Zupa szpinakowa z koprem włoskim i pieczonymi ziemniakami
Składniki:
- 2 litry wywaru z jarzyn
- 1 biała cebula
- 2 młode marchewki
- 1 pietruszka biała
- 500 g liści szpinaku
- 1 koper włoski
- 1-2 łyżek oliwy z oliwek
- 3 ziemniaki
- sól, pieprz
- małe opakowanie śmietany 18%
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- sok z ½ cytryny
- garść posiekanego koperku
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę. Dopraw solą i pieprzem, polej oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę pokrój w cienkie talarki. Koper włoski posiekaj na drobne kawałki. Podsmaż na oliwie z oliwek cebulę, marchew, koper włoski oraz pietruszkę. Dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe i zalej całość wywarem.
Po kilku minutach dodaj liście szpinaku. Gotuj do miękkości warzyw. Następnie dodaj śmietanę. Dopraw sokiem z cytryny oraz koperkiem. Na koniec podawaj w misce z pieczonymi ziemniakami.
Daria Ładocha/Dzień Dobry TVN
Tagliatelle z cukinii ze szpinakiem
Składniki:
- 3 cukinie
- 3 ząbki czosnku
- 2 kubki liści szpinaku
- 4 łyżki tartego parmezanu
- sól, pieprz
- opakowanie ricotty
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- garść orzeszków pinii podprażonych na patelni
Przygotowanie:
Cukinię pokrój obieraczką tak, by powstały strąki jak makaronu tagliatelle. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj czosnek. Następnie dodaj cukinię i chwilę podsmażaj.
Dorzuć liście szpinaku i podsmażaj, aż liście stracą swoją objętość. Teraz dodaj sól, pieprz oraz ser ricotta. Wymieszaj całość. Dodaj parmezan.
Przełóż na talerz, dodaj jeszcze trochę pieprzu i posyp orzechami.
Łosoś ze szpinakiem, oliwkami i suszonymi pomidorami
Składniki:
- 4 filety z łososia bez skóry
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 10 pomidorów suszonych pokrojonych na cienkie paseczki
- 3 ząbki czosnku
- 2 szklanki liści szpinaku
- garść czarnych oliwek
- 1 śmietana kremówka 30%
- 200 g śmietany 18%
- 100 g sera gorgonzola
- zielona pietruszka
Przygotowanie:
Łososia posól. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż łososia z obu stron. Przełóż na inny talerz i przykryj folią.
Następnie na patelnię dodaj rozgnieciony czosnek. Podsmażaj 2 minuty. Dodaj szpinak i suszone pomidory. Jak liście stracą swoją objętość, dodaj czarne oliwki pokrojone na mniejsze kawałki. Następnie dodaj obie śmietany i ser gorgonzola. Całość dopraw pieprzem.
Gdy ser się rozpuści, dodaj łososia i posyp zieloną pietruszką.
Daria Ładocha/Dzień Dobry TVN
Sałatka ze szpinakiem, truskawkami, awokado i orzechami włoskimi w jeżynowym sosie
Składniki:
- 2 szklanki liści szpinaku
- 12 truskawek
- 1 miękkie awokado
- garść orzechów włoskich
- 100 g sera koziego
- 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
- garść kwiatów jadalnych
Składniki sosu:
- 200 g świeżych jeżyn
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
Przygotowanie:
Zacznij od sosu. Zmiksuj jeżyny i dodaj resztę składników. Możesz wymieszać lub również zmiksować.
Na talerz wyłóż szpinak, truskawki przekrojone na połówki, awokado pokrojone w plastry, orzechy, ser oraz cebulę. Sałatę polej sosem i udekoruj jadalnymi kwiatami.
Zobacz też:
- Lekkie i smaczne zupy wiosenne według Piotra Kucharskiego. Palce lizać
- Daria Ładocha poleca szybkie i proste dania z makaronem. Palce lizać!
- Co na obiad? Andrzej Polan proponuje szybkie i pyszne dania
Autor: Luiza Bebłot