Tyle smaku w tym buraku! Sprawdź przepisy Darii Ładochy

Polska burakiem stoi - to warzywo tanie, dostępne, smaczne i bardzo zdrowe. Można z niego zrobić risotto z tymiankiem, wegański barszcz, ekspresową sałatkę z kozim serem i hummus. Zobacz, jak przyrządza je Daria Ładocha.

Risotto z burakami, świeżym tymiankiem i serem halloumi

Składniki:

  • 2 średnie buraki upieczone w piekarniku
    • 1 czerwona cebula
      • 2 ząbki czosnku
        • sól, pieprz
          • 1 szklanka białego wina
            • 100 g ryżu Arborio
              • 1 szklanka soku z buraków
                • 1 szklanka wywaru z jarzyn
                  • 1 łyżka masła
                    • 2 łyżki tartego parmezanu
                      • świeży tymianek
                        • 1 opakowanie sera halloumi
                          • oliwa z oliwek

                            Przygotowanie:

                            Na patelni zeszklij czosnek i cebulę drobno posiekaną. Buraki obierz i zetrzyj na tarce.

                            Na patelnię dodaj ryż i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj wino i odparuj alkohol, około 5 minut. Następnie dodaj 2 łyżki buraków, dodaj trochę bulionu i soku z buraków. Poczekaj, aż płyn się zredukuje i powtórz czynność. Będzie to trwało około 25 minut. Czynność powtarzaj, aż ryż będzie miękki.

                            Na koniec dodaj łyżkę masła i starty parmezan. Obok na patelni grillowej lub elektrycznym grillu usmaż ser i dodaj przed podaniem risotto wraz ze świeżym tymiankiem.

                            Wegański barszcz ukraiński

                            Składniki:

                            • 3 buraki upieczone w piekarniku
                              • ½ szklanki ugotowanej białej fasoli
                                • 2 ząbki czosnku
                                  • 2 ziela angielskie
                                    • 2 liście laurowe
                                      • 1 l wywaru z jarzyn
                                        • ćwiartka młodej kapusty
                                          • 1 marchewka pokrojona w talarki
                                            • biała część pora pokrojonego w talarki
                                              • 1 pietruszka pokrojona w talarki
                                                • 1/2 czerwonej cebuli
                                                  • 2 ząbki czosnku
                                                    • 3 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
                                                      • sok z 1 cytryny
                                                        • 2 łyżki przecieru pomidorowego
                                                          • 1 puszka mleka kokosowego
                                                            • garść posiekanej zielonej pietruszki
                                                              • sól, pieprz
                                                                • 1 szklanka zakwasu z buraka
                                                                  • 1 łyżka oleju kokosowego

                                                                    Przygotowanie:

                                                                    W garnku podsmaż na oleju kokosowym cebulę oraz pora. Dodaj marchewkę, pietruszkę i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj buraki starte na tarce o grubych oczkach oraz ziemniaki. Całość zalej wywarem, dodaj zakwas z buraka, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj około 12 minut.

                                                                    Następnie dodaj fasolę, czosnek posiekany i przecier pomidorowy oraz mleko kokosowe. Doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć źródło ciepła, dodać sok z cytryny, zieloną pietruszkę oraz sól i pieprz do smaku.

                                                                    Sałata z burakiem, kozim serem, granatem i mieszanką orzechową

                                                                    Składniki:

                                                                    • garść liści szpinaku
                                                                      • garść liści rukoli
                                                                        • 2 upieczone buraki
                                                                          • 100 g koziego sera
                                                                            • 20 g orzechów laskowych
                                                                              • 20 g orzechów włoskich
                                                                                • 10 g obranych pistacji
                                                                                  • ½ obranego granatu

                                                                                    Składniki sosu:

                                                                                    • 1 łyżka miodu
                                                                                      • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
                                                                                        • 1 łyżka octu balsamicznego
                                                                                          • sól, pieprz
                                                                                            • 1 łyżka musztardy francuskiej

                                                                                              Przygotowanie:

                                                                                              Na półmisek wyłóż zieleninę. Dodaj buraki obrane i pocięte na plasterki - możesz do tego użyć mandoliny, wówczas wszystkie kawałki będą tej samej grubości. Dodaj pokrojony kozi ser. Wszystkie orzechy wymieszaj i delikatnie utłucz w moździerzu. Dodaj do sałatki. Na koniec dodaj ziarenka granatu. Składniki sosu wymieszaj i polej nim sałatkę.

                                                                                              Hummus z buraka na grzankach

                                                                                              Składniki:

                                                                                              • 600 g ugotowanej ciecierzycy z dodatkiem wody, w której się gotowała
                                                                                                • 200 g ugotowanego buraka
                                                                                                  • 2 x sok z limonki
                                                                                                    • 2 ząbki czosnku
                                                                                                      • 3-4 łyżki pasty sezamowej Tahini
                                                                                                        • sól, pieprz
                                                                                                          • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
                                                                                                            • 1 łyżeczka wędzonej papryki

                                                                                                              Dodatkowo:

                                                                                                              • chleb żytni lub razowy
                                                                                                                • 1 łyżeczka jasnego sezamu
                                                                                                                  • garść posiekanej zielonej pietruszki
                                                                                                                    • ziarenka granatu

                                                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                                                      Ugotowane i obrane buraki wstaw do blendera razem z ciecierzycą i sokiem z limonek. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę wędzoną, Tahinę, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Jeśli konsystencja pasty jest zbyt sucha - dodaj wodę, w której gotowała się ciecierzyca.

                                                                                                                      Udekoruj sezamem i pietruszką na wierzchu. Następnie podgrzej na patelni kromki chleba i serwuj z hummusem z buraka i posypane granat.

                                                                                                                      Zobacz też:

                                                                                                                      Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                                      Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                      Pozostałe wiadomości