Zobacz też: Przepisy na zdrowe przekąski do pracy, szkoły i na podróż >>>
Przepis na zdrowe śniadanie – co powinien zawierać? Fit śniadanie w domu i do szkoły - jak skomponować? Zdrowe przepisy na śniadanie dla dzieci Przepisy na zdrowe śniadanie do szkoły
Zdrowe śniadanie jest podstawowym posiłkiem w ciągu dnia. W żywieniu dzieci wskazane jest, aby pierwsze śniadanie było źródłem węglowodanów złożonych występujących w pełnoziarnistych produktach zbożowych. Powodują one stopniowy i długotrwale utrzymujący się wzrost poziomu cukru we krwi, dzięki czemu podnoszą koncentrację.
Zobacz też: Panini i focaccia - przepisy na włoskie śniadanie >>>
Przepis na zdrowe śniadanie – co powinien zawierać?
Zdrowe śniadanie dla dzieci jest obowiązkowym posiłkiem w codziennym jadłospisie. Pierwsze śniadanie powinno zaspokajać 20–25% dobowego zapotrzebowania na energię. Posiłek ten jest niezwykle ważny, gdyż w trakcie odpoczynku nocnego dochodzi do spadku stężenia glukozy we krwi. Rolą pierwszego śniadania jest uzupełnienie wyczerpanych zapasów glikogenu oraz podniesie poziomu cukru. Zarówno pierwsze, jak też drugie śniadanie dla dziecka powinno dostarczać węglowodanów złożonych. Te substancje odżywcze występują w produktach zbożowych, tj. w pieczywie, makaronach, ryżu, kaszach, płatkach owsianych.
Fit śniadanie w domu i do szkoły - jak skomponować?
Prawidłowo skomponowane śniadanie sprzyja poprawie zdolności poznawczych, a więc pamięci, uwagi, koncentracji i myślenia, które odgrywają kluczową rolę w procesie uczenia się. Dziecko uczęszczające do przedszkola lub szkoły spędza poza domem wiele godzin, dlatego ważne jest, aby zawsze miało ze sobą drugie śniadanie. Warto przygotować je samodzielnie, a tym samym zrezygnować z kupnych drożdżówek czy słodkich przekąsek, które są bogate w kalorie i pozbawione cennych substancji odżywczych.
Zobacz też: Śniadanie nie jest najważniejszym posiłkiem dnia? >>>
Zdrowe przepisy na śniadanie dla dzieci
Zdrowa owsianka – pomysł na śniadanie w wersji fit
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 2 szklanki mleka,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- ¾ łyżki brązowego cukru, ew. miodu,
- 1 łyżka masła,
- 1 jabłko.
Sposób przygotowania:
1. Do garnka wsyp płatki owsiane, zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu, co chwilę mieszając.
2. Do owsianki dodaj cynamon, masło oraz cukier. Całość wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż do zmiękczenia płatków.
3. Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do gorącej owsianki, wymieszaj.
4. Lekko przestudzoną owsiankę można zmiksować za pomocą blendera.
Kasza jaglana z bananem i orzechowym sosem – pomysł na smaczne śniadanie
Ilość porcji: 1
Składniki:
- ¼ szklanki kaszy jaglanej,
- 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego),
- 1 banan,
- kilka orzechów (dowolnych),
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sos orzechowy: 1 łyżka masła orzechowego, 2 łyżki syropu klonowego, 1 łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
1. Kaszę jaglaną wsyp do garnka, dokładnie wypłucz. Wylej wodę. Kaszę zalej mlekiem, wymieszaj i zagotuj.
2. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut.
3. Banana obierz, pokrój na plasterki i skrop sokiem z cytryny.
4. Składniki na sos orzechowy przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.
5. Ugotowaną kaszę przełóż do miski. Dodaj banana. Całość polej sosem orzechowym i udekoruj dowolnymi orzechami.
Pasta jajeczna z awokado – przepis na fit śniadanie
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 3 ugotowane jajka,
- ½ ząbka czosnku,
- 1 dojrzałe awokado,
- 3 łyżki rzeżuchy lub listków kolendry,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka oliwy,
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
1. Jajka ugotuj na twardo. Obierz ze skorupek, posiekaj w kosteczkę i przełóż do miski.
2. Czosnek przeciśnij przez praskę, lekko posól.
3. Awokado umyj, obierz. Miąższ pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Całość wymieszaj z czosnkiem.
4. Awokado przełóż do miski z jajkami. Wymieszaj. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
5. Do pasty dodaj oliwę, rzeżuchę lub kolendrę. Wymieszaj, rozgniatając pastę widelcem.
6. Gotową pastę podawaj na pieczywie.
Zobacz też: Dania do 20 złotych. Zupa brokułowa i tatar ze śledzia - przepisy Darii Ładochy >>>>
Przepisy na zdrowe śniadanie do szkoły
Gofry z serem i szynką – przepis na szkolne śniadanie
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru,
- ⅓ łyżeczki soli,
- 500 ml mleka,
- 100 g masła,
- 25 g świeżych drożdży,
- 2 jajka,
- 100 g szynki,
- 80 g żółtego sera,
- ½ papryki,
- szczypiorek.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier, proszek do pieczenia, sól. Wymieszaj.
2. W garnku na małym ogniu podgrzej mleko. Dodaj masło i podgrzewaj do rozpuszczenia, cały czas mieszając rózgą.
3. Do garnka dodaj jajka i pokruszone drożdże. Wymieszaj.
4. Zawartość garnka stopniowo przelej do miski z suchymi składnikami, jednocześnie miksując. Miksowanie kontynuuj przez około 2 minuty aż do uzyskania gładkiej i jednorodnej konsystencji.
5. Przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw na noc do lodówki.
6. Do ciasta dodaj drobno pokrojoną: szynkę, ser, paprykę, szczypiorek. Wymieszaj. Ciasto z dodatkami wykładaj na dobrze rozgrzaną gofrownicę.
Zobacz też: Poznaj produkty, które odbierają nam młodość >>>
Placuszki jogurtowe z jagodami – przepis na zdrowe fit śniadanie
Ilość: 16 sztuk
Składniki:
- 250 g jogurtu naturalnego,
- 2 jajka,
- 170 g mąki,
- 120 g jagód,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
1. Jogurt naturalny wymieszaj z jajkami i cukrem waniliowym za pomocą rózgi lub mikserem na wolnych obrotach. Do powstałej masy dodaj mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj lub delikatnie zmiksuj do połączenia się składników.
2. Do ciasta na placki dodaj umyte i osuszone jagody. Całość delikatnie wymieszaj łyżką.
3. Rozgrzej patelnię, najlepiej naleśnikową. Na patelnię nakładaj po jednej pełnej łyżce ciasta, zachowując odstępy między placuszkami.
4. Placki smaż na średnim ogniu przez około 2,5 minuty (aż wyrosną i będą lekko zarumienione). Placki przewróć na drugą stronę i kontynuuj smażenie przez około 2 minuty.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN