Eksplozja smaku w daniach ze szpinaku. Sprawdź przepisy Darii Ładochy

Ma mało kalorii, za to dużo żelaza, potasu, kwasu foliowego i witamin oraz przeciwutleniaczy. Niepozorne liście szpinaku kryją w sobie bogactwo wartości odżywczych, a umiejętnie przygotowane są niezwykle smaczne. Daria Ładocha przyrządza z nich zupę z pieczonymi ziemniakami, tagliatelle z cukinii, łososia z suszonymi pomidorami oraz sałatę z truskawkami.

Zupa szpinakowa z koprem włoskim i pieczonymi ziemniakami

Składniki:

  • 2 litry wywaru z jarzyn
  • 1 biała cebula
  • 2 młode marchewki
  • 1 pietruszka biała
  • 500 g liści szpinaku
  • 1 koper włoski
  • 1-2 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 ziemniaki
  • sól, pieprz
  • małe opakowanie śmietany 18%
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • sok z ½ cytryny
  • garść posiekanego koperku

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę. Dopraw solą i pieprzem, polej oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę pokrój w cienkie talarki. Koper włoski posiekaj na drobne kawałki. Podsmaż na oliwie z oliwek cebulę, marchew, koper włoski oraz pietruszkę. Dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe i zalej całość wywarem.

Po kilku minutach dodaj liście szpinaku. Gotuj do miękkości warzyw. Następnie dodaj śmietanę. Dopraw sokiem z cytryny oraz koperkiem. Na koniec podawaj w misce z pieczonymi ziemniakami.

Daria Ładocha/Dzień Dobry TVN

Tagliatelle z cukinii ze szpinakiem

Składniki:

  • 3 cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 kubki liści szpinaku
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • opakowanie ricotty
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • garść orzeszków pinii podprażonych na patelni

Przygotowanie:

Cukinię pokrój obieraczką tak, by powstały strąki jak makaronu tagliatelle. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj czosnek. Następnie dodaj cukinię i chwilę podsmażaj.

Dorzuć liście szpinaku i podsmażaj, aż liście stracą swoją objętość. Teraz dodaj sól, pieprz oraz ser ricotta. Wymieszaj całość. Dodaj parmezan.

Przełóż na talerz, dodaj jeszcze trochę pieprzu i posyp orzechami.

Łosoś ze szpinakiem, oliwkami i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 4 filety z łososia bez skóry
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 10 pomidorów suszonych pokrojonych na cienkie paseczki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki liści szpinaku
  • garść czarnych oliwek
  • 1 śmietana kremówka 30%
  • 200 g śmietany 18%
  • 100 g sera gorgonzola
  • zielona pietruszka

Przygotowanie:

Łososia posól. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż łososia z obu stron. Przełóż na inny talerz i przykryj folią.

Następnie na patelnię dodaj rozgnieciony czosnek. Podsmażaj 2 minuty. Dodaj szpinak i suszone pomidory. Jak liście stracą swoją objętość, dodaj czarne oliwki pokrojone na mniejsze kawałki. Następnie dodaj obie śmietany i ser gorgonzola. Całość dopraw pieprzem.

Gdy ser się rozpuści, dodaj łososia i posyp zieloną pietruszką.

Daria Ładocha/Dzień Dobry TVN

Sałatka ze szpinakiem, truskawkami, awokado i orzechami włoskimi w jeżynowym sosie

Składniki:

  • 2 szklanki liści szpinaku
  • 12 truskawek
  • 1 miękkie awokado
  • garść orzechów włoskich
  • 100 g sera koziego
  • 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
  • garść kwiatów jadalnych

Składniki sosu:

  • 200 g świeżych jeżyn
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej

Przygotowanie:

Zacznij od sosu. Zmiksuj jeżyny i dodaj resztę składników. Możesz wymieszać lub również zmiksować.

Na talerz wyłóż szpinak, truskawki przekrojone na połówki, awokado pokrojone w plastry, orzechy, ser oraz cebulę. Sałatę polej sosem i udekoruj jadalnymi kwiatami.

Zobacz też:

Autor: Luiza Bebłot

podziel się:

Pozostałe wiadomości