Przepisy kulinarne

Leniwe, kopytka, prażuchy. Zobacz proste przepisy na kluski

Jasiek Kuroń zaprasza do gotowania

Przepisy na kluski według Jaśka Kuronia. Zobacz, jak przygotować kopytka, kluski kładzione, leniwe, prażuchy czy kluski szare. To proste i pyszne dania. 

Kopytka

Składniki:

  • 1 kg obranych i ugotowanych ziemniaków (irga, klasa B)
  • 300 – 320 g mąki pszennej + do podsypania
  • 1 jajko (klasa wagowa L)
  • sól

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę.
  2. Dodaj mąkę, sól oraz jajko i całość wyrabiaj przez kilka minut.
  3. Ciasto podziel na porcje, utwórz wałeczki które spłaszcz za pomocą noża i pokrój ciasto na kopytka
  4. Wrzucaj na osoloną i gorącą wodę. Kluski wyciągaj minutę po tym jak wypłyną.
  5. Ilość mąki zależy od typu kulinarnego ziemniaków. Jeżeli użyjesz ziemniaków A lub B, to zapewne będziesz musiał dodać ciut więcej mąki – mają mniej skrobi.

Kluski szare

Składniki: 

  • 1 kg ziemniaków (po obraniu)
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • około 5 łyżek mąki pszennej (zależy od ziemniaków i odciśnięcia)
  • jajko klasy wagowej L
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce (najdrobniejsze oczka)
  2. Durszlak umieść w garnku, a na nim gazę. Wylej na nią startą masę, delikatnie ściśnij i odczekaj około 10 minut.
  3. Ziemniaki z gazy przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz sól i pieprz.
  4. Zagotuj osolony wrzątek.
  5. Ugotuj jedną kluskę na próbę, jeśli rezultat jest zadowalający gotuj resztę.
  6. Wrzucaj kluski do wrzątku, po wypłynięciu odczekaj 4 minuty.

Kluski kładzione 

Składniki:

  • 1 jajko
  • mąka
  • pół łyżeczki soli\
  • kefir – pół szklanki (może być więcej)
  1. Jajko rozbełtaj, dodaj sól i kefir – pół szklanki. Dodawaj mąkę i mieszaj w miseczce. Mąkę należy dodawać do chwili, w której ciasto uzyska bardzo gęstą konsystencję (aczkolwiek klejącą) i po podniesieniu łyżki będzie się ciągnąć ale nie przelewać.
  2. Zagotuj wodę w garnku i łyżką wykładaj kluski. Jak? Nabieraj ok. 1/3 łyżki ciasta i wkładaj do wody. Ja odstawiam sobie szklankę z zimną wodą i po każdej klusce wkładam łyżkę do szklanki. To ułatwia mi nabieranie kolejnej kluski.
  3. Po wypłynięciu klusek, gotuj je jeszcze ok. 2 minuty.
  4. Możesz serwować z podsmażoną cebulką, sosami, boczkiem lub na słodko

Kluski leniwe 

Składniki:

  • 500 g białego sera
  • 3-4 ugotowane, obrane ziemniaki (średniej wielkości)
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • sól
  1. Świeży ser biały (słodki) zmiel, utrzyj lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
  2. Dodaj jajka, przeciśnięte (lub przetarte, ugniecione) ziemniaki.
  3. Dodaj mąkę.
  4. Zmieszaj masę i uformuj kluski, romby, kwadraty lub wałki.
  5. Zagotuj osoloną wodę (nie za dużo soli, jeżeli planujesz jeść leniwe na słodko. Sól dobrze skontruje smak, jednak nie należy przesadzić)
  6. Wrzuć kluski do gotującej się wody i gotuj po wypłynięciu jeszcze 2-3 minuty (w zależności od tego jak duże kluski mają się ugotować).
  7. Serwuj z bułką tartą usmażoną na masełku, bądź ze śmietaną lub z samym masłem i cukrem.

Prażuchy 

Składniki:

  • 12 ugotowanych średnich ziemniaków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • smalec ze skwarkami

Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki (posól je). Odcedź. Dodaj mąkę, zmieszaj i gotuj jeszcze na małym gazie przez 10 minut ciągle mieszając. Serwuj na talerz "kluseczki" uformowane dużą łyżką. Najlepiej smakują z cebulką i skwarkami lub podsmażonym boczkiem.

Dodatki do klusek:

  • sos grzybowy
  • sos śmietanowy
  • boczek
  • cebulka
  • śmietana
  • masło
  • cukier
  • bułka tarta. 

Pyszne kluski w Dzień Dobry TVN. Zobacz, co przygotował Jaś Kuroń:

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Zobacz też:

Puttanesca, z jajkiem, a może z serem pleśniowym? Kuchnia makaronowa!

Dania z ryżem na obiad i śniadanie. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego 

Oczyszczające i wzmacniające zupy na wiosnę. Gotuj razem z Kornelią Westergaard

Co sądzisz o tym artykule?
99
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0