Przepisy na kluski według Jaśka Kuronia. Zobacz, jak przygotować kopytka, kluski kładzione, leniwe, prażuchy czy kluski szare. To proste i pyszne dania.
Kopytka
Składniki:
1 kg obranych i ugotowanych ziemniaków (irga, klasa B)
300 – 320 g mąki pszennej + do podsypania
1 jajko (klasa wagowa L)
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę.
Dodaj mąkę, sól oraz jajko i całość wyrabiaj przez kilka minut.
Ciasto podziel na porcje, utwórz wałeczki które spłaszcz za pomocą noża i pokrój ciasto na kopytka
Wrzucaj na osoloną i gorącą wodę. Kluski wyciągaj minutę po tym jak wypłyną.
Ilość mąki zależy od typu kulinarnego ziemniaków. Jeżeli użyjesz ziemniaków A lub B, to zapewne będziesz musiał dodać ciut więcej mąki – mają mniej skrobi.
Kluski szare
Składniki:
1 kg ziemniaków (po obraniu)
łyżka mąki ziemniaczanej
około 5 łyżek mąki pszennej (zależy od ziemniaków i odciśnięcia)
jajko klasy wagowej L
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce (najdrobniejsze oczka)
Durszlak umieść w garnku, a na nim gazę. Wylej na nią startą masę, delikatnie ściśnij i odczekaj około 10 minut.
Ziemniaki z gazy przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz sól i pieprz.
Zagotuj osolony wrzątek.
Ugotuj jedną kluskę na próbę, jeśli rezultat jest zadowalający gotuj resztę.
Wrzucaj kluski do wrzątku, po wypłynięciu odczekaj 4 minuty.
Jajko rozbełtaj, dodaj sól i kefir – pół szklanki. Dodawaj mąkę i mieszaj w miseczce. Mąkę należy dodawać do chwili, w której ciasto uzyska bardzo gęstą konsystencję (aczkolwiek klejącą) i po podniesieniu łyżki będzie się ciągnąć ale nie przelewać.
Zagotuj wodę w garnku i łyżką wykładaj kluski. Jak? Nabieraj ok. 1/3 łyżki ciasta i wkładaj do wody. Ja odstawiam sobie szklankę z zimną wodą i po każdej klusce wkładam łyżkę do szklanki. To ułatwia mi nabieranie kolejnej kluski.
Po wypłynięciu klusek, gotuj je jeszcze ok. 2 minuty.
Możesz serwować z podsmażoną cebulką, sosami, boczkiem lub na słodko
Kluski leniwe
Składniki:
500 g białego sera
3-4 ugotowane, obrane ziemniaki (średniej wielkości)
3 jajka
200 g mąki
sól
Świeży ser biały (słodki) zmiel, utrzyj lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
Dodaj jajka, przeciśnięte (lub przetarte, ugniecione) ziemniaki.
Dodaj mąkę.
Zmieszaj masę i uformuj kluski, romby, kwadraty lub wałki.
Zagotuj osoloną wodę (nie za dużo soli, jeżeli planujesz jeść leniwe na słodko. Sól dobrze skontruje smak, jednak nie należy przesadzić)
Wrzuć kluski do gotującej się wody i gotuj po wypłynięciu jeszcze 2-3 minuty (w zależności od tego jak duże kluski mają się ugotować).
Serwuj z bułką tartą usmażoną na masełku, bądź ze śmietaną lub z samym masłem i cukrem.
Prażuchy
Składniki:
12 ugotowanych średnich ziemniaków
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
smalec ze skwarkami
Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaki (posól je). Odcedź. Dodaj mąkę, zmieszaj i gotuj jeszcze na małym gazie przez 10 minut ciągle mieszając. Serwuj na talerz "kluseczki" uformowane dużą łyżką. Najlepiej smakują z cebulką i skwarkami lub podsmażonym boczkiem.
Dodatki do klusek:
sos grzybowy
sos śmietanowy
boczek
cebulka
śmietana
masło
cukier
bułka tarta.
Pyszne kluski w Dzień Dobry TVN. Zobacz, co przygotował Jaś Kuroń:
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.