Zupa krem z pieczonej marchewki
Składniki:
- 2 białe części pora pokrojone w talarki
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 4 marchewki przekrojone wzdłuż na połówki
- 2 jabłka obrane ze skórki
- 2 ziemniaki pokrojone w kostkę i obrane ze skórki
- 1 l wywaru z jarzyn
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta cynamonu
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól do smaku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sok z 1 cytryny
Do podania: 1 łyżka gęstej śmietany
Przygotowanie:
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Na papierze ułóż marchewki, ziemniaki bez skórki pokrojone na ćwiartki i pokrojonego w talarki pora. Dopraw cynamonem, pieprzem, solą, gałką i papryką i kminem. Z wierzchu polej olejem kokosowym. Piecz warzywa w piekarniku przez 30 minut. Następnie przerzuć do garnka i zalej wywarem. Doprowadź do wrzenia. Następnie dopraw do smaku i dodaj przecier pomidorowy. Gdy się zagotuje dodaj jeszcze sok z cytryny i podawaj z kleksem śmietany.
>>>Rusza "Ameryka Express 2". Co czeka widzów nowej edycji programu?
Kluski śląskie z karkówką w sosie własnym własnymi i surówką z marchwi
Składniki na kluski:
- 500 g ugotowanych ziemniaków i ostudzonych
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki soli
- Składniki na karkówkę:
- 1 kg karkówki
- 3 cebule
- kilka suszonych grzybów namoczonych w ciepłej wodzie
- 2 ziela angielskie
- 4 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- szczypta papryki wędzonej
- sól, pieprz
- szczypta rozmarynu w przyprawie
- 2 łyżki oleju
Składniki na surówkę:
- 1 duża marchewka
- 1 jabłko
- garść rodzynek namoczonych w ciepłej wodzie
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- ½ łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Uformuj kulki wielkości orzecha lub większe. Zagotuj wodę w garnku z solą. Na wrzącą wodę wrzucaj kluski i jak wypłyną na powierzchnię to wyłów łyżką cedzakową.
By przygotować surówkę zetrzyj jabłko obrane ze skórki wraz z marchewką na tarce o grubych oczkach. Następnie dodaj namoczone rodzynki. Jogurt wymieszaj z musztardą i miodem i dodaj do surówki.
Karkówkę natrzyj olejem z dodatkiem wszystkich przypraw. Cebulę i czosnek posiekaj. Obsmaż karkówkę z dodatkiem cebuli i czosnku. Zalej wodą i duś z dodatkiem ziela angielskiego, grzybów i liści laurowych przez 1,5 godziny. Podawaj z kluskami i surówką.
Szybki makaron z mięsem i morelami dla całej rodziny
Składniki:
- 200 g dowolnego makaronu
- 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- ½ żółtej papryki pokrojonej kostkę
- 5 moreli pokrojonych w kostkę
- 1 puszka pomidorów
- szczypta papryki słodkiej
- szczypta cynamonu
- 500 g wołowego mięsa mielonego
- sol, pieprz
- oliwa z oliwek
- 100 g sera feta
- garść zielonej pietruszki
Przygotowanie:
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i pozostaw 2 łyżki wody w której gotował się makaron. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj cebulę, paprykę i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj mięso mielone i trzymaj na ogniu około 5 minut. Wówczas dodaj morele i duś razem z mięsem aż morele puszczą sok. Następnie dodaj pomidory i wszystkie przyprawy. Doprowadź do wrzenia. Na koniec wymieszaj z makaronem i pozostałą wodą w której się gotował. Posyp serem feta i zieloną pietruszką.
Soczewica z warzywami i korzennymi przyprawami
Składniki:
- 2 cm imbiru startego na tarce o grubych oczkach
- 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
- 1 żółta papryka pokrojona w kostkę
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 goździki
- 4 pomidory obrane ze skórki
- 400 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 cukinia pokrojona w kostkę
- szczypta kurkumy
- garść posiekanej zielonej pietruszki
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka oleju
- 1,5 l wywaru z jarzyn
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej olej i podsmaż imbir. Dodaj czosnek oraz cebulę. Następnie dodaj przyprawy: chilli, paprykę chilli i słodką, cynamon, kurkumę, goździki i curry i wymieszaj całość. Dodaj warzywa: paprykę, cukinię, pomidory i soczewicę i całość zalej wywarem. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj około 12 minut. Następnie dodaj passatę pomidorową i doprowadź do wrzenia. Na koniec dopraw solą, pieprzem i cytryną. Podawaj w miseczkach posypaną zieloną pietruszką.
W garnku podsmaż pora na łyżce oleju kokosowego. Dodaj resztę składników oprócz jednej marchewki, miodu, przecieru pomidorowego i mleka kokosowego. Gotuj składniki około 20 minut. W osobnym naczyniu karmelizuj marchewkę pokrojoną w bardzo cienkie plasterki w syropie z agawy. Możesz do tego celu użyć szatkownicy inaczej zwaną mandoliną. Dodaj do zupy szczyptę cynamonu, mleko kokosowe oraz przecier pomidorowy i doprowadź do wrzenia. Zmiksuj zupę na gładki krem. Dodaj marchewkę karmelizowaną oraz kwiaty jadalne i orzechy laskowe.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Zobacz też:
- Wędzona makrela - ciekawe przepisy Kasi Bukowskiej
- Zdrowa kasza. Poznaj ciekawe przepisy Piotra Kucharskiego
- Wzorki na kawie - jak z mlecznej piany zrobić dzieło sztuki? To nie takie trudne
Autor: Magdalena Gudowska
Źródło: Daria Ładocha