Chlebek kokosowy - prosty przepis na pyszne śniadanie

Chlebek kokosowy krojony przez osobę
Chlebek kokosowy - prosty przepis na pyszne śniadanie
Źródło: yipengge/Getty Images
Chlebek kokosowy to rodzaj słodkiego pieczywa, które idealnie nadaje się zarówno do słodkiego śniadania, jak i na deser. Można go robić w wersji fit, zamieniając cukier na różnego rodzaju niskokaloryczne słodziki. Sprawdź, z czym go można podawać i jak prosto zrobić według naszego przepisu.

Z wierzchu chrupiąca skórka, a wewnątrz pyszne, miękkie wnętrze. To właśnie chlebek kokosowy, który idealnie pasuje do owoców i deserów.

Z czym jeść chlebek kokosowy?

Chlebek kokosowy jest lekko słodki, a wykonując go samemu, można go dodatkowo posłodzić. Idealnie sprawdzi się zatem jako słodki dodatek lub baza zarówno do śniadań, jak i deserów. Pysznym i zdrowym połączeniem będzie podanie go ze świeżymi owocami. Jednak, kiedy zimą brakuje takich owoców, można go podawać z konfiturami lub dżemami. Można je przygotowywać samemu, dzięki czemu będą lepsze i zdrowsze niż sklepowe.

Zobacz wideo: Szybko, zdrowo i smacznie

DD_20211115_Kuchnia_REP
Szybko, zdrowo i smacznie
Źródło: Dzień Dobry TVN

Chlebek kokosowy można także podawać z jogurtami - naturalnymi lub owocowymi, w zależności od tego, które wolimy. Idealnie sprawdzi się również w połączeniu z twarożkiem i miodem.

Chlebek kokosowy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • napój kokosowy - 300 ml,
  • jaja - 2,
  • ekstrakt waniliowy - 3 krople,
  • olej kokosowy - 75 g,
  • mąka pszenna - 300 g,
  • wiórki kokosowe - 150 g,
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka,
  • cukier - 125 g (jeśli chce się słodszy można dodać do 200 g cukru).

Sposób przygotowania:

  1. Olej kokosowy delikatnie rozgrzać, aby stał się płynny. Można to zrobić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
  2. Mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i cukier puder wsypać do jednego dużego naczynia.
  3. Jajka roztrzepać, dodać mleko roślinne i ekstrakt.
  4. Do naczynia z suchymi składnikami powoli wlewać mleko wymieszane z jajkami i mieszać aż do połączenia składników.
  5. Na koniec dodać olej kokosowy i dokładnie wymieszać.
  6. Całość przełożyć do formy wyłożonej papierem i piec przez 35-40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Najlepiej ustawić grzanie góra-dół.
  7. Chlebek ostudzić lub podawać jeszcze ciepły.

Jeśli chce się uzyskać bardziej świąteczny smak, do chlebka można dodać cynamonu i kardamonu w ilości po pół łyżeczki. Dzięki tym przyprawom będzie miał bardziej korzenny smak i aromat.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości