Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czekoladowe ciasto z wiśniami bez mąki
Michał "Rozkoszny" Korkosz to popularny bloger kulinarny i kucharz. W mediach społecznościowych regularnie dzieli się przepisami, dzięki czemu każdy z nas może we własnej kuchni wypróbować jego wyjątkowe dania. Ostatnio opublikował recepturę na ciasto czekoladowe z wiśniami. Jest ono wyjątkowe, gdyż nie zawiera jednego z podstawowych składników.
- Poznajcie ciasto czekoladowe do kwadratu. Nie ma w nim ani krzty mąki, bo jest w zasadzie czekoladą trzymającą się na fundamentach ubitych białek i masła. A na wierzchu pokryte jest bajecznie jedwabistym kremem czekoladowym, pachnącym wiśniówką i przełamującymi wszystko owocami. Można oszaleć z rozkoszy - napisał w poście.
Przepis natychmiast przypadł do gustu obserwatorom kucharza. - Matko z córką!!! Wiśnia plus czekolada, najukochańsze połączenie ever!!!; Ty jak coś wymyślisz, to jest totalny sztos!; Wygląda to zdecydowanie, jakby było warte grzechu!! - pisali.
Wpis "Rozkosznego" skomentowała również Maffashion. "Omg, omg bezglutenowe!!!!"- zachwyciła się influencerka.
Ciasto z kremem czekoladowym i wiśniami - przepis Rozkosznego
Składniki:
- 5 dużych jajek, w temperaturze pokojowej,
- 200 g masła,
- 250 g czekolady gorzkiej, 70% zawartości kakao, połamanej na kostki,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej,
- 200 g cukru drobnego.
Składniki na krem:
- 100 g gorzkiej czekolady, 70 % zawartości kakao, połamanej na kostki,
- 1/4 szklanki (60 ml) śmietanki 30%,
- 1/4 szklanki (60 ml) likieru lub wódki wiśniowej,
- 200 g serka śmietankowego typu Philadelphia, w temperaturze pokojowej,
- 3/4 szklanki (70 g) cukru pudru.
Składniki na wiśnie:
- 200 g wiśni, wydrylowanych, świeżych lub mrożonych,
- 2 łyżki cukru,
- łyżeczka soku z cytryny,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół), dno tortownicy wyłóż papierem, a boki wysmaruj masłem. Przełóż czekoladę do średniej metalowej miski, a w garnuszku rozpuść masło, zalej nim czekoladę i po chwili wymieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do ostudzenia, powinna być w temperaturze pokojowej i pozostać płynna. Oddziel żółtka od białek, przełóż białka do suchej (to ważne!) miski i ubij je, wraz z solą na sztywną pianę, przez 3-4 minuty. Potem odłóż na bok. Od razu przełóż żółtka do innej, dużej miski, a następnie dodaj cukier i utrzyj je na kogel mogel, przez 2-3 minuty.
Wlej powoli przestudzoną czekoladę do żółtek i wymieszaj. Dodaj 1/4 ubitych białek i energicznie wymieszaj z masą. Następnie dodaj w dwóch partiach resztę białek, bardzo delikatnie mieszając silikonową szpatułką. Przełóż ciasto do przygotowanej tortownicy. Piecz, aż ciasto wyrośnie i popęka, przez około 30 minut. Później zostaw w formie do całkowitego ostudzenia. Podczas studzenia lekko opadnie, tworząc krater na krem i owoce. W międzyczasie przygotuj krem: w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę w kremówce i wiśniówce (w metalowej misce, usadowionej nad garnkiem z delikatnie gotującą się wodą). Ostudź do temperatury pokojowej.
Utrzyj serek śmietankowy z cukrem pudrem. Wmieszaj przygotowaną czekoladę, a potem ubijaj jeszcze przez chwilę, aby krem zgęstniał. Później przełóż krem na środek ciasta i rozsmaruj go zwilżoną dużą łyżką, tworząc fale. Odstaw do lodówki. Przygotuj wiśnie: przełóż wiśnie wraz z cukrem i sokiem z cytryny do małego garnka. Ustaw na średniej mocy i gotuj. Gdy wiśnie się zagotują i puszczą sok, odmierz 1/4 szklanki (60 ml) soku i przelej go do małej miseczki. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj do rozpuszczenia. Wlej powoli mieszankę do wiśni, cały czas mieszając, aż owoce lekko zgęstnieją. Później odstaw do całkowitego wystygnięcia. Wyłóż wiśnie na środek ciasta czekoladowego lub podawaj je indywidualnie z każdym kawałkiem ciasta.
Porada "Rozkosznego":
Ciasto czekoladowe bez wiśni może być przygotowane 2 dni przed podaniem.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Rozkoszny i jego beza idealna. "Dodajemy sekretny składnik"
- Pieczone bakłażany z glazurą śliwkową z przepisu Rozkosznego. "Jedzą i nie mogą wyjść z podziwu"
- Roślinne słodkości Michała "Rozkosznego" Korkosza. Te desery zdobędą twoje serce
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Instagram, rozkoszny.pl
Źródło zdjęcia głównego: GettyImages, Dzień Dobry TVN