- Michał "Rozkoszny" Korkosz opublikował w swoich mediach społecznościowych recepturę na szybki i pyszny obiad.
- Sprawdź, jak zrobić makaron z karmelizowaną cebulą, suszonymi pomidorami i wędzonym twarogiem według jego przepisu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na makaron z cebulą, pomidorami suszonymi i twarogiem według Rozkosznego
Michał "Rozkoszny" Korkosz to popularny bloger kulinarny i kucharz. W mediach społecznościowych regularnie dzieli się przepisami, dzięki czemu każdy z nas może we własnej kuchni wypróbować jego wyjątkowe dania. Ostatnio opublikował recepturę na szybki i pyszny obiad - makaron z karmelizowaną cebulą, suszonymi pomidorami i wędzonym twarogiem.
- To najlepszy ze wszystkich makaronów. Słowo daję. Podstawą jest skarmelizowana czerwona cebula i suszone pomidory, a na wierzchu smaku dodaje wędzony twaróg i natka pietruszki roztarta ze skórką cytrynową. [...] Jeśli go nie próbowaliście, o tej porze roku smakuje absolutnie obłędnie - napisał w poście.
Makaron z karmelizowaną cebulą, suszonymi pomidorami i wędzonym twarogiem - przepis Rozkosznego
Składniki:
- 1/4 szklanki (60 ml) oliwy extra virgin,
- 3 średnie czerwone cebule w cienkich plasterkach,
- 4 ząbki czosnku w cienkich plasterkach,
- 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej + trochę do smaku,
- 1/2 łyżeczki płatków chili,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1⁄3 szklanki (50 g) suszonych pomidorów w oleju, posiekanych,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 400 g spaghetti, bucatini lub bavette,
- 1/2 szklanki (30 g) natki pietruszki, posiekanej,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1/2 szklanki (60 g) wędzonego twarogu.
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj cebulę, czosnek oraz sól i smaż przez około 15 minut, często mieszając, aż warzywa zrumienią się. Dosyp płatki chili, dodaj koncentrat pomidorowy i suszone pomidory, po czym smaż jeszcze 3 minuty, regularnie mieszając, aż koncentrat ściemnieje. Wlej sos sojowy i wymieszaj.
W osobnym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Wrzuć makaron i ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odmierz 1 szklankę (250 ml) wody z gotowania, a następnie odcedź makaron. W małej miseczce wymieszaj natkę pietruszki z sokiem z cytryny i dopraw solą. Przełóż makaron na patelnię z pomidorową bazą i dolej odmierzoną wodę z gotowania. Podgrzewaj przez około 2 minuty, aż makaron dobrze połączy się z sosem. Przełóż danie do czterech misek i posyp pietruszką oraz wędzonym twarogiem.
Tip Rozkosznego: "Do smażenia można użyć oleju ze słoika z suszonych pomidorów".
Zobacz także:
- Pomidor nadziewany wędzonym twarogiem i malinami według Rozkosznego. "Doskonałe połączenie"
- Ciasto pomarańczowe Rozkosznego. "Tak miękkie i sprężyste, że Spongebob może się schować"
- Wyjątkowe ciasto czekoladowe według Rozkosznego. "Nie ma w nim ani krzty mąki"
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: rozkoszny.pl
Źródło zdjęcia głównego: GettyImages, Dzień Dobry TVN