Co wyczarować z buraka? Sprawdź przepisy Patryka Galewskiego na chłodnik, botwinkę, tartę, placki i sałatkę

Źródło: Dzień Dobry TVN
Burak - warzywo doskonałe
Burak - warzywo doskonałe
Ciasta owocowe - pyszne i zdrowe
Ciasta owocowe - pyszne i zdrowe
Rozgrzewające kremy i zapiekanki według Patryka Galewskiego
Rozgrzewające kremy i zapiekanki według Patryka Galewskiego
Sezon grillowy czas zacząć
Sezon grillowy czas zacząć
Kuchnia na pełnej petardzie
Kuchnia na pełnej petardzie
Patryk Galewski i jego schab
Patryk Galewski i jego schab
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Galewski przygotował 5 fenomenalnych dań z buraków, na które mamy sezon. Nie ma nic lepszego niż potrawy z sezonowymi warzywami i owocami. Sprawdź przepisy na chłodnik z botwiny, botwinkę z jabłkiem, tartę z pieczonymi burakami, kozim serem i karmelizowaną cebulą, placki ziemniaczano - buraczane oraz sałatkę.
Chłodnik z botwiny z grzankami czosnkowymi
Chłodnik z botwiny z grzankami czosnkowymi
Chłodnik z botwiny z grzankami czosnkowymi
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Chłodnik z botwiny z grzankami czosnkowymi - przepis

Składniki:

  • 500 ml jogurtu w stylu greckim,
    • 500 ml maślanki,
      • 4 jajka (ugotowane na miękko),
        • 4 pęczki botwinki (pokrojona w paski),
          • 2 buraki (starte na dużych oczkach),
            • 2 długie ogórki (pokrojone w paski),
              • pęczek rzodkiewki (pokrojone w krążki),
                • łyżeczka soku, skórki z limonki,
                  • 2 ząbki czosnku (posiekany),
                    • mała cebula czerwona (pokrojona w piórka),
                      • 0.5 pęczka koperku (pokrojony drobno),
                        • pęczek szczypiorku (drobno pokrojony),
                          • 10 listków mięty (drobno pokrojone),
                            • bułka paryska,
                              • 5 łyżek oliwy z oliwek,
                                • łyżka oleju (do smażenia),
                                  • sól, pieprz.

                                    Sposób przygotowania:

                                    Na patelni podsmażamy warzywa: buraki, botwina (tylko pokrojone łodygi oraz cebulę. Gdy warzywa delikatnie się zrumienią, dodajemy trochę wody (50ml) i gotujemy, aż woda odparuje. Warzywa odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzone warzywa mieszamy z maślanką i kefirem, dodajemy resztę składników. Bułkę paryską podsmażamy na patelni w aromacie czosnku na piękny rudy kolor.

                                    Porada: aby chłodnik miał piękny żywy kolor, wymieszaj sok z buraka z sokiem z cytryny.

                                    Botwinka z jabłkiem
                                    Botwinka z jabłkiem
                                    Botwinka z jabłkiem
                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                    Botwinka z jabłkiem - przepis

                                    Składniki:

                                    • 4 pęczki młodej botwinki (pokrojona w paski),
                                      • 2 bioderka kurze,
                                        • 6 skrzydełek,
                                          • 4 buraki (obrane, pokrojone w kostkę),
                                            • 4 młode marchewki (obrane, pokrojone w kostkę),
                                              • seler (obrany, pokrojony w kostkę),
                                                • 2 pietruszki (obrane, pokrojone w kostkę),
                                                  • 2 kwaśne jabłka (obrane, pokrojone w kostkę),
                                                    • 6 młode ziemniaki - 350 g (obrane, pokrojone w kostkę),
                                                      • cebula biała (pokrojone w piórka),
                                                        • mały pęczek koperku (drobno pokrojony),
                                                          • łyżka masła klarowanego (do smażenia),
                                                            • 4 łyżki śmietanki 30%,
                                                              • 3 łyżki miodu,
                                                                • 2 łyżki octu jabłkowego,
                                                                  • sok z jednej cytryny,
                                                                    • sól, pieprz mielony, miód, ziele angielskie, liść laurowy.

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      W garnku nastawiamy wywar drobiowy: bioderka, skrzydełka, liść laurowy, ziele angielski. Gotujemy około 1,5 godziny. Następnie podsmażamy warzywa: ziemniaki, buraki, marchew, seler, pietruszka, cebula, jabłka na piękny rudy kolor i dodajemy do odcedzonego wywaru. Gotujemy około 25 minut. Dodajemy resztę składników (poza śmietaną), gotujemy jeszcze 5 minut. Śmietanę dodajemy na samym końcu.

                                                                      Porada: aby śmietana po dodaniu do zupy się nie zważyła, trzeba ją zahartować!

                                                                      Tarta z pieczonymi burakami, kozim serem i karmelizowana cebulą
                                                                      Tarta z pieczonymi burakami, kozim serem i karmelizowana cebulą
                                                                      Tarta z pieczonymi burakami, kozim serem i karmelizowana cebulą
                                                                      Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                      Tarta z pieczonymi burakami, kozim serem i karmelizowana cebulą - przepis

                                                                      Składniki:

                                                                      • 250 g mąki pszennej,
                                                                        • 150 g masła,
                                                                          • 1/3 szklanki cukru pudru,
                                                                            • 1 żółtko,
                                                                              • 6 pieczonych buraków (upieczone na pół-twardo) pieczemy w folii aluminiowej 160/ 3 godziny,
                                                                                • 5 cebul białych (pokrojone w piórka),
                                                                                  • 50 g świeżego szpinaku,
                                                                                    • 2 rolady sera koziego (ok 300g),
                                                                                      • 200ml śmietany 36%,
                                                                                        • 100 g mascarpone,
                                                                                          • 4 żółtka,
                                                                                            • 2 łyżki miodu,
                                                                                              • 2 łyżki masła klarowanego,
                                                                                                • szczypta soli.

                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                  Ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie wykładamy do blachy, jeśli blacha nie jest dziurkowana, to ciasto trzeba ponakłuwać! Wkładamy do lodówki. Po schłodzeniu wypiekamy ciasto w 180 stopniach przez 20 min. Cebulę oraz upieczone buraki podsmażamy, doprawiamy solą, miodem i pieprzem. Wykładamy podsmażone warzywa na tartę, zalewany masą śmietanową z żółtkami (żółtka, śmietana, mascarpone), na wierzch kładziemy pokrojony kozi ser. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Najlepiej podawać na zimno!

                                                                                                  Placki ziemniaczano-buraczane
                                                                                                  Placki ziemniaczano-buraczane
                                                                                                  Placki ziemniaczano-buraczane
                                                                                                  Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                  Placki ziemniaczano-buraczane

                                                                                                  Składniki:

                                                                                                  • 1 kg ziemniaków (starte na dużych oczkach)
                                                                                                    • 2 buraki (starte na dużych oczkach)
                                                                                                      • cytryna, sok i starta skórka,
                                                                                                        • ząbek czosnku (drobno pokrojony),
                                                                                                          • 2 łyżki mąki pszennej,
                                                                                                            • cebula czerwona (pokrojona w kostkę),
                                                                                                              • 2 jajka,
                                                                                                                • 2 ogórki świeże (starty na dużych oczkach),
                                                                                                                  • pęczek koperku (drobno pokrojony),
                                                                                                                    • serek philadelphia (200 g),
                                                                                                                      • 5 listków mięty (drobno pokrojone),
                                                                                                                        • sól, pieprz, tymianek do smaku,
                                                                                                                          • olej do smażenia.

                                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                                            Mieszamy składniki na placki: ziemniaki, buraki, cebulę, mąkę, jajka, czosnek.

                                                                                                                            Placki smażymy na średnim ogniu. Ogórki ścieramy na dużych oczkach (po starciu solimy aby się odwodnił). Następnie mieszamy z serkiem, koprem, miętą, czosnkiem i doprawiamy do smaku przyprawami. Placki podajemy z dipem.

                                                                                                                            Porada: aby ziemniaki po starciu nie robiły się czarne, kropimy je sokiem z cytryny!

                                                                                                                            Sałatka z pieczonych buraków i twarogu
                                                                                                                            Sałatka z pieczonych buraków i twarogu
                                                                                                                            Sałatka z pieczonych buraków i twarogu
                                                                                                                            Źródło: Michał Żebrowski/East News
                                                                                                                            Sałatka z pieczonych buraków i twarogu - przepis

                                                                                                                            Składniki:

                                                                                                                            • 4 buraki (upieczone na pół-twardo) - pieczemy w folii aluminiowej 160 min / 3 godziny,
                                                                                                                              • garść orzeszków Piniowych (prażone na patelni),
                                                                                                                                • 2 gruszki (pokrojone w paski),
                                                                                                                                  • ząbek czosnku (pokrojony w paski),
                                                                                                                                    • cebula czerwona (pokrojona w piórka),
                                                                                                                                      • limonka sok, otarta skórka,
                                                                                                                                        • papryczka chili (pokrojona w krążki),
                                                                                                                                          • 100 g twarogu tłustego,
                                                                                                                                            • 2 garści rukoli,
                                                                                                                                              • 2 łyżki oliwy,
                                                                                                                                                • łyżeczka miodu,
                                                                                                                                                  • łyżeczka octu balsamicznego,
                                                                                                                                                    • sól, pieprz.

                                                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                      Z miodu, oliwy, oraz octu balsamicznego mieszamy szybki sos. Orzeszki piniowe prażymy na patelni. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, następnie polewamy sosem posypujemy orzeszkami piniowymi

                                                                                                                                                      Porada: aby cebula nie była zbyt agresywnym dodatkiem, po pokrojeniu na kilka minut moczymy ją w zimnej wodzie.

                                                                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                                                                      Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                                                      Źródło: Patryk Galewski

                                                                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana