Kartofle, pyry i grule, czyli dania z ziemniaków według Sebastiana Olmy

Przygotuj pyszne dania na bazie ziemniaków. Szef kuchni Sebastian Olma proponuje: bliny ziemniaczane z kremem na bazie ciecierzycy i czarną soczewicą, ziemniaki zapiekane w stylu francuskim lub ziemniaczaną pizzę z salami. Wypróbuj niebanalne przepisy.

Bliny ziemniaczane z kremem na bazie ciecierzycy i czarną soczewicą

Składniki:

Ciasto na bliny:

  • 500 g ziemniaków
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g mąki pszennej
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie, odcedzić, zmielić na drobnych oczkach lub przecisnąć przez praskę. Do masy dodać całe jajka, proszek do pieczenia, sól i mąkę. Wyrobić ciasto do gładkiej konsystencji, powinna mieć strukturę jak gęsta kwaśna śmietana. Jeśli ciasto jest płynne, należy dodać więcej mąki. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, odciąć końcówkę rękawa i stopniowo wyciskać na rozgrzaną patelnię z klarowanym masłem okręgi o grubości około 1 cm. Bliny smażyć do uzyskania złotego koloru z każdej strony, następnie przełożyć je na papierowy ręcznik.

Krem z ciecierzycy

  • 200 g ciecierzycy konserwowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 10 ml oleju sezamowego
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 1 łyżka soli
  • 1 pęczek natki pietruszki

Ugotowaną ciecierzycę zmiksować w robocie kuchennym razem z czosnkiem, dodając na koniec do smaku sok z cytryny, olej sezamowy, kumin, sól oraz posiekaną natkę pietruszki. Po doprawieniu, masę przełożyć do rękawa cukierniczego i odstawić do lodówki.

Soczewica

  • 100 g czarnej soczewicy
  • 10 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • świeże zioła

Soczewicę ugotować na wolnym ogniu przez około 15 minut, nie odcedzać, tylko pozostawić, aby wystygła w wodzie, w której się gotowała - dzięki temu nie obeschnie. Po wystudzeniu, soczewicę odcedzić i przełożyć do miski, doprawić do smaku solą, pieprzem i oliwą z oliwek.

Na usmażone bliny wyciskać krem z ciecierzycy, a następnie za pomocą łyżeczki w kremie należy zrobić wgłębienie. Na wierzch nałożyć ugotowaną soczewicę i całość udekorować świeżymi ziołami.

Bliny ziemniaczane, fot: Bartosz Krupa/East News

Boulangère potatoes - czyli ziemniaki zapiekane w stylu francuskim

Składniki:

  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 1 główka czosnku
  • 500 g ziemniaków
  • 4 cebule
  • 10 g masła
  • 1 pęczek tymianku
  • sól
  • czarny pieprz
  • 100 g parmezanu
  • zimne masło

Przygotowanie:

Ugotować prosty wywar drobiowy i mocno go odparować, aby był intensywny w smaku. Czosnek posiekać, ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki - najlepiej na mandolinie. Naczynie żaroodporne posmarować zimnym masłem, ułożyć warstwę pokrojonych ziemniaków jeden obok drugiego tak, aby nie było widać dna. Następnie nałożyć warstwę cebuli, dodać listki tymianku, sól i świeżo mielony pieprz. Całość podlać wywarem drobiowym, nałożyć kolejne 3 warstwy ziemniaków i cebuli podlewając na bieżąco bulionem. Na koniec całość posypać tartym parmezanem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 45 minut. Po tym czasie, temperaturę piekarnika można zwiększyć i zapiec ser, który jest na wierzchu. Zapiekankę można podawać samą lub jako dodatek do mięsa bądź ryby.

Ziemniaczana pizza z salami, mozarellą i świeżą bazylią

Składniki:

  • 500 g dużych ziemniaków
  • 50 g klarowanego masła
  • sól
  • czarny pieprz
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 200 g sera mozarella
  • 100 g salami
  • 10 ml oliwy z oliwek
  • 1 pęczek bazylii

Przygotowanie:

Duże ziemniaki pokroić w cienkie plastry na krajalnicy lub mandolinie, przełożyć do miski, dodać klarowane masło, sól, zioła prowansalskie, świeżo mielony pieprz i delikatnie wymieszać. Na blaszkę do pieczenia nałożyć pergamin, zaznaczyć na nim ołówkiem koło o średnicy 26 cm i odwrócić na drugą stronę tak, aby grafit był od strony blachy. Na papierze układać następnie plastry ziemniaków, dość ciasno, tak aby wypełniły całe koło. Całość posmarować na koniec za pomocą pędzla klarowanym masłem. Na „spód do pizzy” nałożyć drugi kawałek pergaminu i przykryć całość drugą blaszką tak, aby ziemniaki ciasno się trzymały i się nie rozpadły. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stop. C na 25 minut. Po tym czasie wyjąć i poczekać, aż ziemniaki ostygną. Na wypieczony spód ziemniaczany nałożyć mozarellę i plastry salami, wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stop. C na 10 minut tak, aby ser się rozpuścił. Po wyjęciu pizzę polać oliwą z oliwek i posypać listkami bazylii.

Pizza ziemniaczana, fot: Bartosz Krupa/East News

Zobacz też:

Pyszne przekąski z dżemem

Proste bułki i słodkie bułeczki

Dania z ryżem na obiad i śniadanie

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Autor: Jola Marat

podziel się:

Pozostałe wiadomości