Zupa Krem z Kopru - przepis
Składniki:
- 0,5kg korzenia pietruszki,
- 0,5 kg białej cebuli,
- 1,5 l drobiowego bulionu,
- 250 g kopru,
- 200 g ziemniaków,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- sól i pieprz do smaku,
- 200 g kopru i 100 ml oleju rzepakowego do oliwy koperkowej.
Sposób przygotowania:
Obrane, pokrojone w kostkę warzywa podsmażamy na oleju (na rudy kolor). Następnie dodajemy bulion i gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy posiekany koper, przyprawy i całość blendujemy.
Oliwa koperkowa - sposób przygotowania:
Do rondla wlewamy olej, dodajemy pokrojony koper i całość blendujemy. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu przez 15 min. Następnie przecedzamy przez drobne sitko.
Jesienny Gulasz z drobiowej wątroby - przepis
Składniki:
- 0,5 l drobiowego bulionu,
- 1 kg wątróbki drobiowej,
- 2 marchewki,
- 2 cebule,
- 250 g śliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jabłka,
- mąka pszenna do oprószenia wątróbki,
- sól, pieprz i miód do smaku.
Sposób przygotowania:
Wątróbki oczyszczamy z błon, oprószamy mąką i podsmażamy przez kilka minut na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego. Ściągamy wątróbki i wrzucany pokrojone w większe paski owoce oraz warzywa, po chwili dodajemy bulion i gotujemy przez około 15 min. Dorzucamy wątróbki, doprawiamy do smaku.
Porada od kucharza: mąka znajdująca się na wątróbkach (zasmażka) spowoduje zagęszczenie się sosu.
Pasta z brukselki do kanapek - przepis
Składniki:
- 2 bagietki pszenne lub inne pieczywo,
- 0,5 kg brukselki,
- puszka białej fasoli,
- 200 g masła,
- 100 g kopru,
- 2 cebule,
- 0,5 l mleka,
- 6 ząbków czosnku,
- sól, pieprz, miód.
Sposób przygotowania:
Pokrojona brukselkę, cebulę oraz fasolę podsmażamy na złoty kolor, następnie zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw. Dodajemy posiekany koper, czosnek i gotujemy przez kilka minut. Całość blendujemy i stopniowo dodajemy masło. Doprawiamy do smaku i odstawiamy do ostygnięcia.
Zapiekanka szpinakowa
Składniki:
- 1 kg świeżego szpinaku,
- 4 cebule,
- 1 kg ziemniaków,
- 4 ząbki czosnku,
- 250 ml śmietany 30%,
- 2 szt. sera błękitnego pleśniowego (300 g),
- 5 jaj,
- 6 ząbków czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 100 g suszonych pomidorów,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 100 g ziaren słonecznika,
- sól, pieprz, miód do smaku.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki dobrze myjemy i gotujemy w skórce w osolonej wodzie. Po ostudzeniu kroimy w plastry grubości 1 cm i podsmażamy na oleju. Cebulę i pomidory podsmażamy na maśle z dodatkiem czosnku i przypraw, po chwili dodajemy liście szpinaku. Śmietanę mieszamy z jajkami oraz błękitnym serem (robimy pastę). Nasze składniki wykładamy w naczyniu żaroodpornym warstwami: ziemniaki, szpinak z pomidorami, pasta śmietanowo serowa, i tak do wyczerpania składników. Zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego na 180 st. C. piekarnika na 30 min.
Zobacz także:
- Herbata z kopru włoskiego – właściwości i zastosowanie
- Brukselka - pyszna i zdrowa. Poznaj ciekawe przepisy Jaśka Kuronia
- Szpinak - czy w każdej formie jest zdrowy? Dietetyczka o faktach i mitach dotyczących tego warzywa
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Patryk Galewski
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News