Pyszne dania z mrożonek warzywnych. Pomysły Kasi Bukowskiej

Nie masz pomysłu na obiad? Przygotuj danie z mrożonek warzywnych. Kasia Bukowska w kuchni Dzień dobry TVN proponuje: wiosenną zupę z kurczakiem, mlekiem kokosowym i pastę curry, klops z warzywami i słodką glazurą, tartę serową z warzywami i Smoothie z mieszanki kompotowej z domową granolą.

Wiosenna zupa z kurczakiem, mlekiem kokosowym i pastą curry

Składniki:

  • 2 łyżki oleju (np. kokosowego lub rzepakowego)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1 łodyżka trawy cytrynowej (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżeczki żółtej lub zielonej pasty curry
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • 3-4 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 opakowanie mrożonych warzyw wiosennych (kalafior, fasolka szparagowa, groszek, brokuł, marchewka...)
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1-2 łyżki brązowego cukru
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 1-2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie)
  • 1 limonka lub cytryna
  • sól
  • makaron ryżowy lub ryż do podania

Przygotowanie:

Olej rozgrzewamy na dnie dużego garnka. Na gorący olej wrzucamy cebulę pokrojoną w cieniutkie piórka i smażymy 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, drobniutko posiekany imbir, potłuczoną tępą stroną noża trawę cytrynową (jeśli mamy) oraz pastę curry. Wszystko smażymy 1-2 minuty.

Do garnka wlewamy mleko kokosowe i gotujemy 5 minut. Dolewamy bulion drobiowy (początkowo 3 szklanki), wsypujemy zamrożone warzywa i gotujemy całość ok. 10 minut.

W tym czasie kurczaka kroimy w cieniutkie paseczki w poprzek włókien i dodajemy je do gotującej się zupy. Gotujemy kolejne 5 minut. Gotową zupę rozrzedzamy ewentualnie dodatkowym bulionem i doprawiamy – brązowym cukrem, sosem sojowym i rybnym, skórką i sokiem z limonki oraz solą (do smaku). Dokładnie mieszamy.

Podajemy z przygotowanym makaronem ryżowym lub ugotowanym ryżem.

Bartosz Tomaszewski/Dzień Dobry TVN

Klops z warzywami i słodką glazurą

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa z indyka (lepiej z udźca niż z piersi)
  • 1 szklanka bułki tartej
  • ¼ szklanki mleka
  • 2 jajka
  • ¼ szklanki tartego parmezanu
  • ½ szklanki tartej mozarelli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 opakowanie mrożonych warzyw (np. marchewka/groszek/fasolka szparagowa lub miks grillowanych warzyw lub cukinia/fasolka szparagowa/kukurydza/papryka lub marchewka/cukinia/fasolka szparagowa/papryka)
  • 1/3 szklanki keczupu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Przygotowanie:

Mięso mielone umieszczamy w dużej misce. Dodajemy do niego bułkę tartą, mleko, jajka, tarte sery, drobno posiekaną cebulę (możemy ją pominąć jeżeli występuje w mieszance mrożonych warzyw), posiekane ząbki czosnku, sól, pieprz oraz słodką i ostrą paprykę. Wszystko wyrabiamy dłonią na gładką masę. Następnie dodajemy mrożone warzywa i ponownie mieszamy. Jeżeli nasza mrożonka ma bardzo dużo lodu/glazury to dobrze jest najpierw podsmażyć warzywa na małej ilości tłuszczu, by pozbyć się nadmiaru wody.

Gotową masę na klops możemy przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformować ją w kształt bochenka.

Keczup mieszamy z brązowym cukrem i octem balsamicznym. Glazurą smarujemy wierzch klopsu, po czym wstawiamy go do pieca nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy przez około godzinę (maks. 1 godzinę 20 minut) na najniższym poziomie piekarnika. Jeżeli po tym czasie glazura nie podpiekła się możemy klops przestawić na wyższy poziom i włączyć funkcję grill do zrumienienia wierzchu. Jeżeli natomiast glazura brązowieje zbyt szybko klops luźno okrywamy folią aluminiową.

Po wyjęciu z pieca klops odstawiamy na około 10 minut, po czym kroimy w plastry.

Bartosz Tomaszewski/Dzień Dobry TVN

Tarta serowa z warzywami

Składniki:

Ciasto

  • 1 ¼ szklanki mąki
  • ½ łyżki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki curry
  • 100 g zimnego masła
  • ¼ szklanki tartego sera cheddar (lub innego)
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany

Nadzienie

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 opakowanie ulubionych mrożonych warzyw
  • 1 szklanka tartego sera cheddar (lub innego)
  • 6 dużych jajek
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki śmietany 30%
  • sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę mieszamy z cukrem, solą, kurkumą i curry. Praca idzie znacznie szybciej, a ciasto jest bardziej kruche jeżeli używamy robota kuchennego z zamontowanym ostrzem. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło oraz tarty ser i miksujemy z mąką, aż uzyskamy konsystencję drobnej kruszonki. Jeżeli robimy ciasto ręcznie, to najpierw szybko wcieramy masło w mąkę, a dopiero później dodajemy ser. By ciasto ładnie zagniotło się w kulę dodajemy odrobinę kwaśnej śmietany.

Ciasto wałkujemy na podsypanym mąką blacie do wielkości formy na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem). Wykładamy ciastem spód i boki formy, dociskamy dokładnie i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.

W tym czasie możemy przygotować warzywa. Na patelni rozgrzewamy oliwę, a gdy będzie gorąca dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, a po chwili również mrożone warzywa. Smażymy na średnim ogniu, aż warzywa ulegną rozmrożeniu i odparuje z nich nadmiar wody. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Przygotowujemy masę jajeczną – w misce mieszamy tarty ser, jajka, mleko i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Schłodzony spód wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni C i podpiekamy przez około 15 minut (najlepiej wyłożyć spód papierem do pieczenia i obciążyć np. suchym grochem).

Następnie ciasto wyjmujemy (zdejmujemy papier z obciążeniem jeżeli go używaliśmy), wykładamy na nie warzywa z patelni i zalewamy masą jajeczną upewniając się, że dotarła we wszystkie zakamarki.

Quiche wstawiamy ponownie do pieca na 20-25 minut, ustawiamy go na najniższym poziomie piekarnika.

Po upieczeniu zostawiamy quiche na około 10-15 minut, po czym dopiero kroimy.

Bartosz Tomaszewski/Dzień Dobry TVN

Smoothie z mieszanki kompotowej z domową granolą

Składniki:

Domowa granola

  • 2 ½ szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka solonych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • ½ szklanki miodu
  • ½ szklanki masła orzechowego
  • 1 szklanka rodzynków
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

Smoothie

  • 1 ½ szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 1 opakowanie mrożonej mieszanki na kompot (lub mrożonych dowolnych owoców)
  • ¾ szklanki jogurtu greckiego
  • miód do osłodzenia

Płatki owsiane mieszamy z posiekanymi orzeszkami ziemnymi, cynamonem i kardamonem.

W drugiej misce mieszamy ze sobą na gładko miód i masło orzechowe. Najłatwiej to zrobić, gdy podgrzejemy je lekko (np. w mikrofalówce) i staną się płynne. Miód z masłem wylewamy na płatki owsiane i dokładnie mieszamy.

Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 165 stopni C na 15 minut. Po tym czasie blachę wysuwamy, granolę dobrze mieszamy i pieczemy jeszcze 15 minut.

Do upieczonej granoli dodajemy rodzynki i posiekaną czekoladę (rozpuści się i pokryje granolę). Studzimy.

Przygotowujemy smoothie - mleko wlewamy do blendera, dodajemy mrożone owoce (bez rozmrażania) i jogurt grecki. Blendujemy na gładko, po czym dosładzamy miodem do smaku – jeżeli jest taka potrzeba. Smoothie wlewamy do miseczek i posypujemy granolą lub podajemy w szklankach ułożone warstwami.

Zobacz też:

Andrzej Polan poleca proste przepisy na pyszne dania z makaronem

Dania z resztek po rosole. Przepisy Jaśka Kuronia

Proste bułki i słodkie bułeczki. Poznaj domowe przepisy

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Autor: Jola Marat

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!