Oskarowy tort Black Velvet Cake
- 2 szklanki mąki uniwersalnej
- 1 i 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki kakao w proszku
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 2 duże jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka czarnej kawy
- Czarny krem maślany:
- 2 szklanki masła
- 5 szklanek cukru pudru
- 1 szklanka kakao w proszku
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 175°C i przygotuj trzy formy do ciasta o średnicy 15 cm lub dwie o średnicy 20 cm, wykładając dno papierem do pieczenia. Umieść wszystkie suche składniki w misce miksera i mieszaj na niskich obrotach przez 30 sekund, aby całkowicie się połączyły. Dodaj olej roślinny, jajka, wanilię i maślankę i wymieszaj. Robiąc to na niskich obrotach, powoli dodawaj kawę. Następnie ustaw mikser na średnie obroty i ubijaj, aż masa będzie gładka przez około 2 minuty. Ciasto będzie bardzo rzadkie. Wlej je do przygotowanych foremek nie więcej niż do 2/3 wysokości i piecz przez 30-40 minut, aż wykałaczka włożona do środka będzie czysta. Całkowicie ostudź.
W mikserze ubijaj masło na średnich obrotach, aż będzie kremowe i jasne - około 4 minuty. Zeskrob miskę i mieszaj, a następnie dodaj połowę cukru pudru. Mieszaj na niskich obrotach, aż składniki się połączą, a następnie dodaj resztę cukru pudru. Przesiej kakao w proszku i dodaj wanilię, mleko i sól. Mieszaj na niskich obrotach, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą - około 2 minut. W tym momencie krem maślany będzie wyglądał na ciemnobrązowy, ale w ciągu kilku następnych godzin jego kolor znacznie ściemnieje.
Gdy warstwy ciasta całkowicie ostygną, wyrównaj je do pożądanej wysokości. Wypełnij warstwy czarnym kremem maślanym, ułóż, a następnie pokryj ciasto większą ilością kremu. Chłódź ciasto przez 20–30 minut, aby krem stwardniał.
Brownie z filmu "Notting Hill"
Składniki:
- 185 g masła
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 85 g mąki pszennej
- 40 g kakao w proszku
- 3 duże jajka
- 230 g drobnego cukru
Sposób przygotowania:
Masło pokrój w kostkę i przełóż do średniej miski. Do masła dodaj 2 tabliczki połamanej na kawałki czekolady. Rondelek napełnij do około jednej czwartej wodą i zagotuj. Postaw na rondlu miskę, tak aby parująca woda ogrzewała ją od dołu. Zmniejsz ogień i pozostaw do rozpuszczenia. Od czasu do czasu mieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
Ustaw piekarnik na 150°C. Do pieczenia możesz użyć kwadratowej formy 20 cm albo okrągłej 21 cm. Wyłóż dno formy papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem.
Przesiej mąkę i kakao do jednej miski. Trzecią tabliczkę czekolady pokrój na małe kawałki.
Do dużej miski wbij jajka i wsyp cukier. Miksuj około 3-8 minut do uzyskania gęstej kremowej masy. Do jajecznego kremu delikatnie przelej schłodzoną czekoladę z masłem i wymieszaj. Wsyp mąkę z kakao i ponownie zamieszaj. Staraj się mieszać delikatnie, żeby nie stracić pęcherzyków powietrza w masie.
Przełóż masę do foremki i posyp ją pokrojoną czekoladą, lekko wciskając do środka. Piecz około 25-30 minut. Do momentu, aż środek nie będzie płynny, ale nie za długo, bo ciasto straci swoją wilgoć. Po zupełnym wystudzeniu pokrój brownie na kawałki.
Tarta jabłkowa Eltona Johna
Składniki:
- 2/3 szklanki mąki uniwersalnej
- 1 łyżka cukru
- 1/8 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki zimnego masła
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Nadzienie:
- 1 i 1/2 szklanki pokrojonych kwaśnych jabłek
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki uniwersalnej
- Do posmarowania przed pieczeniem:
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 duże jajko
- 1 łyżka wody
Sposób przygotowania:
W dużej misce połącz mąkę, cukier i sól. Pokrój masło w kostkę. Stopniowo dodawaj wanilię, mieszaj widelcem, aż ciasto utworzy kulę. Przykryj i przechowuj w lodówce około 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na 20 cm placek. Przełóż na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Połącz składniki nadzienia i rozłóż na cieście, tak aby zachować odległość 4 cm od krawędzi. Zawiń brzeg ciasta nad nadzieniem, pozostawiając środek odkryty. Połącz cukier z cynamonem i posyp ciasto. Ubij jajko i wodę i posmaruj nimi skórkę ciasta. Piecz, aż skórka będzie złocista - 25-30 minut. Za pomocą pergaminu przesuń tartę na metalową kratkę. Opcjonalnie - polej karmelem.
