Przepisy kulinarne

Tarta z botwinki - przepis Katarzyny Bukowskiej

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Katarzynka Bukowska
Paweł Wodzyński/East NewsTarta z burakami

Majową botwinkę można jeść na surowo, jednak idealnie sprawdzi się też do przygotowania pysznej tarty. W kuchni Dzień Dobry TVN Katarzyna Bukowska zaprezentowała przepis na tartę z botwinką. Takie danie sprawdzi się na obiad i popołudniową przekąskę w pracy. Sprawdź, jak ją zrobić. 

Tarta z botwinki - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 300g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 150 g zimnego masła,
  • jajko.

Składniki na farsz:

  • łyżka masła,
  • szalotka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • spory pęczek botwinki,
  • cytryna,
  • 250 ml śmietany 18%,
  • 3 jajka,
  • 100 g miękkiego sera koziego,
  • 100 g sera feta,
  • sól i świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania tarty z botwinki

  1. 1Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę pszenną wysypujemy na stolnicę, mieszamy z solą, po czym dodajemy bardzo zimne masło pokrojone w kostkę i zaczynamy rozcierać je z mąką.
  2. 2Bardzo szybko wcieramy tłuszcz w mąkę, by powstała nam kruszonka, pamiętając, że im krócej dotykamy ciasta tym będzie bardziej kruche i delikatne po upieczeniu.
  3. 3Następnie do ciasta wybijamy jajko, mieszamy widelcem z naszą kruszonką, a potem zagniatamy w dłoniach, by całość utworzyła kulę.
  4. 4Jeżeli mamy problem, by ciasto połączyło się może na tym etapie dodać 1-2 łyżki lodowatej wody lub łyżkę kwaśnej śmietany.
  5. 5Kulę z ciasta układamy na blacie podsypanym lekko mąką, podsypujemy je lekko również z wierzchu i wałkujemy do wielkości formy na tartę.
  6. 6Ciasto układamy w formie, dociskamy dokładnie brzegi, wywijamy je lub odcinamy nadmiar i chowamy na około pół godziny do zamrażarki.
  7. 7W tym czasie możemy przygotować nadzienie do tarty. Na rozgrzanym maśle podsmażamy posiekaną szalotkę, a po chwili dodajemy również przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  8. 8Następnie dokładamy również obrane, pokrojone w cienkie plasterki buraczki oraz posiekane łodyżki botwinki, doprawiamy skórką startą z około połowy cytryny oraz łyżką soku, solą i pieprzem.
  9. 9Smażymy około 5 minut na niedużym ogniu.
  10. 10Na sam koniec dokładamy drobno posiekane liście botwinki i smażymy aż zwiędną i odparują.
  11. 11Spód do tarty wyjmujemy z zamrażarki, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, po czym wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na około 15 minut i podpiekamy.
  12. 12Śmietanę mieszamy z jajkami na gładką masę. Na podpieczony spód wykładamy podsmażone warzywa, kruszymy ser kozi i feta, zalewamy masą jajeczną.
  13. 13Tartę ponownie wstawiamy do piekarnika, tym razem na około 20 minut. Należy pilnować, by masa jajeczna się ścięła, jednak nie dajmy się jej wysuszyć.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Katarzynka Bukowska

Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

Pozostałe wiadomości