Uniwersalność ciasta francuskiego nie zna granic! Od słodkich grzebieni, poprzez rogaliki, tarty pełne kremu, szybkie ślimaki z szynką dojrzewającą i parmezanem czy wytrawne quiche. Ciasto francuskie zawsze uratuje nas, kiedy mamy niespodziewanych gości. Jednocześnie pozwoli wyczarować w kuchni kolejną nowość na nasze stoły, kiedy mamy chwilę na eksperymenty. Najważniejsze, że ciasta nie musimy przygotowywać samodzielnie – dostępne jest w praktycznie każdym sklepie w naprawdę dobrej jakości. Swoimi przepisami dzieli się szefowa kuchni Beata Kartowicz.
W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka przygotowała potrawy bazujące na ziołach. Co powiecie na: Tabbouleh z pęczaku z ziołami i marynowaną polędwicą wołową, Quiche wiosenny z ziołowym dipem oraz orzeźwiające panna.
Kurki to jedne z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych grzybów w Polsce. Jak wykorzystać je w kuchni poza dodaniem do porannej jajecznicy albo sosu? Jan Kuroń, w kuchni Dzień Dobry TVN, radził, jak czyścić kurki i przygotował z nich: zupę krem, quiche z boczkiem i sałatkę. Czy wiecie, czym charakteryzuje się "ciasto ujajone", za którym tak przepada Marcin Prokop ;-)
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Jakuba Jabłońskiego i Marcina Wosiaka - bohaterów jednego z odcinków „Kuchennych Rewolucji”, którzy zachwycili Magdę Gessler. Przygotowali dla nas wiele pysznych dań: zupę berdyczowską, sandacza w ziołach z kiszoną kapustą i curry, quiche ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i rokpolem, quiche z grzybami i camembertem oraz czekokubki z czekoladą i konfiturą wiśniową.
W kuchni Dzień Dobry TVN Monika Goździalska i Charles Daigneault przygotowali przekąski, które możecie podać podczas sylwestrowej domówki. Są to: ceviche z dorsza, quiche, muffinki czekoladowe, pikantne skrzydełka z sosem blue cheese, tartinki z krewetkami, tartinki z wędzonym łososiem i kawiorem tobiko oraz sałatka z polędwiczką wieprzową w sosie gorgonzola.
Dziś w kuchni Dzień Dobry Wakacje niepodzielnie rządziła zwyciężczyni 2. edycji "MasterChefa" Beata Śniechowska. Przygotowała: Omlet z młodymi ziemniakami, kwiatami cukinii i kabanosami, Letnią sałatkę w stylu „surf & turf”, Quiche z zielonymi warzywami, bryndzą i kabanosami i Musztardowe bułeczki. Pycha!
Anna Starmach, jurorka programu „Masterchef”, przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN: tartę czekoladową, tartę z bananami i toffi, quiche z porami i serem pleśniowym oraz quiche z szynką i cukinią. Smacznego!