Niebanalne śniadanie według Darii Ładochy - micha pełna zdrowia

Przygotuj pyszne śniadanie w misce. Zobacz, jakie pomysły na zdrowy początek dnia ma dla Was Daria Ładocha. Skorzystaj z przepisów na pożywne bowl.

Bowl z komosą ryżową, ciecierzycą i wędzonym łososiem

Składniki na 2 miski:

  • 100 g ugotowanej komosy ryżowej
    • ½ opakowania kiełków słonecznika
      • kilka pomidorków koktajlowych
        • 1 szalotka drobno pokrojona
          • 1 papryczka chili drobno posiekana
            • 1 łyżka posiekanej kolendry
              • 2 ząbki czosnku
                • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
                  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
                    • sól, pieprz
                      • szczypta oregano i papryki wędzonej
                        • 50 g łososia wędzonego
                          • 1 łyżka oliwy z oliwek

                            Przygotowanie:

                            Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż czosnek oraz szalotkę. Dodaj chili oraz ciecierzycę wraz z wszystkimi przyprawami i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj kolendrę. Do miski przełóż komosę ryżową, obok ciecierzycę, pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki, wędzonego łososia oraz kiełki słonecznika.

                            Bowl z tofu, awokado, marchewką, pieczarkami i ogórkiem

                            Składniki:

                            • 1 opakowanie tofu
                              • 1 łyżka oleju
                                • sól, pieprz
                                  • 1 awokado
                                    • ½ marchewki
                                      • ½ zielonego ogórka
                                        • 250 g pieczarek
                                          • 1 łyżeczka czarnuszki
                                            • 1 łyżka sosu sojowego
                                              • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
                                                • 2 łyżki orzechów ziemnych solonych
                                                  • 3 łyżki ugotowanego ryżu brązowego

                                                    Przygotowanie:

                                                    Tofu pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż tofu aż będzie chrupiące, a następnie dodaj sos sojowy i czarnuszkę. Przełóż do miski. Następnie marchewkę i ogórka pokrój na sposób julienne lub tagliatelle obieraczką do warzyw. Przełóż do miski z tofu. Dodaj jeszcze pokrojone awokado, orzechy oraz ryż.

                                                    Kokosowy bowl z borówkami, kiwi, migdałami i malinami

                                                    Składniki:

                                                    • 1,5 szklanki mleka kokosowego
                                                      • 80 g kaszy jaglanej
                                                        • 1 łyżka miodu
                                                          • szczypta cynamonu
                                                            • szczypta kakao
                                                              • 10 borówek amerykańskich
                                                                • 10 malin
                                                                  • 1 kiwi
                                                                    • 30 g migdałów utłuczonych w moździerzu
                                                                      • 2 małe mandarynki
                                                                        • 1 laska wanilii

                                                                          Przygotowanie:

                                                                          Kaszę jaglaną ugotuj z ziarenkami wanilii oraz z miodem. Przełóż do miseczek. Następnie dodaj wszystkie owoce i delikatnie posyp cynamonem i kakao.

                                                                          Bowl z pieczonym burakiem, kurczakiem, pęczakiem, szpinakiem, kozim serem i orzechami laskowymi

                                                                          Składniki:

                                                                          • 1 szklanka ugotowanego pęczaku
                                                                            • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
                                                                              • 1 burak upieczony ze skórką
                                                                                • 1 łyżka octu balsamicznego
                                                                                  • 1 łyżka oliwy z oliwek
                                                                                    • 50 g sera koziego w roladzie
                                                                                      • ½ opakowania dowolnych kiełków
                                                                                        • garść liści szpinaku
                                                                                          • 3 łyżki orzechów laskowych
                                                                                            • 1 łyżka oliwy z oliwek
                                                                                              • szczypta papryki wędzonej i oregano
                                                                                                • sos: 100 g jogurtu greckiego
                                                                                                  • 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki
                                                                                                    • sok z 1 cytryny
                                                                                                      • 1 łyżka miodu

                                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                                        Wszystkie składniki sosu wymieszaj w małej miseczce. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojonego kurczaka z przyprawami aż stanie się złocisty. Na talerzu ułóż pęczak, liście szpinaku, kozi ser, kiełki, kurczaka, orzechy oraz buraki pokrojone w kostkę i skropione octem balsamicznym. Podawaj talerze w towarzystwie jogurtowego sosu

                                                                                                        Zobacz też:

                                                                                                        Dania jednogarnkowe. Proste i szybkie przepisy. Gotuje Samar Khanafer

                                                                                                        Wzorki na kawie - jak z mlecznej piany zrobić dzieło sztuki? To nie takie trudne

                                                                                                        Muffiny na słodko i wytrawnie - przygotuj je według przepisów Mariety Mareckiej

                                                                                                        Autor: Jola Marat

                                                                                                        Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                        podziel się:

                                                                                                        Pozostałe wiadomości