Leczo Kryzysowe
- 500 g mielonki turystycznej pokrojonej w 1 cm kostkę
- 4 dojrzałe pomidory lub 1,5 puszki pomidorów
- 2 marchewki
- 3 papryki (najlepiej różnokolorowe)
- 2 cebule
- 250 g cukinii
- 250 g kabaczka
- 4 ząbki czosnku
- ostra i słodka suszona papryka
- olej
- sól, cukier. kminek
- ewentualnie 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki suszonego majeranku
- Łyżeczka pieprzu ziołowego (zamiast kminku)
Przygotowanie:
Na oleju lub smalcu przesmaż do zrumienienia mielonkę turystyczną. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka, płatki czosnku i pół plastry marchewki. Smaż kilka minut po czym dodaj kminek, suszoną paprykę, pokrojone papryki oraz pomidory i po kilku minutach pokrojoną w kostkę cukinię wraz z kabaczkiem, dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Duś całość do miękkości.
Tomasz Urbanek/East News
Pasztet z resztek z rosołu
- 1 kg oddzielonego od kości mięsa rosołowego (u mnie 3 golonki z indyka)
- 2 łyżki oleju
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku posiekane
- 2 łyżki suszonego tymianku
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 marchewki z rosołu
- 1 pietruszka z rosołu
- kawałek selera z rosołu
- łyżka pieprzu ziołowego
- czubata łyżka cząbru
- łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- czubata łyżka papryki mielonej słodkiej
- łyżka musztardy np. sarepskiej
- sól, pieprz
- 3 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Tomasz Urbanek/East News
Burrito z wołowiną z rosołu
- 1/2 kg mięsa wołowego
- 2 łyżki oleju
- łyżka mielonego kuminu
- łyżeczka suszonego oregano
- 2 ząbki czosnku
- sos chili
- sól, pieprz
- 300 g ugotowanego ryżu
- 200 g kukurydzy konserwowej
- 200 g fasoli konserwowej
- łyżka tymianku
- 20 zmiażdżonych ziaren kolendry
- 1 pokrojona w paski papryka
- łyżka wędzonej papryki
- łyżeczka kuminu
- 200 g startego pikantnego żółtego sera
- 6 tortilli kukurydzianych lub pszennych
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 C. Mięso poszarp za pomocą dwóch widelców. Zamarynuj w kuminie, czosnku, oregano, chili oraz soli i pieprzu. Na rozgrzanym oleju przesmaż mięso do skarmelizowania.
W misce połącz ryż, fasolę, kukurydzę oraz pokrojoną paprykę. Dopraw tymiankiem, kuminem, wędzoną papryką, kolendrą, solą i pieprzem. Przesmaż całość na patelni. Na tortillę wyłóż masę ryżową, na to mięso i posyp żółtym serem. Możesz dodać sos BBQ lub ketchup, śmietanę lub musztardę. Zapiekaj w piekarniku przez 5 minut.
Tomasz Urbanek/East News
Burgery rosołowe
- 2 łyżki oleju
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1/2 kg mięso z rosołu
- 1/2 kg warzyw z rosołu
- 1 jajko klasa L
- łyżka sosu worcester
- łyżeczka tymianku suszonego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
- 6 łyżek bułki tartej
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 C. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę i na ostatnią minutę daj czosnek. Mięso z kurczaka zmiel lub zmiksuj, to samo uczyń z warzywami z rosołu. Całość połącz, dodaj cebulę z czosnkiem oraz jajko i dopraw tymiankiem, pieprzem ziołowym, słodką papryką, sosem worcester oraz solą i pieprzem. Całość wymieszaj i formuj kotlety, ułóż je na papierze do pieczenia. Piecz przez 15 minut. Kotlety możesz jeść jako kotlety lub jako jeden z poziomów burgera.
Tomasz Urbanek/East News
Zobacz też:
Czym zastąpić jajko w diecie? Rewolucja na talerzu
Przepis na pasztet z kurczaka w wersji tradycyjnej oraz fit
Bananowe dania Andrzeja Polana. Poznaj przepisy na pyszne desery
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Autor: Jola Marat
Źródło: Redakcja Dzień Dobry TVN