Chłodnik z botwiny z grzankami czosnkowymi - przepis
Składniki:
- 500 ml jogurtu w stylu greckim,
- 500 ml maślanki,
- 4 jajka (ugotowane na miękko),
- 4 pęczki botwinki (pokrojona w paski),
- 2 buraki (starte na dużych oczkach),
- 2 długie ogórki (pokrojone w paski),
- pęczek rzodkiewki (pokrojone w krążki),
- łyżeczka soku, skórki z limonki,
- 2 ząbki czosnku (posiekany),
- mała cebula czerwona (pokrojona w piórka),
- 0.5 pęczka koperku (pokrojony drobno),
- pęczek szczypiorku (drobno pokrojony),
- 10 listków mięty (drobno pokrojone),
- bułka paryska,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- łyżka oleju (do smażenia),
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Na patelni podsmażamy warzywa: buraki, botwina (tylko pokrojone łodygi oraz cebulę. Gdy warzywa delikatnie się zrumienią, dodajemy trochę wody (50ml) i gotujemy, aż woda odparuje. Warzywa odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzone warzywa mieszamy z maślanką i kefirem, dodajemy resztę składników. Bułkę paryską podsmażamy na patelni w aromacie czosnku na piękny rudy kolor.
Porada: aby chłodnik miał piękny żywy kolor, wymieszaj sok z buraka z sokiem z cytryny.
Botwinka z jabłkiem - przepis
Składniki:
- 4 pęczki młodej botwinki (pokrojona w paski),
- 2 bioderka kurze,
- 6 skrzydełek,
- 4 buraki (obrane, pokrojone w kostkę),
- 4 młode marchewki (obrane, pokrojone w kostkę),
- seler (obrany, pokrojony w kostkę),
- 2 pietruszki (obrane, pokrojone w kostkę),
- 2 kwaśne jabłka (obrane, pokrojone w kostkę),
- 6 młode ziemniaki - 350 g (obrane, pokrojone w kostkę),
- cebula biała (pokrojone w piórka),
- mały pęczek koperku (drobno pokrojony),
- łyżka masła klarowanego (do smażenia),
- 4 łyżki śmietanki 30%,
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- sok z jednej cytryny,
- sól, pieprz mielony, miód, ziele angielskie, liść laurowy.
Sposób przygotowania:
W garnku nastawiamy wywar drobiowy: bioderka, skrzydełka, liść laurowy, ziele angielski. Gotujemy około 1,5 godziny. Następnie podsmażamy warzywa: ziemniaki, buraki, marchew, seler, pietruszka, cebula, jabłka na piękny rudy kolor i dodajemy do odcedzonego wywaru. Gotujemy około 25 minut. Dodajemy resztę składników (poza śmietaną), gotujemy jeszcze 5 minut. Śmietanę dodajemy na samym końcu.
Porada: aby śmietana po dodaniu do zupy się nie zważyła, trzeba ją zahartować!
Tarta z pieczonymi burakami, kozim serem i karmelizowana cebulą - przepis
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 150 g masła,
- 1/3 szklanki cukru pudru,
- 1 żółtko,
- 6 pieczonych buraków (upieczone na pół-twardo) pieczemy w folii aluminiowej 160/ 3 godziny,
- 5 cebul białych (pokrojone w piórka),
- 50 g świeżego szpinaku,
- 2 rolady sera koziego (ok 300g),
- 200ml śmietany 36%,
- 100 g mascarpone,
- 4 żółtka,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie wykładamy do blachy, jeśli blacha nie jest dziurkowana, to ciasto trzeba ponakłuwać! Wkładamy do lodówki. Po schłodzeniu wypiekamy ciasto w 180 stopniach przez 20 min. Cebulę oraz upieczone buraki podsmażamy, doprawiamy solą, miodem i pieprzem. Wykładamy podsmażone warzywa na tartę, zalewany masą śmietanową z żółtkami (żółtka, śmietana, mascarpone), na wierzch kładziemy pokrojony kozi ser. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Najlepiej podawać na zimno!
Placki ziemniaczano-buraczane
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (starte na dużych oczkach)
- 2 buraki (starte na dużych oczkach)
- cytryna, sok i starta skórka,
- ząbek czosnku (drobno pokrojony),
- 2 łyżki mąki pszennej,
- cebula czerwona (pokrojona w kostkę),
- 2 jajka,
- 2 ogórki świeże (starty na dużych oczkach),
- pęczek koperku (drobno pokrojony),
- serek philadelphia (200 g),
- 5 listków mięty (drobno pokrojone),
- sól, pieprz, tymianek do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Mieszamy składniki na placki: ziemniaki, buraki, cebulę, mąkę, jajka, czosnek.
Placki smażymy na średnim ogniu. Ogórki ścieramy na dużych oczkach (po starciu solimy aby się odwodnił). Następnie mieszamy z serkiem, koprem, miętą, czosnkiem i doprawiamy do smaku przyprawami. Placki podajemy z dipem.
Porada: aby ziemniaki po starciu nie robiły się czarne, kropimy je sokiem z cytryny!
Składniki:
- 4 buraki (upieczone na pół-twardo) - pieczemy w folii aluminiowej 160 min / 3 godziny,
- garść orzeszków Piniowych (prażone na patelni),
- 2 gruszki (pokrojone w paski),
- ząbek czosnku (pokrojony w paski),
- cebula czerwona (pokrojona w piórka),
- limonka sok, otarta skórka,
- papryczka chili (pokrojona w krążki),
- 100 g twarogu tłustego,
- 2 garści rukoli,
- 2 łyżki oliwy,
- łyżeczka miodu,
- łyżeczka octu balsamicznego,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Z miodu, oliwy, oraz octu balsamicznego mieszamy szybki sos. Orzeszki piniowe prażymy na patelni. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, następnie polewamy sosem posypujemy orzeszkami piniowymi
Porada: aby cebula nie była zbyt agresywnym dodatkiem, po pokrojeniu na kilka minut moczymy ją w zimnej wodzie.
Zobacz także:
- Tarta z botwinki - przepis Katarzyny Bukowskiej
- Sałatka z buraków i rukoli – jak ją przygotować?
- Jak upiec buraki? Przygotowanie i sposób podania buraków
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Patryk Galewski
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News