Daria Ładocha poleca szybkie i proste dania z makaronem. Palce lizać!

Danie z makaronem to najlepszy pomysł na szybki i prosty w wykonaniu obiad. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała: zapiekany makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym, makaron ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami, łazanki z kapustą, suszonymi pomidorami i oliwkami oraz makaron z łososiem, rukolą, kozim serem i orzechami włoskimi.

Zapiekany makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 200 g makaronu penne ugotowanego na sposób al dente
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g piersi z kurczaka
  • puszka pomidorów
  • 12 czarnych oliwek
  • 100 g boczku w plastrach
  • 200 g gorgonzoli
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, oregano
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Kurczaka podsmaż na łyżce oliwy. W rondelku przygotuj sos. Podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj pomidory i wszystkie przyprawy. Gotuj przez 5 minut. Na osobnej patelni podsmaż plastry boczku aż wytopi się tłuszcz. Do naczynia żaroodpornego włóż makaron i mięso z kurczaka. Dodaj boczek i oliwki. Na wierzch dodaj sos pomidorowy i posyp całość gorgonzolą. Piecz w piekarniku przez 25 minut w 180 st. C.

Makaron ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 200 g makaronu wstążki ugotowanego według instrukcji na opakowaniu
  • 200 g szpinaku (może być mrożony)
  • 150 sera feta
  • 15 suszonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki zielonego pesto - może być gotowe lub przygotuj samodzielnie
  • 250 g śmietanki 36 proc.

Pesto:

  • doniczka bazylii
  • 20 g parmezanu
  • 30 g orzeszków pini
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżka pestek słonecznika

Przygotowanie:

Jeśli masz składniki na pesto i masz ochotę przygotować je samodzielnie, to zmiksuj wszystkie składniki w blenderze. Szpinak należy rozmrozić jeśli używasz mrożonego. Odciśnij z niego wodę. Jeśli masz świeże liście, to użyj świeżych. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj czosnek pokrojony w plasterki oraz szpinak. Następnie dodaj makaron oraz pesto i suszone pomidory pokrojone w paseczki. Dodaj śmietanę i całość wymieszaj. Udekoruj na koniec fetą i dodaj świeżo mielony pieprz.

Łazanki z kapustą i suszonymi pomidorami i oliwkami

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty wypłukanej i odciśniętej na sitku
  • kilka suszonych grzybów namoczonych w gorącej wodzie
  • 10 oliwek czarnych
  • 10 suszonych pomidorów
  • duża cebula pokrojona w kostkę
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • szczypta majeranku
  • sól, pieprz
  • 200 g makaronu łazanki ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Grzyby namoczone w ciepłej wodzie podgotuj w rondelku przez 10 minut. Kapustę kiszoną pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę podsmaż na oliwie. Dodaj ugotowane i pokrojone grzyby. Następnie dodaj kapustę kiszoną. Dodaj wodę z grzybów i sos sojowy oraz przyprawy. Gotuj pod przykryciem 20 minut aż kapusta zmięknie. Następnie dodaj makaron łazanki, suszone pomidory pokrojone w paski i oliwki przekrojone na połówki. Całość wymieszaj i podawaj z zieloną pietruszką.

Makaron z łososiem, rukolą, kozim serem i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 200 g makaronu pappardelle
  • 150 g łososia wędzonego
  • garść orzechów włoskich
  • garść rukoli
  • świeżo mielony pieprz
  • 50 g koziego twardego koziego sera
  • skórka z cytryny starta na tarce o małych oczkach
  • 200 g śmietany kremówki

Przygotowanie:

Gdy odcedzisz makaron zostaw kilka łyżek wody w którym się gotował. Makaron przerzuć do garnka, dodaj łososia i skórkę z cytryny. Wymieszaj całość i dopraw świeżo mielonym pieprzem. Dodaj rukolę i kozi ser. Przełóż na talerz i udekoruj orzechami.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

>>> Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Daria Ładocha

podziel się:

Pozostałe wiadomości