Kucharz przyrządził szpinakową lasagne, placki ziemniaczano-szpinakowe, a także zieloną szakszukę. Przepisy poniżej.
Szpinakowa lasagne
Składniki:
- cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łodygi selera naciowego,
- marchewka,
- korzeń pietruszki,
- kawałek korzenia selera,
- sól i pieprz,
- oliwa z oliwek,
- 100 g czerwonej soczewicy
- 2 opakowania szpinaku siekanego Frosta,
- 200 ml śmietany 30%,
- 9-12 płatów makaronu lasagne.
Składniki na sos beszamelowy:
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- sól,
- gałka muszkatołowa,
- 500-700 ml mleka.
Przygotowanie:
Cebulę, czosnek i seler naciowy pokroić drobno i podsmażyć na patelni na oliwie z oliwek. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać starte na tarce o grubych oczkach warzywa korzeniowe i smażyć całość na dosyć dużej ilości oliwy z oliwek. W tym czasie przepłukać na sicie soczewicę i po kilku minutach namaczania dodać do warzyw. Dusić całość podlewając odrobiną wody. Gdy soczewica będzie miękka, dodać szpinak i śmietanę, jeszcze chwilę razem wszystko poddusić.
W tym czasie można przygotować beszamel. W rondelku rozpuścić masło. Dodać mąkę i smażyć przez chwilę aż nabierze lekko złotego koloru. Dodać porcję mleka i intensywnie mieszać. Doprawić solą i gałką. Gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodać kolejną porcję mleka, aż uzyskamy konsystencję budyniu.
Natłuścić naczynie do zapiekania, na spod nałożyć odrobinę sosu. Na wierzchu ułożyć makaron. Całość lekko polać beszamelem. Następnie warzywa, makaron i beszamel. Tak, aby powstały 2-3 warstwy i żeby zakończyć beszamelem u góry. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC, piec przez około 40 minut.
Placki ziemniaczano-szpinakowe
Składniki:
- opakowanie szpinaku siekanego Frosta,
- kilogram ziemniaków,
- cebula,
- 2 jajka,
- 4-6 łyżek mąki ziemniaczanej,
- sól i pieprz,
- kwaśna śmietana do podania,
- 500 g kurek,
- pęczek natki pietruszki,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Szpinak poddusić na patelni, aby odparował z wody. Ziemniaki obrać i połowę utrzeć na tarce o dużych oczkach, a drugą połowę na oczkach bardzo drobnych. Obrać cebulę i zetrzeć do ziemniaków na tarce o najmniejszych oczkach. Dodać szpinak, jajka i mąkę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać olej na patelni. Usmażyć chrupiące placki. W tym czasie podsmażyć na maśle kurki, pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki. Placki podawać z kwaśną śmietaną i podsmażonymi kurkami.
Zielona szakszuka
Składniki:
- cebula,
- oliwa z oliwek,
- zielona papryka,
- 2-3 średniej wielkości różyczki świeżego brokuła,
- 100 g zielonej fasolki szparagowej,
- opakowanie szpinaku siekanego Frosta,
- 4 jajka,
- sól i pieprz,
- koperek i dymka do podania.
Przygotowanie:
Cebule pokroić w kostkę i poddusić na patelni. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić przez kilka minut. Dodać pokrojony w drobne różyczki brokuł oraz fasolkę pokrojoną w 1 cm kawałki. Całość dokładnie przyprawić solą i pieprzem, a potem poddusić na wolnym ogniu. Po około 10 minutach duszenia dodać szpinak i dusić jeszcze kilka minut, aż całość się połączy. Zrobić cztery dołeczki, w które należy wbić jajka. Jajka przyprawić solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu, aż białka się zetną. Nie przykrywać. Podawać posypane koperkiem i dymką.
Zobacz także:
- Eksplozja smaku w daniach ze szpinaku. Sprawdź przepisy Darii Ładochy
- Oryginalne pomysły na szybki i pyszny obiad ze szpinakiem. Przepisy Piotra Kucharskiego
- Co na obiad? Andrzej Polan proponuje szybkie i pyszne dania
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News