Tartinki z wędzonym łososiem na sylwestrową domówkę

Tartinki z wędzonym łososiem i kawiorem tobiko
Tartinki z wędzonym łososiem i kawiorem tobiko
W kuchni Dzień Dobry TVN Monika Goździalska i Charles Daigneault przygotowali przekąski, które możecie podać podczas sylwestrowej domówki. Są to: ceviche z dorsza, quiche, muffinki czekoladowe, pikantne skrzydełka z sosem blue cheese, tartinki z krewetkami, tartinki z wędzonym łososiem i kawiorem tobiko oraz sałatka z polędwiczką wieprzową w sosie gorgonzola.

Ceviche z dorsza

Składniki:

300 g świeżego fileta z dorsza

1 mango

1 szalotkę

1 chili

sok i skórka z 2 limonek

2 łyżki oliwy z oliwek

świeża kolendra

Przygotowanie:

Dorsza i mango kroimy w kostki (0,5x0,5 cm), szalotkę i chili drobno kroimy. Mieszamy dorsza, mango, szalotkę i chili z sokiem i skórką z limonki. Wkładamy do lodówki na godzinę. Przed podaniem dodajemy pokrojoną kolendrę. Podajemy na liści cykorii lub grzance.

Quiche (tarta)

Składniki:

ciasto francuskie

100 g szynki

100 g boczku

1 por

80 g sera polskiego

pieczarki

250 ml mleka

250 ml śmietany słodkiej 30%

4 jajka

Przygotowanie:

Smażmy boczek i szynkę, odlewamy tłuszcz, potem smażmy por i pieczarki. Mieszamy mleko, śmietanę i jajka. Doprawimy solą i pieprzem. Ciasto układamy na okrągłej formie i pieczemy w 180 st. C przez ok. 10 min. Przed końcem smarujemy ciasto jajkami i pieczemy dalej 5 min. Do upieczonego ciasta dodajemy mięso, por i pieczarki, dolewamy masę mleczną i posypujemy serem. Pieczemy ok. 20 min. w 180 st. C.

Muffinki czekoladowe

Składniki:

300 g mąki

150 g masła

1,5 tabliczki mlecznej czekolady

2 jajka

1 szklanka białego cukru

170 ml mleka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżki kakao

1/2 laski wanilii

Przygotowanie:

W rondelku na małym ogniu topimy masło, które następnie zostawiamy do wystudzenia. Czekoladę siekamy na małe kawałeczki. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i tę mieszankę przesiewamy przez sito do dużej miski, w której będziemy wyrabiać nasze ciasto. Do przesianej mąki z dodatkami wsypujemy cukier i mieszamy, aby równomiernie połączył się z mąką. W drugiej misce ubijamy mikserem jajka z mlekiem i dodajemy do nich miąższ z połowy laski wanilii. Teraz czas na połączenie wszystkich tych pysznych komponentów: do miski z mąką wlewamy ubite z mlekiem jajka, mieszamy dużą łyżką, żeby wszystko ładnie się połączyło, następnie do masy dolewamy masło, mieszamy i dodajemy pokrojoną czekoladę. Ciasto mieszamy jeszcze kilkakrotnie łyżką (grudki czekolady powinny być w nim widoczne). Formę do muffinów wykładamy 12 papilotkami, wlewamy do nich masę (gdzieś do 2/3 wysokości każdej papilotki). Uwaga, ilość muffinów z tej porcji ciasta zależy od tego jakiej wielkości formą dysponujemy, muffinów może wyjść 12 (w większej formie), albo 20 (w foremce o mniejszych „otworkach”), zawsze trzeba pamiętać, żeby nalewać 2/3 masy do papilotki, a mniejszym muffinkom skrócić czas pieczenia, żeby nie wyschły. Muffinki pieczemy jakieś 20 min. w 180-190 st. C. Gotowe powinny być ładnie wyrośnięte, a wetknięty w nie patyczek powinien pozostać suchy.

Muffinki świetnie smakują solo, ale można udekorować je bitą śmietaną i np. świeżymi malinami.

Pikantne skrzydełka z sosem blue cheese

Składniki:

10 skrzydełek z kurczaka

3 łyżeczki słodkiej papryki

1 płaska łyżeczka papryki chili

sól

pieprz

olej do smarowania

3 marchewki

seler naciowy

Sos:

1 szklanka jogurtu bałkańskiego

1/2 szklanki śmietany 36%

1 opakowanie niebieskiego sera pleśniowego, np. lazur

1/2 zielonego sera pleśniowego

Przygotowanie:

Skrzydełka starannie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Odcinamy ostre zakończenia, wkładamy do miski, dodajemy przyprawy i olej, mieszamy. Odstawiamy na 15 min. do lodówki.

Sos: W misce kruszymy ser pleśniowy niebieski i zielony, dodajemy jogurt i śmietanę, wszystko miksujemy. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Wyjmujemy z lodówki zamarynowane skrzydełka i na ruszcie pieczemy ok. 30 min. w 175 st. C. Gotowe danie układamy na talerzu z pokrojoną marchewką i selerem naciowym.

Tartinki z krewetkami

Składniki:

1 op. chleba pumpernikiela

1 koperek

200 g białego sera

1 op. pomidorków cherry

3 łyżki jogurtu naturalnego

1 małe op. czarnych oliwek

3 łyżki drobnego kawioru tobiko

4 łyżki masła

2 ząbki czosnku

sól do smaku

pieprz biały do smaku

200 g krewetek

Przygotowanie:

Pumpernikiel kroimy na małe kawałki Twarożek mieszamy z jogurtem. Miksujemy, po chwili dodajemy kawior tobiko i delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Krewetki sparzamy gorącą wodą. Rozgrzewamy patelnię, masło i krewetki smażymy ok. 4 min.

Na chlebie układamy masę z sera oraz krewetki. Ozdabiamy pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami, oliwkami i koperkiem.

Tartinki z wędzonym łososiem i kawiorem tobiko

Składniki:

2 chleby pumpernikiel

2 op. serka philadelfia

kawior tobiko

1 avokado

1 zielony ogórek

kiełki rzodkiewki

szczypiorek

pomidorki cherry

Przygotowanie:

Każdą kromkę pumpernikla smarujemy serkiem, na to kładziemy po plasterku łososia, a następnie kolejną warstwę twarożku i ponownie chleb. Przed podaniem kroimy na części

Dekorujemy awokado, ogórkiem, kiełkami i kawiorem.

Sałatka z polędwiczką wieprzową w sosie gorgonzola

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa

1 główka sałaty rzymskiej baby

1 łyżeczka parmezanu

sól

pieprz

czosnek

oliwa z oliwek

Sos:

1/2 szklanki śmietany 36%

1 łyżka sera gorgonzola

1 ząbek czosnku

szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Polędwiczkę myjemy, osuszmy, posypujemy solą i pieprzem (opcjonalnie możemy użyć ulubionych ziół). Lekko smarujemy oliwą i odstawiamy na godzinę, aby mięso się zamarynowało. Kroimy w paski średniej grubości. Smażymy na patelni ok. 10 min. Sałatę myjemy, dzielimy na nieduże kawałki. Aby przygotować sos, śmietanę wlewamy na patelnię i chwilę gotujemy cały czas mieszając. Dodajemy czosnek i ser gorgonzola. Doprawiamy do smaku pieprzem. Na sałacie układamy usmażoną polędwiczkę i polewamy gotowym sosem. Na wierzchu posypujemy startym parmezanem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!