Z wierzchu chrupiąca skórka, a wewnątrz pyszne, miękkie wnętrze. To właśnie chlebek kokosowy, który idealnie pasuje do owoców i deserów.
Z czym jeść chlebek kokosowy?
Chlebek kokosowy jest lekko słodki, a wykonując go samemu, można go dodatkowo posłodzić. Idealnie sprawdzi się zatem jako słodki dodatek lub baza zarówno do śniadań, jak i deserów. Pysznym i zdrowym połączeniem będzie podanie go ze świeżymi owocami. Jednak, kiedy zimą brakuje takich owoców, można go podawać z konfiturami lub dżemami. Można je przygotowywać samemu, dzięki czemu będą lepsze i zdrowsze niż sklepowe.
Zobacz wideo: Szybko, zdrowo i smacznie
Chlebek kokosowy można także podawać z jogurtami - naturalnymi lub owocowymi, w zależności od tego, które wolimy. Idealnie sprawdzi się również w połączeniu z twarożkiem i miodem.
Chlebek kokosowy - przepis krok po kroku
Składniki:
- napój kokosowy - 300 ml,
- jaja - 2,
- ekstrakt waniliowy - 3 krople,
- olej kokosowy - 75 g,
- mąka pszenna - 300 g,
- wiórki kokosowe - 150 g,
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka,
- cukier - 125 g (jeśli chce się słodszy można dodać do 200 g cukru).
Sposób przygotowania:
- Olej kokosowy delikatnie rozgrzać, aby stał się płynny. Można to zrobić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
- Mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i cukier puder wsypać do jednego dużego naczynia.
- Jajka roztrzepać, dodać mleko roślinne i ekstrakt.
- Do naczynia z suchymi składnikami powoli wlewać mleko wymieszane z jajkami i mieszać aż do połączenia składników.
- Na koniec dodać olej kokosowy i dokładnie wymieszać.
- Całość przełożyć do formy wyłożonej papierem i piec przez 35-40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Najlepiej ustawić grzanie góra-dół.
- Chlebek ostudzić lub podawać jeszcze ciepły.
Jeśli chce się uzyskać bardziej świąteczny smak, do chlebka można dodać cynamonu i kardamonu w ilości po pół łyżeczki. Dzięki tym przyprawom będzie miał bardziej korzenny smak i aromat.
Zobacz także:
- Przepis na zdrowy chlebek bananowy. Idealny dla osób na diecie!
- Jak zrobić i z czym podawać chlebek naan? Z patelni czy z piekarnika?
- Farinata – placek włoski z ciecierzycy. Jak przyrządzić to danie?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: MadamEdith
Źródło zdjęcia głównego: yipengge/Getty Images