- Chlebek bananowy – jakich składników potrzeba?
- Chlebek bananowy fit lub wegański
- Bananowy chleb dla każdego
- Przepis na chlebek bananowy fit
Zobacz też:
Przepis na francuskie bułeczki drożdżowe z czekoladą, czyli pain au chocola
Istnieje wiele przepisów na chlebek bananowy. Receptury wykorzystujące mąkę kokosową zamiast pszennej są idealne dla osób uczulonych na gluten. Z kolei weganie mogą przygotować chlebek bananowy bez jajek.
Chlebek bananowy – jakich składników potrzeba?
Przepis na chlebek bananowy (ang. banana bread ) przywędrował do Polski z USA. Jest on zdecydowanie słodszy i bardziej wilgotny od zwykłego chleba, dlatego bliżej mu do rozpływającej się w ustach babki niż do tradycyjnego pieczywa. Jak sama nazwa wskazuje, jego najważniejszym składnikiem są banany, które należy rozgnieść za pomocą widelca. Ciasto wzbogacić można też w inne dodatki nadające chlebkowi niepowtarzalnego charakteru. Chlebek bananowy można przygotować według przepisu uwzględniającego czekoladę (białą lub ciemną), posiekane orzechy włoskie, orzechy makadamia, podprażone wiórki kokosowe, rodzynki, suszony ananas czy kandyzowany imbir. Dużą popularnością cieszy się też chlebek bananowy z masłem orzechowym. Spośród wymienionych dodatków najlepiej wybrać dwa, maksymalnie trzy (nie warto przesadzać w tej kwestii, ponieważ efekt końcowy może nie być zadowalający).
Ważnym składnikiem amerykańskiego ciasta z bananami jest tłuszcz. Można przygotować chlebek bananowy z olejem kokosowym lub z masłem. Chcąc przygotować bezglutenowy chlebek bananowy, mąkę pszenną należy zamienić na mąkę kokosową, która wytwarzana jest z suszonego, zmielonego miąższu kokosowego. Należy jej szukać w sklepach ze zdrową żywnością. Chlebek bananowy bez glutenu można także przyrządzić z wykorzystaniem mąki ryżowej, otrzymywanej przez zmielenie ryżu białego lub brązowego.
Chlebek bananowy fit lub wegański
Bananowy chleb może być mniej lub bardziej kaloryczny. Używając odpowiednich składników, można uzyskać dietetyczną wersję tego wypieku. Chlebek bananowy fit przygotowuje się bez dodatku cukru – wystarczy słodycz bananów, ewentualnie 1–2 łyżek miodu. Osoby na diecie redukcyjnej do wypieku mogą dodać erytrolu lub ksylitolu. Decydując się na niskokaloryczny chlebek warto zrezygnować z czekolady i innych dodatków niesprzyjających odchudzaniu. Fit chlebek bananowy można ozdobić pokrojonymi bananami. Kaloryczności ciasta nie podniesie też zbytnio żurawina, cynamon czy imbir, dzięki którym chlebek będzie zdecydowanie bardziej aromatyczny.
Do dietetycznego chlebka bananowego można dosypać płatków owsianych bogatych w błonnik, który pomaga w odchudzaniu. Bogatym źródłem błonnika pokarmowego jest też orkisz, dlatego dobrym pomysłem jest upieczenie chlebka bananowego z mąki orkiszowej. Wprawdzie zawiera ona gluten, jednak jest on lepiej przyswajalny niż ten, który pochodzi z pszenicy.
Przepis na chlebek bananowy przypadnie również do gustu osobom stroniącym od produktów odzwierzęcych. Jak już wspomniano, nie wymaga on zastosowania masła, nie trzeba dodawać do niego mleka czy śmietany. Wegański chlebek bananowy przygotowuje się też bez jajek – nie są one niezbędne.
Bananowy chleb dla każdego
Chlebek bananowy to idealna propozycja na śniadanie i kolację. Decydując się na wersję bez czekolady, cukru i innych kalorycznych składników, nie trzeba mieć wyrzutów sumienia, że zjadło się coś tuczącego. Co więcej, własnoręcznie przygotowany chlebek bananowy jest zdecydowanie zdrowszą opcją, szczególnie dla dzieci, niż pełne konserwantów słodkie bułeczki z marketu. Gotowy chlebek przed podaniem można posmarować masłem orzechowym, serkiem śmietankowym lub miodem.
Zobacz też: Zdrowe śniadanie. Przepisy na pożywne posiłki dla dziecka – w domu i do szkoły
Przepis na chlebek bananowy fit
Składniki (przepis na 20 porcji, z których każda ma ok. 170 kcal):
- 6 bananów,
- 400 g płatków owsianych,
- 10 łyżek ksylitolu,
- 6 łyżek oleju kokosowego (nierafinowanego),
- 8 łyżeczek cynamonu,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 1–2 łyżeczki imbiru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
1. Płatki owsiane zmiel na mąkę, po czym dodaj do niej ksylitol, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, proszek do pieczenia i sól.
2. Banany rozgnieć za pomocą widelca i przy użyciu miksera połącz je z resztą składników.
3. Keksówkę o długości 40 cm wyłóż papierem do pieczenia, następnie wlej do niej ciasto.
4. Piecz przez 40–50 minut w piekarniku nagrzanym do 180℃.
5. Chlebek bananowy podawaj po ostygnięciu.
Więcej: Ma niewiele kalorii i jest pyszna! Przepis na domową lemoniadę
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN