W takiej wersji jeszcze nie jedliście tego warzywa. "Rozkoszny" zaproponował nietypowe połączenie składników

Brukselka i brokuły, Michał "Rozkoszny" Korkosz
W takiej wersji jeszcze nie jedliście tego warzywa. "Rozkoszny" zaproponował nietypowe połączenie składników
Źródło: GettyUmages, Dzień Dobry TVN
Wiele osób nie lubi brukselki jeszcze od czasów dzieciństwa. Jednak warto się przełamać i spróbować przyrządzić to warzywo, łącząc je z nietypowymi składnikami, których nie wykorzystywały nasze mamy. Wypróbuj nową recepturę Michała "Rozkosznego" Korkosza na pieczonego brokuła z brukselką, cytryną oraz parmezanem. Z pewnością zdobędzie twoje serce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karolina Kalatzi i Michał Korkosz "Rozkoszny"
Rozkoszny i jego przepis na leniwe ze szparagami

Brukselka pieczona z brokułem i cytryną według "Rozkosznego"

Michał "Rozkoszny" Korkosz to popularny bloger kulinarny i kucharz. W mediach społecznościowych regularnie dzieli się przepisami, dzięki czemu każdy z nas może we własnej kuchni wypróbować jego wyjątkowe dania. Ostatnio opublikował recepturę na pieczone warzywa. Wiedząc, że wiele osób nie przepada za brukselką, zaproponował dość niecodzienne połączenie i dodał do niej brokuła, cytrynę oraz parmezan. Filmik przedstawiający sposób przygotowania tego dania zamieścił oczywiście na Instagramie.

- Wiem, wiem, wiem: b r u k s e l k a. Ale naprawdę, dajcie jej tutaj szansę. W połączeniu z intensywnym cytrusowym smakiem traci niepożądany przez wielu "kapuściany" smak, a urozmaica strukturę całego połączenia. Jeśli Cię nie przekonałem, użyj więcej brokułu, ale wiedz, co tracisz! - czytamy w poście.

Pieczony brokuł z brukselką, cytryną i parmezanem - przepis "Rozkosznego"

Składniki:

  • brokuł (ok. 500 g),
  • 250 g brukselki,
  • cytryna,
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/3 łyżeczki płatków chili,
  • 1/2 szklanki startego parmezanu (50 g),
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • oliwa.

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Odetnij trzon brokułu (wykorzystaj do innych celów), a różyczki pokrój na ćwiartki. Brukselki natomiast przekrój na pół. Później pokrój połowę cytryny na bardzo cienkie plasterki oraz pozbądź się pestek. Przełóż warzywa i cytrynę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Później dodaj czosnek, oliwę, płatki chili i dopraw solą oraz pieprzem. Za pomocą dłoni bardzo dobrze natrzyj warzywa przyprawami, a na koniec posyp wszystko parmezanem.

Piecz przez 10-15 minut, aż warzywa zmiękną, a parmezan się wysuszy i stanie się chrupiący. Skrop wszystko oliwą, a potem dopraw solą oraz sokiem z pozostałej cytryny, jeśli trzeba.

Tipy "Rozkosznego":

  • "Cytrynę pokrój naprawdę cienko, aby zdążyła zmięknąć w piekarniku i stracić swoją goryczkę. Potrzebny do tego będzie bardzo ostry nóż",
  • "Daj szansę brukselce! W połączeniu z intensywnym cytrusowym smakiem traci niepożądany przez wielu "kapuściany" smak".

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości