Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Brukselka pieczona z brokułem i cytryną według "Rozkosznego"
Michał "Rozkoszny" Korkosz to popularny bloger kulinarny i kucharz. W mediach społecznościowych regularnie dzieli się przepisami, dzięki czemu każdy z nas może we własnej kuchni wypróbować jego wyjątkowe dania. Ostatnio opublikował recepturę na pieczone warzywa. Wiedząc, że wiele osób nie przepada za brukselką, zaproponował dość niecodzienne połączenie i dodał do niej brokuła, cytrynę oraz parmezan. Filmik przedstawiający sposób przygotowania tego dania zamieścił oczywiście na Instagramie.
- Wiem, wiem, wiem: b r u k s e l k a. Ale naprawdę, dajcie jej tutaj szansę. W połączeniu z intensywnym cytrusowym smakiem traci niepożądany przez wielu "kapuściany" smak, a urozmaica strukturę całego połączenia. Jeśli Cię nie przekonałem, użyj więcej brokułu, ale wiedz, co tracisz! - czytamy w poście.
Pieczony brokuł z brukselką, cytryną i parmezanem - przepis "Rozkosznego"
Składniki:
- brokuł (ok. 500 g),
- 250 g brukselki,
- cytryna,
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/3 łyżeczki płatków chili,
- 1/2 szklanki startego parmezanu (50 g),
- sól,
- świeżo mielony pieprz,
- oliwa.
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Odetnij trzon brokułu (wykorzystaj do innych celów), a różyczki pokrój na ćwiartki. Brukselki natomiast przekrój na pół. Później pokrój połowę cytryny na bardzo cienkie plasterki oraz pozbądź się pestek. Przełóż warzywa i cytrynę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Później dodaj czosnek, oliwę, płatki chili i dopraw solą oraz pieprzem. Za pomocą dłoni bardzo dobrze natrzyj warzywa przyprawami, a na koniec posyp wszystko parmezanem.
Piecz przez 10-15 minut, aż warzywa zmiękną, a parmezan się wysuszy i stanie się chrupiący. Skrop wszystko oliwą, a potem dopraw solą oraz sokiem z pozostałej cytryny, jeśli trzeba.
Tipy "Rozkosznego":
- "Cytrynę pokrój naprawdę cienko, aby zdążyła zmięknąć w piekarniku i stracić swoją goryczkę. Potrzebny do tego będzie bardzo ostry nóż",
- "Daj szansę brukselce! W połączeniu z intensywnym cytrusowym smakiem traci niepożądany przez wielu "kapuściany" smak".
Zobacz także:
- Brukselka - pyszna i zdrowa. Poznaj ciekawe przepisy Jaśka Kuronia
- Kiedyś znienawidzone, dziś ukochane. Poznaj smaki, do których dorośliśmy z przepisów Patryka Galewskiego
- Kalafior, brukselka i brokuł. Przepisy szefa kuchni
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Instagram, rozkoszny.pl
Źródło zdjęcia głównego: GettyUmages, Dzień Dobry TVN