Zdrowe odżywianie

Poznaj produkty, które odbierają nam młodość

Jak, to co jemy wpływa na wiek naszego organizmu? Sprawdziliśmy, które produkty odbierają ciału młodość. O jedzeniu, które postarza w studiu Dzień Dobry TVN porozmawialiśmy z dietetyk Hanną Stolińską –Fiedorowicz.

Starzejemy się od wewnątrz, a nie od zewnątrz

Starzenie się to naturalny proces, który dotyczy każdego z nas. Przebiega w różnym tempie. Wpływ na to, jak szybko się starzejemy ma tryb życia, geny, a także sposób odżywania. W powszechnej opinii starzeje się najpierw nasza skóra. Mit ten obaliła Hanna Stolińska -Fiedorowicz, która zaznaczyła, że proces starzenia zaczyna się od wewnątrz.

>>> Zobacz też: Brak snu zwiększa apetyt na śmieciowe jedzenie?

Kiedy dostarczamy organizmowi za dużo cukru, soli, alkoholu, żywności wysoko przetworzonej, które powodują, że kolagen i elastyna wytwarzają się w mniejszych ilościach, nasze wewnętrzne organy cierpią. W organizmie dochodzi do stanu zapalnego, w wyniku których mamy dużo wolnych rodników, a one powodują starzenie się organizmu i rozwój wszystkich chorób metabolicznych.

-zaznaczyła dietetyczka.

>>> Zobacz też: Śniadanie nie jest najważniejszym posiłkiem dnia.

Z czego warto zrezygnować?

Najmniej wartościowe produkty dla naszego organizmu to między innymi: białe pieczywo, które nie ma żadnych witamin, ani błonnika.

Amerykańscy naukowcy opracowali współczynnik zapalności "IF raing", który grupuje produkty pod względem zawartości kwasów tłuszczowych, witamin i antyoksydantów.

Do produktów najbardziej prozapalnych według IF raing zaliczamy: utwardzony olej kokosowy, utwardzony olej palmowy, olej z pestek winogron, olej słonecznikowy, skrobię kukurydzianą, mąkę ryżową, suszone śliwki, mąkę pszenną, cukier, czekoladę, żurawinę kandyzowaną, mięso, żyto, ziemniaki pieczone, masło, kardamon, jaja, biały ryż i mleko.

Okazuje się, że słodkości mogą przyspieszyć procesy starzenia się nawet o 50 proc.

>>> Zobacz także: Warzywa konserwowe z puszki i ze słoika. Czy warto je jeść?

Nie smaż, tylko piecz

Ogromne znaczenie ma również sposób przetwarzania produktów. Najgorszym sposobem jest smażenie. Najlepszą metodą jest pieczenie żywności.

Parasolem ochronnym przed wszystkimi czynnikami, które powodują nasze starzenie są warzywa, które nie bez powodu są u podstawy piramidy żywienia. Najzdrowsze są zielone warzywa liściaste zawierające chlorofil, który oczyszcza nasz organizm.

- podsumowała rozmowę Hanna Stolińska –Fiedorowicz.

Zobacz również:

Najzdrowsza dieta świata to?

Miłość tuczy - dlaczego w stałym związku tyjemy?

Na czym polega dieta interwałowa?

Co sądzisz o tym artykule?
3
1
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0