W Dzień Dobry TVN zapraszamy na prawdziwą ucztę dla miłośników słodkości! Bartek Boratyn, znany z wyjątkowego podejścia do deserów, zaprezentuje cztery przepisy, które szturmem podbiły media społecznościowe.
Dubajska czekolada
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki (min. 30% tłuszczu)
- 50 g masła
- 200 g pasty pistacjowej
- 200 g ciasta kataifi
- 50 g roztopionego masła
- 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Rozdziel delikatnie ciasto kataifi na cienkie włókna, polej je roztopionym masłem i dokładnie wymieszaj, następnie rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 8–10 minut, aż stanie się złociste i chrupiące. Skrop upieczone kataifi miodem. Odstaw do wystygnięcia.
W rondlu podgrzej śmietankę kremówkę do momentu, aż zacznie delikatnie wrzeć. Dodaj do śmietanki połamaną czekoladę i masło. Mieszaj, aż całość będzie gładka i jedwabista. Odstaw masę do lekkiego ostygnięcia.
Wlej warstwę czekoladowej masy na dno wybranych foremek lub szklanych pojemniczków. Delikatnie nałóż warstwę pasty pistacjowej i równomiernie ją rozprowadź. Na wierzch ułóż chrupiące kataifi, które nada deserowi wyjątkowej tekstury. Możesz też połączyć pastę pistacjową razem z upieczonym ciastem.
Wylej rozpuszczoną czekoladę i wyrównaj. Schowaj czekoladę do lodówki na ok. 2 godziny. Czekoladę można dowolnie dekorować.
Hit Tik Toka, czyli brownie z 3 składników
Składniki:
- 3 banany
- 150 g masła orzechowego
- 3 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
Banany obierz ze skórki i przełóż do miski, zblenduj, dodaj do nich masło orzechowe (może być z kawałkami orzeszków) i kakao. Wymieszaj do połączenia składników. Piecz w 150 st. C przez 40 min.
Ciasto karmelowe z 5 składników
Składniki:
- 220 g zwykłych biszkoptów / ciasteczka korzenne
- 60 g masła
- 500 g serka śmietankowego
- 450 kajmaku
- 100 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
Biszkopty lub ciasteczka korzenne pokrusz i zalej rozpuszczonym masłem. Wymieszaj do połączenia składników. Wyłóż na dno foremki z papierem do pieczenia. Na spód wyłóż serek śmietankowy ubity z częścią kajmaku, i cukrem pudrem.
Rozpuść pozostały kajmak i polej nim ciasto. Odstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
Światowy hit tik toka, czyli ciasto z patelni z bananami (32 mln wyświetleń)
Składniki:
- 2 banany
- 20g masła
- łyżka cukru
- ciasto:
- jajko
- 50 g cukru
- 8 g cukru waniliowego
- 50 ml oleju
- 100 ml mleka
- 130 g mąki
- 20 g gorzkiego kakao
- 8 g proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Banany obierz ze skórki, przekrój na połowę. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier, wyłóż banany, smaż 10 min. na małym ogniu
Z podanych powyżej składników zrób ciasto i wylej je na banany na patelni. Przykryj, smaż na małym ogniu około 10 min. Po tym czasie przekręć na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 5 min.
- Przepis na francuskie ciasteczka canelé
- Chlebek kokosowy - prosty przepis na pyszne śniadanie
- Biszkopt – przepis na biszkopt bez zakalca
Autor: Katarzyna Lackowska
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News