Polski, prosty obiad do 20 zł. Gotuje Daria Ładocha

Kluski śląskie z karkówką w sosie własnym z surówką. W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi przepisami na pyszny polski obiad podzieliła się Daria Ładocha. Podobno za takimi właśnie przysmakami tęsknili uczestnicy programu "Ameryka Express". Premiera programu już dziś wieczorem 5 marca o 21.30.

Zupa krem z pieczonej marchewki

Składniki:

  • 2 białe części pora pokrojone w talarki
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 4 marchewki przekrojone wzdłuż na połówki
  • 2 jabłka obrane ze skórki
  • 2 ziemniaki pokrojone w kostkę i obrane ze skórki
  • 1 l wywaru z jarzyn
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól do smaku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sok z 1 cytryny

Do podania: 1 łyżka gęstej śmietany

Przygotowanie:

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Na papierze ułóż marchewki, ziemniaki bez skórki pokrojone na ćwiartki i pokrojonego w talarki pora. Dopraw cynamonem, pieprzem, solą, gałką i papryką i kminem. Z wierzchu polej olejem kokosowym. Piecz warzywa w piekarniku przez 30 minut. Następnie przerzuć do garnka i zalej wywarem. Doprowadź do wrzenia. Następnie dopraw do smaku i dodaj przecier pomidorowy. Gdy się zagotuje dodaj jeszcze sok z cytryny i podawaj z kleksem śmietany.

>>>Rusza "Ameryka Express 2". Co czeka widzów nowej edycji programu?

Kluski śląskie z karkówką w sosie własnym własnymi i surówką z marchwi

Składniki na kluski:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków i ostudzonych
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki soli
  • Składniki na karkówkę:
  • 1 kg karkówki
  • 3 cebule
  • kilka suszonych grzybów namoczonych w ciepłej wodzie
  • 2 ziela angielskie
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • szczypta papryki wędzonej
  • sól, pieprz
  • szczypta rozmarynu w przyprawie
  • 2 łyżki oleju

Składniki na surówkę:

  • 1 duża marchewka
  • 1 jabłko
  • garść rodzynek namoczonych w ciepłej wodzie
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ łyżeczki miodu

Przygotowanie:

Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Uformuj kulki wielkości orzecha lub większe. Zagotuj wodę w garnku z solą. Na wrzącą wodę wrzucaj kluski i jak wypłyną na powierzchnię to wyłów łyżką cedzakową.

By przygotować surówkę zetrzyj jabłko obrane ze skórki wraz z marchewką na tarce o grubych oczkach. Następnie dodaj namoczone rodzynki. Jogurt wymieszaj z musztardą i miodem i dodaj do surówki.

Karkówkę natrzyj olejem z dodatkiem wszystkich przypraw. Cebulę i czosnek posiekaj. Obsmaż karkówkę z dodatkiem cebuli i czosnku. Zalej wodą i duś z dodatkiem ziela angielskiego, grzybów i liści laurowych przez 1,5 godziny. Podawaj z kluskami i surówką.

Szybki makaron z mięsem i morelami dla całej rodziny

Składniki:

  • 200 g dowolnego makaronu
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • ½ żółtej papryki pokrojonej kostkę
  • 5 moreli pokrojonych w kostkę
  • 1 puszka pomidorów
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta cynamonu
  • 500 g wołowego mięsa mielonego
  • sol, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 100 g sera feta
  • garść zielonej pietruszki

Przygotowanie:

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i pozostaw 2 łyżki wody w której gotował się makaron. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj cebulę, paprykę i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj mięso mielone i trzymaj na ogniu około 5 minut. Wówczas dodaj morele i duś razem z mięsem aż morele puszczą sok. Następnie dodaj pomidory i wszystkie przyprawy. Doprowadź do wrzenia. Na koniec wymieszaj z makaronem i pozostałą wodą w której się gotował. Posyp serem feta i zieloną pietruszką.

Soczewica z warzywami i korzennymi przyprawami

Składniki:

  • 2 cm imbiru startego na tarce o grubych oczkach
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
  • 1 żółta papryka pokrojona w kostkę
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 goździki
  • 4 pomidory obrane ze skórki
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 cukinia pokrojona w kostkę
  • szczypta kurkumy
  • garść posiekanej zielonej pietruszki
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 l wywaru z jarzyn
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej olej i podsmaż imbir. Dodaj czosnek oraz cebulę. Następnie dodaj przyprawy: chilli, paprykę chilli i słodką, cynamon, kurkumę, goździki i curry i wymieszaj całość. Dodaj warzywa: paprykę, cukinię, pomidory i soczewicę i całość zalej wywarem. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj około 12 minut. Następnie dodaj passatę pomidorową i doprowadź do wrzenia. Na koniec dopraw solą, pieprzem i cytryną. Podawaj w miseczkach posypaną zieloną pietruszką.

W garnku podsmaż pora na łyżce oleju kokosowego. Dodaj resztę składników oprócz jednej marchewki, miodu, przecieru pomidorowego i mleka kokosowego. Gotuj składniki około 20 minut. W osobnym naczyniu karmelizuj marchewkę pokrojoną w bardzo cienkie plasterki w syropie z agawy. Możesz do tego celu użyć szatkownicy inaczej zwaną mandoliną. Dodaj do zupy szczyptę cynamonu, mleko kokosowe oraz przecier pomidorowy i doprowadź do wrzenia. Zmiksuj zupę na gładki krem. Dodaj marchewkę karmelizowaną oraz kwiaty jadalne i orzechy laskowe.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Zobacz też:

Autor: Magdalena Gudowska

Źródło: Daria Ładocha

podziel się:

Pozostałe wiadomości