 20 cm placek. Przełóż na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Połącz składniki nadzienia i rozłóż na cieście, tak aby zachować odległość 4 cm od krawędzi. Zawiń brzeg ciasta nad nadzieniem, pozostawiając środek odkryty. Połącz cukier z cynamonem i posyp ciasto. Ubij jajko i wodę i posmaruj nimi skórkę ciasta. Piecz, aż skórka będzie złocista - 25-30 minut. Za pomocą pergaminu przesuń tartę na metalową kratkę. Opcjonalnie - polej karmelem.

Tort bezowy z wiśniami na miarę Oscara

Składniki:

  • 8 białek jaj
  • 500 g cukru pudru
  • 1 łyżka kakao w proszku
  • Nadzienie wiśniowe:
  • 500 wiśni
  • 100 g cukru pudru
  • ½ pomarańczy
  • 75 ml kirschu
  • Ganache:
  • 150 g kawałków gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • Nadzienie:
  • 600 ml śmietanki kremówki
  • 750 g mascarpone

Sposób przygotowania:

Wyłóż dwie duże blachy papierem do pieczenia. Na odwrocie jednej z nich narysuj okrąg o średnicy 23 cm i okrąg o średnicy 10 cm. Na drugiej blasze narysuj okrąg o średnicy 18 cm i okrąg o średnicy 15 cm. Rozgrzej piekarnik do 150°C z termoobiegiem

Aby zrobić bezę, włóż białka jaj do dużej miski ze szczyptą soli i ubijaj mikserem elektrycznym, aż będą piankowate. Dodawaj cukier, po 1 łyżce na raz, kontynuując ubijanie, aż mieszanka będzie miała sztywne szczyty. Dodaj 1/3 kakao w proszku i delikatnie wymieszaj, a następnie powtórz jeszcze dwa razy z pozostałym kakao w proszku, tak aby kakao pozostało pomarszczone, ale nie zostało całkowicie włączone do mieszanki.

Podziel mieszankę między 4 okrągłe szablony, rozprowadzając je tak, aby miały mniej więcej taką samą wysokość. Włóż tacki do piekarnika i natychmiast zmniejsz temperaturę do 100°C z termoobiegiem. Piecz przez 1 godzinę 30 minut lub do momentu, aż będą chrupiące i jędrne w dotyku, ale nadal jasno białe. Wyłącz piekarnik i pozostaw bezy do ostygnięcia na co najmniej 2 godziny w piekarniku.

Podgrzej wiśnie, cukier i sok pomarańczowy w małym rondlu aż wiśnie zaczną tracić kształt i puszczą dużo soku. Za pomocą łyżki cedzakowej przełóż owoce do dużej miski, pozostawiając sok w rondlu. Gotuj na wolnym ogniu, aż zredukują się, staną się gęste i syropowe, następnie zdejmij z ognia i dodaj kirsch. Zalej owoce, przykryj i schłódź do momentu użycia.

Do ganache włóż czekoladę do dużej miski. Wlej śmietanę do rondla i doprowadź do wrzenia, a następnie wlej ją na czekoladę i odstaw na kilka minut, po czym wymieszaj, aby składniki się połączyły. Przykryj i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, aby uzyskać konsystencję nadającą się do smarowania.

Gdy będziesz gotowy do złożenia, przygotuj nadzienie, ubijając śmietanę i mascarpone. Mascarpone może łatwo się rozdzielić, jeśli zostanie zbyt mocno ubite, więc zachowaj ostrożność.

Aby złożyć, rozsmaruj połowę ganache na największej bezie i przykryj połową śmietany, rozprowadzając ją w kierunku krawędzi bezy. Na wierzch połóż kilka łyżek wiśni i odrobinę syropu. Powtórz z pozostałymi 3 warstwami bezy. Oprósz odrobiną dodatkowego kakao w proszku i na koniec zrób kilka czekoladowych loków, przejeżdżając obieraczką po boku tabliczki czekolady, jeśli lubisz.

Tort bezowy z wiśniami na miarę Oscara
Oscarowe przepisy Bartka Boratyna
Tort bezowy z wiśniami na miarę Oscara
Źródło: East News/Michał Woźniak

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości