Bowl z komosą ryżową, ciecierzycą i wędzonym łososiem
Składniki na 2 miski:
- 100 g ugotowanej komosy ryżowej
 - ½ opakowania kiełków słonecznika
 - kilka pomidorków koktajlowych
 - 1 szalotka drobno pokrojona
 - 1 papryczka chili drobno posiekana
 - 1 łyżka posiekanej kolendry
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
 - 3 łyżki przecieru pomidorowego
 - sól, pieprz
 - szczypta oregano i papryki wędzonej
 - 50 g łososia wędzonego
 - 1 łyżka oliwy z oliwek
 
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż czosnek oraz szalotkę. Dodaj chili oraz ciecierzycę wraz z wszystkimi przyprawami i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj kolendrę. Do miski przełóż komosę ryżową, obok ciecierzycę, pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki, wędzonego łososia oraz kiełki słonecznika.
Bowl z tofu, awokado, marchewką, pieczarkami i ogórkiem
Składniki:
- 1 opakowanie tofu
 - 1 łyżka oleju
 - sól, pieprz
 - 1 awokado
 - ½ marchewki
 - ½ zielonego ogórka
 - 250 g pieczarek
 - 1 łyżeczka czarnuszki
 - 1 łyżka sosu sojowego
 - 1 łyżka posiekanego szczypiorku
 - 2 łyżki orzechów ziemnych solonych
 - 3 łyżki ugotowanego ryżu brązowego
 
Przygotowanie:
Tofu pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż tofu aż będzie chrupiące, a następnie dodaj sos sojowy i czarnuszkę. Przełóż do miski. Następnie marchewkę i ogórka pokrój na sposób julienne lub tagliatelle obieraczką do warzyw. Przełóż do miski z tofu. Dodaj jeszcze pokrojone awokado, orzechy oraz ryż.
Kokosowy bowl z borówkami, kiwi, migdałami i malinami
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka kokosowego
 - 80 g kaszy jaglanej
 - 1 łyżka miodu
 - szczypta cynamonu
 - szczypta kakao
 - 10 borówek amerykańskich
 - 10 malin
 - 1 kiwi
 - 30 g migdałów utłuczonych w moździerzu
 - 2 małe mandarynki
 - 1 laska wanilii
 
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotuj z ziarenkami wanilii oraz z miodem. Przełóż do miseczek. Następnie dodaj wszystkie owoce i delikatnie posyp cynamonem i kakao.
Bowl z pieczonym burakiem, kurczakiem, pęczakiem, szpinakiem, kozim serem i orzechami laskowymi
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego pęczaku
 - 1 pojedyncza pierś z kurczaka
 - 1 burak upieczony ze skórką
 - 1 łyżka octu balsamicznego
 - 1 łyżka oliwy z oliwek
 - 50 g sera koziego w roladzie
 - ½ opakowania dowolnych kiełków
 - garść liści szpinaku
 - 3 łyżki orzechów laskowych
 - 1 łyżka oliwy z oliwek
 - szczypta papryki wędzonej i oregano
 - sos: 100 g jogurtu greckiego
 - 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki
 - sok z 1 cytryny
 - 1 łyżka miodu
 
Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu wymieszaj w małej miseczce. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojonego kurczaka z przyprawami aż stanie się złocisty. Na talerzu ułóż pęczak, liście szpinaku, kozi ser, kiełki, kurczaka, orzechy oraz buraki pokrojone w kostkę i skropione octem balsamicznym. Podawaj talerze w towarzystwie jogurtowego sosu
Zobacz też:
Dania jednogarnkowe. Proste i szybkie przepisy. Gotuje Samar Khanafer
Wzorki na kawie - jak z mlecznej piany zrobić dzieło sztuki? To nie takie trudne
Muffiny na słodko i wytrawnie - przygotuj je według przepisów Mariety Mareckiej
Autor: Jola Marat
Źródło: Daria Ładocha