Kiedyś znienawidzone, dziś ukochane. Poznaj smaki, do których dorośliśmy z przepisów Patryka Galewskiego

Patryk Galewski w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jedzenie, do którego dorastamy
Jedzenie, do którego dorastamy
Burak - warzywo doskonałe
Burak - warzywo doskonałe
Ciasta owocowe - pyszne i zdrowe
Ciasta owocowe - pyszne i zdrowe
Rozgrzewające kremy i zapiekanki według Patryka Galewskiego
Rozgrzewające kremy i zapiekanki według Patryka Galewskiego
Sezon grillowy czas zacząć
Sezon grillowy czas zacząć
Kuchnia na pełnej petardzie
Kuchnia na pełnej petardzie
Patryk Galewski i jego schab
Patryk Galewski i jego schab
W kuchni Dzień Dobry TVN Patryk Galewski przygotował pyszne dania z warzyw, do których musieliśmy dorosnąć. Mało kto przepadał za szpinakiem czy brukselką, jednak wiele osób kiedy dorosło doceniło te smaki. Co pysznego można z nich wyczarować? Poznaj przepisy na zupę krem z kopru, jesienny gulasz z drobiowej wątroby, zapiekankę szpinakową i pastę z brukselki do kanapek.
Zupa Krem z Kopru
Zupa Krem z Kopru
Zupa Krem z Kopru
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Zupa Krem z Kopru - przepis

Składniki:

  • 0,5kg korzenia pietruszki,
  • 0,5 kg białej cebuli,
  • 1,5 l drobiowego bulionu,
  • 250 g kopru,
  • 200 g ziemniaków,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 200 g kopru i 100 ml oleju rzepakowego do oliwy koperkowej.

Sposób przygotowania:

Obrane, pokrojone w kostkę warzywa podsmażamy na oleju (na rudy kolor). Następnie dodajemy bulion i gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy posiekany koper, przyprawy i całość blendujemy.

Oliwa koperkowa - sposób przygotowania:

Do rondla wlewamy olej, dodajemy pokrojony koper i całość blendujemy. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu przez 15 min. Następnie przecedzamy przez drobne sitko.

jesienny Gulasz z drobiowej wątroby
Jesienny Gulasz z drobiowej wątroby
jesienny Gulasz z drobiowej wątroby
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Jesienny Gulasz z drobiowej wątroby - przepis

Składniki:

  • 0,5 l drobiowego bulionu,
  • 1 kg wątróbki drobiowej,
  • 2 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 250 g śliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jabłka,
  • mąka pszenna do oprószenia wątróbki,
  • sól, pieprz i miód do smaku.

Sposób przygotowania:

Wątróbki oczyszczamy z błon, oprószamy mąką i podsmażamy przez kilka minut na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego. Ściągamy wątróbki i wrzucany pokrojone w większe paski owoce oraz warzywa, po chwili dodajemy bulion i gotujemy przez około 15 min. Dorzucamy wątróbki, doprawiamy do smaku.

Porada od kucharza: mąka znajdująca się na wątróbkach (zasmażka) spowoduje zagęszczenie się sosu.

Pasta z brukselki do kanapek
Pasta z brukselki do kanapek
Pasta z brukselki do kanapek
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Pasta z brukselki do kanapek - przepis

Składniki:

  • 2 bagietki pszenne lub inne pieczywo,
  • 0,5 kg brukselki,
  • puszka białej fasoli,
  • 200 g masła,
  • 100 g kopru,
  • 2 cebule,
  • 0,5 l mleka,
  • 6 ząbków czosnku,
  • sól, pieprz, miód.

Sposób przygotowania:

Pokrojona brukselkę, cebulę oraz fasolę podsmażamy na złoty kolor, następnie zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw. Dodajemy posiekany koper, czosnek i gotujemy przez kilka minut. Całość blendujemy i stopniowo dodajemy masło. Doprawiamy do smaku i odstawiamy do ostygnięcia.

Zapiekanka szpinakowa
Zapiekanka szpinakowa
Zapiekanka szpinakowa
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Zapiekanka szpinakowa

Składniki:

  • 1 kg świeżego szpinaku,
  • 4 cebule,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 250 ml śmietany 30%,
  • 2 szt. sera błękitnego pleśniowego (300 g),
  • 5 jaj,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 100 g suszonych pomidorów,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 100 g ziaren słonecznika,
  • sól, pieprz, miód do smaku.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dobrze myjemy i gotujemy w skórce w osolonej wodzie. Po ostudzeniu kroimy w plastry grubości 1 cm i podsmażamy na oleju. Cebulę i pomidory podsmażamy na maśle z dodatkiem czosnku i przypraw, po chwili dodajemy liście szpinaku. Śmietanę mieszamy z jajkami oraz błękitnym serem (robimy pastę). Nasze składniki wykładamy w naczyniu żaroodpornym warstwami: ziemniaki, szpinak z pomidorami, pasta śmietanowo serowa, i tak do wyczerpania składników. Zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego na 180 st. C. piekarnika na 30 min.

Zupa krem z kopru
Zupa krem z kopru
Zupa krem z kopru
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości