Wyjątkowe ciasto czekoladowe według Rozkosznego. "Nie ma w nim ani krzty mąki"

Ciasto czekoladowe z wiśniami, Michał "Rozkoszny" Korkosz
Wyjątkowe ciasto czekoladowe według Rozkosznego. "Nie ma w nim ani krzty mąki"
Źródło: GettyImages, Dzień Dobry TVN

Marzysz o deserze, który łączy intensywny smak czekolady z delikatną kwaskowatością wiśni? To ciasto jest stworzone właśnie dla Ciebie! Sprawdzi się na rodzinne spotkania, święta czy po prostu na chwile, gdy masz ochotę na coś słodkiego. Poznaj przepis Michała "Rozkosznego" Korkosza na ciasto z kremem czekoladowym oraz wiśniami. Co ciekawe, nie ma w nim mąki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klaudia El Dursi, Rozkoszny
Rozkoszny i jego patent na bezę idealną
Źródło: Dzień Dobry TVN

Czekoladowe ciasto z wiśniami bez mąki

Michał "Rozkoszny" Korkosz to popularny bloger kulinarny i kucharz. W mediach społecznościowych regularnie dzieli się przepisami, dzięki czemu każdy z nas może we własnej kuchni wypróbować jego wyjątkowe dania. Ostatnio opublikował recepturę na ciasto czekoladowe z wiśniami. Jest ono wyjątkowe, gdyż nie zawiera jednego z podstawowych składników.

- Poznajcie ciasto czekoladowe do kwadratu. Nie ma w nim ani krzty mąki, bo jest w zasadzie czekoladą trzymającą się na fundamentach ubitych białek i masła. A na wierzchu pokryte jest bajecznie jedwabistym kremem czekoladowym, pachnącym wiśniówką i przełamującymi wszystko owocami. Można oszaleć z rozkoszy - napisał w poście.

Przepis natychmiast przypadł do gustu obserwatorom kucharza. - Matko z córką!!! Wiśnia plus czekolada, najukochańsze połączenie ever!!!; Ty jak coś wymyślisz, to jest totalny sztos!; Wygląda to zdecydowanie, jakby było warte grzechu!! - pisali.

Wpis "Rozkosznego" skomentowała również Maffashion. "Omg, omg bezglutenowe!!!!"- zachwyciła się influencerka.

Ciasto z kremem czekoladowym i wiśniami - przepis Rozkosznego

Składniki:

  • 5 dużych jajek, w temperaturze pokojowej,
  • 200 g masła,
  • 250 g czekolady gorzkiej, 70% zawartości kakao, połamanej na kostki,
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej,
  • 200 g cukru drobnego.

Składniki na krem:

  • 100 g gorzkiej czekolady, 70 % zawartości kakao, połamanej na kostki,
  • 1/4 szklanki (60 ml) śmietanki 30%,
  • 1/4 szklanki (60 ml) likieru lub wódki wiśniowej,
  • 200 g serka śmietankowego typu Philadelphia, w temperaturze pokojowej,
  • 3/4 szklanki (70 g) cukru pudru.

Składniki na wiśnie:

  • 200 g wiśni, wydrylowanych, świeżych lub mrożonych,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół), dno tortownicy wyłóż papierem, a boki wysmaruj masłem. Przełóż czekoladę do średniej metalowej miski, a w garnuszku rozpuść masło, zalej nim czekoladę i po chwili wymieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do ostudzenia, powinna być w temperaturze pokojowej i pozostać płynna. Oddziel żółtka od białek, przełóż białka do suchej (to ważne!) miski i ubij je, wraz z solą na sztywną pianę, przez 3-4 minuty. Potem odłóż na bok. Od razu przełóż żółtka do innej, dużej miski, a następnie dodaj cukier i utrzyj je na kogel mogel, przez 2-3 minuty.

Wlej powoli przestudzoną czekoladę do żółtek i wymieszaj. Dodaj 1/4 ubitych białek i energicznie wymieszaj z masą. Następnie dodaj w dwóch partiach resztę białek, bardzo delikatnie mieszając silikonową szpatułką. Przełóż ciasto do przygotowanej tortownicy. Piecz, aż ciasto wyrośnie i popęka, przez około 30 minut. Później zostaw w formie do całkowitego ostudzenia. Podczas studzenia lekko opadnie, tworząc krater na krem i owoce. W międzyczasie przygotuj krem: w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę w kremówce i wiśniówce (w metalowej misce, usadowionej nad garnkiem z delikatnie gotującą się wodą). Ostudź do temperatury pokojowej.

Utrzyj serek śmietankowy z cukrem pudrem. Wmieszaj przygotowaną czekoladę, a potem ubijaj jeszcze przez chwilę, aby krem zgęstniał. Później przełóż krem na środek ciasta i rozsmaruj go zwilżoną dużą łyżką, tworząc fale. Odstaw do lodówki. Przygotuj wiśnie: przełóż wiśnie wraz z cukrem i sokiem z cytryny do małego garnka. Ustaw na średniej mocy i gotuj. Gdy wiśnie się zagotują i puszczą sok, odmierz 1/4 szklanki (60 ml) soku i przelej go do małej miseczki. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj do rozpuszczenia. Wlej powoli mieszankę do wiśni, cały czas mieszając, aż owoce lekko zgęstnieją. Później odstaw do całkowitego wystygnięcia. Wyłóż wiśnie na środek ciasta czekoladowego lub podawaj je indywidualnie z każdym kawałkiem ciasta.

Porada "Rozkosznego":

Ciasto czekoladowe bez wiśni może być przygotowane 2 dni przed podaniem.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości