Kiedyś znienawidzone, dziś ukochane. Poznaj smaki, do których dorośliśmy z przepisów Patryka Galewskiego

Źródło: Dzień Dobry TVN
Jedzenie, do którego dorastamy
Jedzenie, do którego dorastamy
Burak - warzywo doskonałe
Burak - warzywo doskonałe
Ciasta owocowe - pyszne i zdrowe
Ciasta owocowe - pyszne i zdrowe
Rozgrzewające kremy i zapiekanki według Patryka Galewskiego
Rozgrzewające kremy i zapiekanki według Patryka Galewskiego
Sezon grillowy czas zacząć
Sezon grillowy czas zacząć
Kuchnia na pełnej petardzie
Kuchnia na pełnej petardzie
Patryk Galewski i jego schab
Patryk Galewski i jego schab
W kuchni Dzień Dobry TVN Patryk Galewski przygotował pyszne dania z warzyw, do których musieliśmy dorosnąć. Mało kto przepadał za szpinakiem czy brukselką, jednak wiele osób kiedy dorosło doceniło te smaki. Co pysznego można z nich wyczarować? Poznaj przepisy na zupę krem z kopru, jesienny gulasz z drobiowej wątroby, zapiekankę szpinakową i pastę z brukselki do kanapek.
Zupa Krem z Kopru
Zupa Krem z Kopru
Zupa Krem z Kopru
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Zupa Krem z Kopru - przepis

Składniki:

  • 0,5kg korzenia pietruszki,
    • 0,5 kg białej cebuli,
      • 1,5 l drobiowego bulionu,
        • 250 g kopru,
          • 200 g ziemniaków,
            • 4 ząbki czosnku,
              • 2 łyżki oleju,
                • sól i pieprz do smaku,
                  • 200 g kopru i 100 ml oleju rzepakowego do oliwy koperkowej.

                    Sposób przygotowania:

                    Obrane, pokrojone w kostkę warzywa podsmażamy na oleju (na rudy kolor). Następnie dodajemy bulion i gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy posiekany koper, przyprawy i całość blendujemy.

                    Oliwa koperkowa - sposób przygotowania:

                    Do rondla wlewamy olej, dodajemy pokrojony koper i całość blendujemy. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu przez 15 min. Następnie przecedzamy przez drobne sitko.

                    jesienny Gulasz z drobiowej wątroby
                    Jesienny Gulasz z drobiowej wątroby
                    jesienny Gulasz z drobiowej wątroby
                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                    Jesienny Gulasz z drobiowej wątroby - przepis

                    Składniki:

                    • 0,5 l drobiowego bulionu,
                      • 1 kg wątróbki drobiowej,
                        • 2 marchewki,
                          • 2 cebule,
                            • 250 g śliwek,
                              • 2 ząbki czosnku,
                                • 2 jabłka,
                                  • mąka pszenna do oprószenia wątróbki,
                                    • sól, pieprz i miód do smaku.

                                      Sposób przygotowania:

                                      Wątróbki oczyszczamy z błon, oprószamy mąką i podsmażamy przez kilka minut na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego. Ściągamy wątróbki i wrzucany pokrojone w większe paski owoce oraz warzywa, po chwili dodajemy bulion i gotujemy przez około 15 min. Dorzucamy wątróbki, doprawiamy do smaku.

                                      Porada od kucharza: mąka znajdująca się na wątróbkach (zasmażka) spowoduje zagęszczenie się sosu.

                                      Pasta z brukselki do kanapek
                                      Pasta z brukselki do kanapek
                                      Pasta z brukselki do kanapek
                                      Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                      Pasta z brukselki do kanapek - przepis

                                      Składniki:

                                      • 2 bagietki pszenne lub inne pieczywo,
                                        • 0,5 kg brukselki,
                                          • puszka białej fasoli,
                                            • 200 g masła,
                                              • 100 g kopru,
                                                • 2 cebule,
                                                  • 0,5 l mleka,
                                                    • 6 ząbków czosnku,
                                                      • sól, pieprz, miód.

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Pokrojona brukselkę, cebulę oraz fasolę podsmażamy na złoty kolor, następnie zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw. Dodajemy posiekany koper, czosnek i gotujemy przez kilka minut. Całość blendujemy i stopniowo dodajemy masło. Doprawiamy do smaku i odstawiamy do ostygnięcia.

                                                        Zapiekanka szpinakowa
                                                        Zapiekanka szpinakowa
                                                        Zapiekanka szpinakowa
                                                        Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                        Zapiekanka szpinakowa

                                                        Składniki:

                                                        • 1 kg świeżego szpinaku,
                                                          • 4 cebule,
                                                            • 1 kg ziemniaków,
                                                              • 4 ząbki czosnku,
                                                                • 250 ml śmietany 30%,
                                                                  • 2 szt. sera błękitnego pleśniowego (300 g),
                                                                    • 5 jaj,
                                                                      • 6 ząbków czosnku,
                                                                        • 2 łyżki masła,
                                                                          • 100 g suszonych pomidorów,
                                                                            • 2 łyżki oleju rzepakowego,
                                                                              • 100 g ziaren słonecznika,
                                                                                • sól, pieprz, miód do smaku.

                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                  Ziemniaki dobrze myjemy i gotujemy w skórce w osolonej wodzie. Po ostudzeniu kroimy w plastry grubości 1 cm i podsmażamy na oleju. Cebulę i pomidory podsmażamy na maśle z dodatkiem czosnku i przypraw, po chwili dodajemy liście szpinaku. Śmietanę mieszamy z jajkami oraz błękitnym serem (robimy pastę). Nasze składniki wykładamy w naczyniu żaroodpornym warstwami: ziemniaki, szpinak z pomidorami, pasta śmietanowo serowa, i tak do wyczerpania składników. Zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego na 180 st. C. piekarnika na 30 min.

                                                                                  Zupa krem z kopru
                                                                                  Zupa krem z kopru
                                                                                  Zupa krem z kopru
                                                                                  Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                  Zobacz także:

                                                                                  Autor: Teofila Siewko

                                                                                  Źródło: Patryk Galewski

                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana