Przepisy kulinarne

Dania z resztek po rosole. Przepisy Jaśka Kuronia

Przepisy kulinarne

Dania z resztek po rosole. Przepisy Jaśka Kuronia

Poznaj przepisy na kreatywne dania z resztek. Wykorzystaj wszystko, co zostało z rosołu. Jasiek Kuroń proponuje: leczo kryzysowe, pasztet z rosołowego mięsa, burrito i burgery. 

Leczo Kryzysowe

  • 500 g mielonki turystycznej pokrojonej w 1 cm kostkę
  • 4 dojrzałe pomidory lub 1,5 puszki pomidorów
  • 2 marchewki
  • 3 papryki (najlepiej różnokolorowe)
  • 2 cebule
  • 250 g cukinii
  • 250 g kabaczka
  • 4 ząbki czosnku
  • ostra i słodka suszona papryka
  • olej
  • sól, cukier. kminek
  • ewentualnie 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • Łyżeczka pieprzu ziołowego (zamiast kminku)

Przygotowanie: 

Na oleju lub smalcu przesmaż do zrumienienia mielonkę turystyczną. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka, płatki czosnku i pół plastry marchewki. Smaż kilka minut po czym dodaj kminek, suszoną paprykę, pokrojone papryki oraz pomidory i po kilku minutach pokrojoną w kostkę cukinię wraz z kabaczkiem, dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Duś całość do miękkości.

Leczo z resztek z rosołu

Tomasz Urbanek/East News

Pasztet z resztek z rosołu

  • 1 kg oddzielonego od kości mięsa rosołowego (u mnie 3 golonki z indyka)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku posiekane
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 marchewki z rosołu
  • 1 pietruszka z rosołu
  • kawałek selera z rosołu
  • łyżka pieprzu ziołowego
  • czubata łyżka cząbru
  • łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • czubata łyżka papryki mielonej słodkiej
  • łyżka musztardy np. sarepskiej
  • sól, pieprz
  • 3 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej

Przygotowanie: 

Piekarnik rozgrzej do 180 C. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, dodaj czosnek oraz tymianek i smaż na średnim ogniu kilka minut, dodaj koncentrat i smaż minutę. Za pomocą maszynki to mielenia zmiel wszystkie składniki. Masę dopraw pieprzem ziołowym, cząbrem, gałką muszkatołową, papryką, musztardą, solą i pieprzem. Wbij jajka oraz tartą bułkę i wymieszaj całość dokładnie. Przełóż masę do formy i piecz przez 60 minut.
Pasztet z resztek z rosołu

Tomasz Urbanek/East News

Burrito z wołowiną z rosołu

  • 1/2 kg mięsa wołowego
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka mielonego kuminu
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • sos chili
  • sól, pieprz
  • 300 g ugotowanego ryżu
  • 200 g kukurydzy konserwowej
  • 200 g fasoli konserwowej
  • łyżka tymianku
  • 20 zmiażdżonych ziaren kolendry
  • 1 pokrojona w paski papryka
  • łyżka wędzonej papryki
  • łyżeczka kuminu
  • 200 g startego pikantnego żółtego sera
  • 6 tortilli kukurydzianych lub pszennych

Przygotowanie: 

Piekarnik rozgrzej do 180 C. Mięso poszarp za pomocą dwóch widelców. Zamarynuj w kuminie, czosnku, oregano, chili oraz soli i pieprzu. Na rozgrzanym oleju przesmaż mięso do skarmelizowania.

W misce połącz ryż, fasolę, kukurydzę oraz pokrojoną paprykę. Dopraw tymiankiem, kuminem, wędzoną papryką, kolendrą, solą i pieprzem. Przesmaż całość na patelni. Na tortillę wyłóż masę ryżową, na to mięso i posyp żółtym serem. Możesz dodać sos BBQ lub ketchup, śmietanę lub musztardę. Zapiekaj w piekarniku przez 5 minut.

Burrito z resztek z rosołu

Tomasz Urbanek/East News

Burgery rosołowe

  • 2 łyżki oleju
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1/2 kg mięso z rosołu
  • 1/2 kg warzyw z rosołu
  • 1 jajko klasa L
  • łyżka sosu worcester
  • łyżeczka tymianku suszonego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 6 łyżek bułki tartej

Przygotowanie: 

Piekarnik rozgrzej do 180 C. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę i na ostatnią minutę daj czosnek. Mięso z kurczaka zmiel lub zmiksuj, to samo uczyń z warzywami z rosołu. Całość połącz, dodaj cebulę z czosnkiem oraz jajko i dopraw tymiankiem, pieprzem ziołowym, słodką papryką, sosem worcester oraz solą i pieprzem. Całość wymieszaj i formuj kotlety, ułóż je na papierze do pieczenia. Piecz przez 15 minut. Kotlety możesz jeść jako kotlety lub jako jeden z poziomów burgera. 

Danie z resztek z rosołu

Tomasz Urbanek/East News

Zobacz też:

Czym zastąpić jajko w diecie? Rewolucja na talerzu

Przepis na pasztet z kurczaka w wersji tradycyjnej oraz fit

Bananowe dania Andrzeja Polana. Poznaj przepisy na pyszne desery

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Źródło: Redakcja Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
92
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0