Panini i focaccia - przepisy na włoskie śniadanie

Przepisy na śniadanie po włosku czyli panini i focaccia wg Cristyny Catese. Zobaczcie jak łatwo i szybko przygotować kultowe włoskie kanapki.

PANINI CON VERDURE GRIGLIATE E FRITTATA Składniki:

  • 4 małe ciabatte
    • 4 czerwone pomidory
      • 1 bakłażan
        • 2 cebule
          • 4 jajka
            • mozzarella
              • 160 g pesto
                • 4 łyżki oliwy z oliwek
                  • świeża bazylia
                    • sól, pieprz

                      PRZYGOTOWANIE

                      Umyj i pokrój w kostkę pomidora, cebulę i bakłażana. Podsmaż warzywa. W międzyczasie przygotuj omlet: ubij jaja ze szczyptą soli i gotuj je na patelni z olejem. Przekrój kanapkę na pół i rozłóż pesto z obu stron, a następnie umieścić omlet, warzywa, mozzarellę i bazylię.

                      FOCACCIA

                      • 250 gr mąki typ 0
                        • 250 gr mąki typ 00
                          • 300 ml wody
                            • 15 gr świeżych drożdży
                              • 2 łyżki olivy extra virgin
                                • 8 gr soli
                                  • Solanka:
                                    • 65 ml wody
                                      • 65 ml oliwy extra virgin
                                        • 20 gr soli

                                          PRZYGOTOWANIE

                                          W misce wymieszaj mąkę i sól, zrób otwór w środku i dodaj ciepłą wodę, proszek do pieczenia i oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Wymieszaj ciasto łyżeczką (w oryginalnej recepturze zaleca się nie mieszać rękami), aż będzie jednorodna.

                                          Do ciasta dodaj odrobinę oleju, przykryj ściereczką i pozostaw na 10 minut.

                                          Wlać mieszaninę do garnka z odrobiną oleju, przykryć i odstawić ponownie na 10 minut.

                                          Rozwałkuj ciasto dłońmi zaczynając od środka i pozwól mu rosnąć przez 20 minut, opuszkami palców dotknij całej powierzchni focacci, uważając, aby nie uszkodzić pęcherzyków powietrza obecnych w mieszance.

                                          Przygotuj solankę emulgującą ciepłą wodę z olejem i dodaj sól.

                                          Posypać focaccia solanką i odstawić na kolejne 20 minut.

                                          Piec w piekarniku: Funkcja - statyczna, podgrzana do 180 ° C i gotować focaccia przez około 30 minut.

                                          Poczekaj, aż focaccia ostygnie przed krojeniem i podawaj.

                                          Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                          Materiał promocyjny

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana