Wiosenna zupa z kurczakiem, mlekiem kokosowym i pastą curry
Składniki:
- 2 łyżki oleju (np. kokosowego lub rzepakowego)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru
- 1 łodyżka trawy cytrynowej (opcjonalnie)
- 1-2 łyżeczki żółtej lub zielonej pasty curry
- 2 puszki mleka kokosowego
- 3-4 szklanki bulionu drobiowego
- 1 opakowanie mrożonych warzyw wiosennych (kalafior, fasolka szparagowa, groszek, brokuł, marchewka...)
- 2 piersi z kurczaka
- 1-2 łyżki brązowego cukru
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1-2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie)
- 1 limonka lub cytryna
- sól
- makaron ryżowy lub ryż do podania
Przygotowanie:
Olej rozgrzewamy na dnie dużego garnka. Na gorący olej wrzucamy cebulę pokrojoną w cieniutkie piórka i smażymy 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, drobniutko posiekany imbir, potłuczoną tępą stroną noża trawę cytrynową (jeśli mamy) oraz pastę curry. Wszystko smażymy 1-2 minuty.
Do garnka wlewamy mleko kokosowe i gotujemy 5 minut. Dolewamy bulion drobiowy (początkowo 3 szklanki), wsypujemy zamrożone warzywa i gotujemy całość ok. 10 minut.
W tym czasie kurczaka kroimy w cieniutkie paseczki w poprzek włókien i dodajemy je do gotującej się zupy. Gotujemy kolejne 5 minut. Gotową zupę rozrzedzamy ewentualnie dodatkowym bulionem i doprawiamy – brązowym cukrem, sosem sojowym i rybnym, skórką i sokiem z limonki oraz solą (do smaku). Dokładnie mieszamy.
Podajemy z przygotowanym makaronem ryżowym lub ugotowanym ryżem.
Bartosz Tomaszewski/Dzień Dobry TVN
Klops z warzywami i słodką glazurą
Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa z indyka (lepiej z udźca niż z piersi)
- 1 szklanka bułki tartej
- ¼ szklanki mleka
- 2 jajka
- ¼ szklanki tartego parmezanu
- ½ szklanki tartej mozarelli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 opakowanie mrożonych warzyw (np. marchewka/groszek/fasolka szparagowa lub miks grillowanych warzyw lub cukinia/fasolka szparagowa/kukurydza/papryka lub marchewka/cukinia/fasolka szparagowa/papryka)
- 1/3 szklanki keczupu
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie:
Mięso mielone umieszczamy w dużej misce. Dodajemy do niego bułkę tartą, mleko, jajka, tarte sery, drobno posiekaną cebulę (możemy ją pominąć jeżeli występuje w mieszance mrożonych warzyw), posiekane ząbki czosnku, sól, pieprz oraz słodką i ostrą paprykę. Wszystko wyrabiamy dłonią na gładką masę. Następnie dodajemy mrożone warzywa i ponownie mieszamy. Jeżeli nasza mrożonka ma bardzo dużo lodu/glazury to dobrze jest najpierw podsmażyć warzywa na małej ilości tłuszczu, by pozbyć się nadmiaru wody.
Gotową masę na klops możemy przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformować ją w kształt bochenka.
Keczup mieszamy z brązowym cukrem i octem balsamicznym. Glazurą smarujemy wierzch klopsu, po czym wstawiamy go do pieca nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy przez około godzinę (maks. 1 godzinę 20 minut) na najniższym poziomie piekarnika. Jeżeli po tym czasie glazura nie podpiekła się możemy klops przestawić na wyższy poziom i włączyć funkcję grill do zrumienienia wierzchu. Jeżeli natomiast glazura brązowieje zbyt szybko klops luźno okrywamy folią aluminiową.
Po wyjęciu z pieca klops odstawiamy na około 10 minut, po czym kroimy w plastry.
Bartosz Tomaszewski/Dzień Dobry TVN
Tarta serowa z warzywami
Składniki:
Ciasto
- 1 ¼ szklanki mąki
- ½ łyżki cukru
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki curry
- 100 g zimnego masła
- ¼ szklanki tartego sera cheddar (lub innego)
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
Nadzienie
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 opakowanie ulubionych mrożonych warzyw
- 1 szklanka tartego sera cheddar (lub innego)
- 6 dużych jajek
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki śmietany 30%
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę mieszamy z cukrem, solą, kurkumą i curry. Praca idzie znacznie szybciej, a ciasto jest bardziej kruche jeżeli używamy robota kuchennego z zamontowanym ostrzem. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło oraz tarty ser i miksujemy z mąką, aż uzyskamy konsystencję drobnej kruszonki. Jeżeli robimy ciasto ręcznie, to najpierw szybko wcieramy masło w mąkę, a dopiero później dodajemy ser. By ciasto ładnie zagniotło się w kulę dodajemy odrobinę kwaśnej śmietany.
Ciasto wałkujemy na podsypanym mąką blacie do wielkości formy na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem). Wykładamy ciastem spód i boki formy, dociskamy dokładnie i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
W tym czasie możemy przygotować warzywa. Na patelni rozgrzewamy oliwę, a gdy będzie gorąca dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, a po chwili również mrożone warzywa. Smażymy na średnim ogniu, aż warzywa ulegną rozmrożeniu i odparuje z nich nadmiar wody. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Przygotowujemy masę jajeczną – w misce mieszamy tarty ser, jajka, mleko i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Schłodzony spód wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni C i podpiekamy przez około 15 minut (najlepiej wyłożyć spód papierem do pieczenia i obciążyć np. suchym grochem).
Następnie ciasto wyjmujemy (zdejmujemy papier z obciążeniem jeżeli go używaliśmy), wykładamy na nie warzywa z patelni i zalewamy masą jajeczną upewniając się, że dotarła we wszystkie zakamarki.
Quiche wstawiamy ponownie do pieca na 20-25 minut, ustawiamy go na najniższym poziomie piekarnika.
Po upieczeniu zostawiamy quiche na około 10-15 minut, po czym dopiero kroimy.
Bartosz Tomaszewski/Dzień Dobry TVN
Smoothie z mieszanki kompotowej z domową granolą
Składniki:
Domowa granola
- 2 ½ szklanki płatków owsianych górskich
- 1 szklanka solonych orzeszków ziemnych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- ½ szklanki miodu
- ½ szklanki masła orzechowego
- 1 szklanka rodzynków
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
Smoothie
- 1 ½ szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)
- 1 opakowanie mrożonej mieszanki na kompot (lub mrożonych dowolnych owoców)
- ¾ szklanki jogurtu greckiego
- miód do osłodzenia
Płatki owsiane mieszamy z posiekanymi orzeszkami ziemnymi, cynamonem i kardamonem.
W drugiej misce mieszamy ze sobą na gładko miód i masło orzechowe. Najłatwiej to zrobić, gdy podgrzejemy je lekko (np. w mikrofalówce) i staną się płynne. Miód z masłem wylewamy na płatki owsiane i dokładnie mieszamy.
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 165 stopni C na 15 minut. Po tym czasie blachę wysuwamy, granolę dobrze mieszamy i pieczemy jeszcze 15 minut.
Do upieczonej granoli dodajemy rodzynki i posiekaną czekoladę (rozpuści się i pokryje granolę). Studzimy.
Przygotowujemy smoothie - mleko wlewamy do blendera, dodajemy mrożone owoce (bez rozmrażania) i jogurt grecki. Blendujemy na gładko, po czym dosładzamy miodem do smaku – jeżeli jest taka potrzeba. Smoothie wlewamy do miseczek i posypujemy granolą lub podajemy w szklankach ułożone warstwami.
Zobacz też:
Andrzej Polan poleca proste przepisy na pyszne dania z makaronem
Dania z resztek po rosole. Przepisy Jaśka Kuronia
Proste bułki i słodkie bułeczki. Poznaj domowe przepisy
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Autor: Jola Marat
Źródło zdjęcia głównego: Bartosz Tomaszewski/DDTVN