Tort bezowy z wiśniami na miarę Oscara
Składniki:
- 8 białek jaj
- 500 g cukru pudru
- 1 łyżka kakao w proszku
- Nadzienie wiśniowe:
- 500 wiśni
- 100 g cukru pudru
- ½ pomarańczy
- 75 ml kirschu
- Ganache:
- 150 g kawałków gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietanki kremówki
- Nadzienie:
- 600 ml śmietanki kremówki
- 750 g mascarpone
Sposób przygotowania:
Wyłóż dwie duże blachy papierem do pieczenia. Na odwrocie jednej z nich narysuj okrąg o średnicy 23 cm i okrąg o średnicy 10 cm. Na drugiej blasze narysuj okrąg o średnicy 18 cm i okrąg o średnicy 15 cm. Rozgrzej piekarnik do 150°C z termoobiegiem
Aby zrobić bezę, włóż białka jaj do dużej miski ze szczyptą soli i ubijaj mikserem elektrycznym, aż będą piankowate. Dodawaj cukier, po 1 łyżce na raz, kontynuując ubijanie, aż mieszanka będzie miała sztywne szczyty. Dodaj 1/3 kakao w proszku i delikatnie wymieszaj, a następnie powtórz jeszcze dwa razy z pozostałym kakao w proszku, tak aby kakao pozostało pomarszczone, ale nie zostało całkowicie włączone do mieszanki.
Podziel mieszankę między 4 okrągłe szablony, rozprowadzając je tak, aby miały mniej więcej taką samą wysokość. Włóż tacki do piekarnika i natychmiast zmniejsz temperaturę do 100°C z termoobiegiem. Piecz przez 1 godzinę 30 minut lub do momentu, aż będą chrupiące i jędrne w dotyku, ale nadal jasno białe. Wyłącz piekarnik i pozostaw bezy do ostygnięcia na co najmniej 2 godziny w piekarniku.
Podgrzej wiśnie, cukier i sok pomarańczowy w małym rondlu aż wiśnie zaczną tracić kształt i puszczą dużo soku. Za pomocą łyżki cedzakowej przełóż owoce do dużej miski, pozostawiając sok w rondlu. Gotuj na wolnym ogniu, aż zredukują się, staną się gęste i syropowe, następnie zdejmij z ognia i dodaj kirsch. Zalej owoce, przykryj i schłódź do momentu użycia.
Do ganache włóż czekoladę do dużej miski. Wlej śmietanę do rondla i doprowadź do wrzenia, a następnie wlej ją na czekoladę i odstaw na kilka minut, po czym wymieszaj, aby składniki się połączyły. Przykryj i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, aby uzyskać konsystencję nadającą się do smarowania.
Gdy będziesz gotowy do złożenia, przygotuj nadzienie, ubijając śmietanę i mascarpone. Mascarpone może łatwo się rozdzielić, jeśli zostanie zbyt mocno ubite, więc zachowaj ostrożność.
Aby złożyć, rozsmaruj połowę ganache na największej bezie i przykryj połową śmietany, rozprowadzając ją w kierunku krawędzi bezy. Na wierzch połóż kilka łyżek wiśni i odrobinę syropu. Powtórz z pozostałymi 3 warstwami bezy. Oprósz odrobiną dodatkowego kakao w proszku i na koniec zrób kilka czekoladowych loków, przejeżdżając obieraczką po boku tabliczki czekolady, jeśli lubisz.
Zobacz także:
- Te wypieki królują w karnawale. Przepisy Szymona Czerwińskiego na faworki, oponki i churrosy
- Przepis na faworki Szymona Czerwińskiego, finalisty MasterChefa. Jak je zrobić?
- Przepis na tradycyjne faworki – jak zrobić chrust na różne sposoby?
Autor: KL
Reporter: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: East News/Michał Woźniak