Poznaj przepis na pasztet z kurczaka w wersji tradycyjnej oraz fit

pasztet, kanapka
MarkGillow/Getty Images
Pasztet z kurczaka stanowi zdrowy i smaczny dodatek do kanapek. Poznaj przepis na pasztet z kurczaka oraz pasztet z kurczaka z warzywami.

Pasztet z kurczaka będzie stanowił idealny dodatek do kanapek. Przepis na pasztet z kurczaka nie jest skomplikowany. Pasztet ma delikatny smak, nie kruszy się, nie jest suchy. Można go kroić i kłaść na kanapki lub smarować nim pieczywo. Pasztet z kurczaka z wątróbką będzie mniej kaloryczną alternatywą dla tradycyjnego pasztetu przygotowywanego z królika. Będzie on zatem ciekawą propozycją dla osób, które dbają o linię.

Pasztet z kurczaka – możliwości przygotowania

O tym, jak zrobić pasztet z kurczaka, przekonasz się w dalszej części niniejszego artykułu. Pasztet z kurczaka i wątróbki to podstawowa wersja pasztetu, którą można urozmaicać poprzez dodawanie do niego różnego rodzaju dodatków. Eksperymentując z dodatkami, uda ci się osiągnąć swój ulubiony smak.

Wśród najciekawszych propozycji przyrządzenia pasztetu można wskazać pasztet z kurczaka z pieczarkami , dietetyczny pasztet z kurczaka oraz pasztet z kurczaka w słoikach . Ten ostatni będzie doskonałą propozycją dla amatorów pasztetów do smarowania kanapek, dostępnych w supermarketach. Domowy pasztet ze słoika jest zdrowszą alternatywą dla tego kupionego w sklepie. Zaletą tego pasztetu jest także to, że mamy wpływ na to, co jest w jego składzie, a ponadto możemy dodać do niego ulubione dodatki, które wzbogacą smak tak, by odpowiadał on naszym preferencjom smakowym. Kurczaka w pasztecie ze słoika można zastąpić wieprzowiną, indykiem czy kaczką.

Pieczony pasztet z kurczaka jest smaczny i zdrowy , a ze względu na sposób przygotowania nie jest bardzo kaloryczny. Jeśli jednak jesteś na diecie i liczysz każdą kalorię, możesz przygotować pasztet z kurczaka fit . Kaloryczność pasztetu z kurczaka zmniejszysz, usuwając z jego składu takie składniki jak wątróbka, śmietana czy boczek.

Pasztet z kurczaka – przepis

Składniki na 1 podłużną blachę:

  • 1 kurczak,
    • 300 g kurzej wątróbki,
      • 3 udka kurczaka,
        • 4 jajka,
          • 2 bułki,
            • 200 ml tłustej śmietany,
              • 2 cebule,
                • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
                  • 4 liście laurowe,
                    • 6 ziaren ziela angielskiego,
                      • 1 łyżeczka soli,
                        • sól i pieprz do smaku;
                          • bułka tarta, by wysypać formę.

                            Przygotowanie:

                            1. Umyj kurczaka. Przekrój go na cztery części i włóż do garnka. Umyj udka i dodaj do kurczaka.
                              1. Obierz i przekrój cebulę na pół. Włóż je do garnka wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, łyżeczką soli i kilkoma szczyptami pieprzu.
                                1. Do garnka wlej wodę. Mięso powinno być nią przykryte na wysokość dwóch palców. Gotuj wszystko przez 60 minut na małym ogniu.
                                  1. Gdy kurczak jest miękki, wyjmij go z garnka, a w jego miejsce włóż wątróbkę. Zagotuj wszystko i gotuj przez kolejne 15 minut. Po tym czasie wyjmij wątróbkę, zdejmij garnek z ognia. Do wywaru z kurczaka włóż bułki.
                                    1. Obierz kurczaka, następnie zmiel go w maszynce (drobne oczka) z cebulą, liściem laurowym, wątróbką, zielem angielskim i bułkami namoczonymi w wywarze. Powtórz czynność dwa razy. Dopraw mięso pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Dodaj jajka.
                                      1. Wysmaruj blachę olejem, wysyp ją bułką i przełóż do niej zmielone mięso, zostawiając 1 cm od krawędzi blachy.
                                        1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180℃. Wstaw blachę z pasztetem do piekarnika i piecz przez 90 minut. Ostudź pasztet, wstaw go do lodówki i podawaj następnego dnia.

                                          Pasztet z kurczaka z warzywami - przepis

                                          Składniki na 1 podłużną blachę:

                                          • 1 kurczak,
                                            • 300 g wątróbki,
                                              • 400 g boczku,
                                                • 1 bułka namoczona w mleku,
                                                  • 3 marchewki,
                                                    • 1 seler,
                                                      • 2 pietruszki,
                                                        • 2 jajka,
                                                          • natka pietruszki,
                                                            • ¼ szklanki rosołu,
                                                              • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
                                                                • 1 łyżeczka majeranku,
                                                                  • 1 łyżeczka imbiru,
                                                                    • sól i pieprz do smaku.

                                                                      Przygotowanie:

                                                                      1. Umyj kurczaka. Ugotuj go z marchewką, pietruszką i selerem. Gdy mięso i warzywa będą miękkie, wyjmij kurczaka z wywaru i oddziel mięso od kości.
                                                                        1. Zmiel mięso w maszynce razem z ugotowanymi warzywami, wątróbką, odciśniętą bułką, boczkiem i natką pietruszki. Czynność powtórz dwa razy.
                                                                          1. Do mięsa dodaj jajka, przyprawy (gałka muszkatołowa, majeranek, imbir, sól i pieprz). Wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj do nich rosół (wywar z gotowania kurczaka), by masa nie była zbyt sucha.
                                                                            1. Blachę wysmaruj olejem, wysyp ją bułką tartą. Przełóż do niej pasztet. Na wierzchu możesz ułożyć plastry boczku.
                                                                              1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180℃. Piecz pasztet przez 40 minut. Ostudź pasztet i wstaw go do lodówki.

                                                                                Wykorzystując powyższe przepisy, przygotujesz pasztet z kurczaka z wątróbką. Jeśli jednak za nią nie przepadasz, pasztet z kurczaka możesz przygotować bez wątróbki.

                                                                                Zobacz także:

                                                                                Proste bułki i słodkie bułeczki. Poznaj domowe przepisy

                                                                                Leniwe, kopytka, prażuchy. Zobacz proste przepisy na kluski

                                                                                Co ugotować z zapasów? Przepisy na kryzysowe dania według Darii Ładochy

                                                                                Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości