Tartinki z gruszką i kozim serem - przepis Katarzyny Bukowskiej

Kuchnia Dzień Dobry TVN
Tartinki z gruszką i kozim serem - przepis Katarzyny Bukowskiej
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
Tartinki to małe kanapeczki jednowarstwowe, na których układa się dodatki. Najbardziej przypominają one tradycyjne polskie kanapki. Sprawdź, jak przygotować tartinki z gruszką i kozim serem z przepisu Katarzyny Bukowskiej, który przedstawiła w kuchni Dzień Dobry TVN. 

Tartinki z gruszką i kozim serem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 duże opakowanie ciasta francuskiego,
  • 2 twarde gruszki,
  • 150g sera pleśniowego typu blue,
  • 1-2 garście orzechów włoskich,
  • 2-3 łyżki miodu,
  • 2 garście rukoli,
  • świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania tartinek z gruszką i kozim serem

  1. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i dzielimy na równej wielkości prostokąty.
  2. Prostokąty powinny być większe niż wymiary gruszki.
  3. Pokrojone ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Następnie zajmujemy się gruszkami. Kroimy je w pionowe plastry, pozbawiamy gniazd nasiennych, nie musimy gruszek natomiast obierać.
  5. Na środku każdego prostokąta z ciasta francuskiego układamy 1-2 plasterki gruszki, następnie kruszymy nieco sera pleśniowego i układamy kilka orzechów.
  6. Wszystko delikatnie skrapiamy miodem i oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
  7. Blachę wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na około 15 minut, aż ciasto podrośnie i zrobi się złociste.
  8. Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu każde ciasteczko dekorujemy jeszcze świeżą rukolą.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości