Tartinki z gruszką i kozim serem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 duże opakowanie ciasta francuskiego,
- 2 twarde gruszki,
- 150g sera pleśniowego typu blue,
- 1-2 garście orzechów włoskich,
- 2-3 łyżki miodu,
- 2 garście rukoli,
- świeżo mielony pieprz.
Sposób przygotowania tartinek z gruszką i kozim serem
- Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i dzielimy na równej wielkości prostokąty.
- Prostokąty powinny być większe niż wymiary gruszki.
- Pokrojone ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Następnie zajmujemy się gruszkami. Kroimy je w pionowe plastry, pozbawiamy gniazd nasiennych, nie musimy gruszek natomiast obierać.
- Na środku każdego prostokąta z ciasta francuskiego układamy 1-2 plasterki gruszki, następnie kruszymy nieco sera pleśniowego i układamy kilka orzechów.
- Wszystko delikatnie skrapiamy miodem i oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
- Blachę wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na około 15 minut, aż ciasto podrośnie i zrobi się złociste.
- Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu każde ciasteczko dekorujemy jeszcze świeżą rukolą.
Zobacz także:
- Tartinki z wędzonym łososiem na sylwestrową domówkę
- Lekkie i kolorowe tarty na wiosnę. Poznaj przepisy Bartka Boratyna
- Tarty na obiad i deser. Doskonałe przepisy Sebastiana Olmy
Źródło: Katarzyna Bukowska
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News
podziel się: