Omlet, quiche i bułeczki

Omlet
Omlet
Dziś w kuchni Dzień Dobry Wakacje niepodzielnie rządziła zwyciężczyni 2. edycji "MasterChefa" Beata Śniechowska. Przygotowała: Omlet z młodymi ziemniakami, kwiatami cukinii i kabanosami, Letnią sałatkę w stylu „surf & turf”, Quiche z zielonymi warzywami, bryndzą i kabanosami i Musztardowe bułeczki. Pycha!

Omlet z młodymi ziemniakami, kwiatami cukinii i kabanosami

Składniki:

4 duże jaja

3 młode ziemniaki (ugotowane: al dente)

3 - 4 kwiaty cukinii

1 kabanos drobiowy

2 łyżki posiekanego szczypiorku

Klarowane masło do smażenia

Sól morska, świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Kabanosa oraz młode ziemniak koimy w cienkie plastry. Do dużej miski wbijamy jajka, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy rózgą. Na teflonowej patelni rozgrzewamy klarowane masło, przesmażamy ziemniaki z kabanosami. Pomiędzy ziemniakami i kabanosami układamy kwiaty cukinii i całość zalewamy masą jajeczną. Smażymy omlet, potrząsając od czasu do czasu patelnią. Gdy spód omleta będzie już zrumieniony a wierzch będzie już ścięty, to przykrywamy patelnię talerzem lub płaską pokrywką, odwracamy ją do góry dnem i przekładamy omlet na talerz. W momencie gdy omlet znajdzie się na talerzu delikatnie zsuwamy go z powrotem na patelnię i smażymy aż omlet będzie ścięty. Gotowy omlet posypujemy szczypiorkiem. Omlet można pokroić na mniejsze kawałki w kształcie trójkątów i podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Letnia sałatka w stylu „surf & turf”

Składniki:

6 dużych krewetek tygrysich

150 g kabanosów wieprzowych

Garść pomidorków koktajlowych

Miks ulubionych sałat (roszponka, rukola, radicchio, cykoria itp.)

4 łyżki oliwy z oliwek

2 rozgniecione ząbki czosnku (w skorupkach)

4 gałązki natki pietruszki

½ cytryny cytryny

50 ml białego, wytrawnego wina

Sól morska, świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Krewetki płuczemy pod zimną wodą, usuwamy główki, pancerze, jelita i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Kabanosy kroimy na kawałki o długości ok. 4 cm. Końcówki kabanosów nacinamy na krzyż. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i smażymy kabanosy. Usmażone kabanosy ściągamy z patelni. Jeżeli tłuszcz się nie przypalił to na tą samą patelnię wlewamy jeszcze 1 łyżkę oliwy, dodajemy czosnek, ćwiartkę cytryny, natkę pietruszki, krewetki i krótko razem smażymy (ok. 1 minuta na 1 stronie). Następnie przewracamy krewetki na drugą stronę, wlewamy białe wino, które następnie redukujemy (na koniec można dodać 1 łyżeczkę masła). Czosnek, cytrynę, i pietruszkę usuwamy z patelni, do krewetek dodajemy podsmażone kabanosy i chwilę razem dusimy razem ok. 1 minuty. Do miski przekładamy miks sałat, krewetki, kabanosy, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i mieszamy. Całość polewamy sokiem z cytryny, oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Quiche z zielonymi warzywami, bryndzą i kabanosami

Składniki:

Kruche ciasto:

250 g mąki pszennej

120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę

1 żółtko

1 płaska łyżeczka soli

2 łyżki wody

Masa śmietanowo – jajeczna:

4 jajka

120 ml śmietanki (30%)

80 g bryndzy

Sól morska, czarny pieprz

Dodatki:

200 g kabanosów drobiowych

200 g bobu

150 g zielonego groszku

Przygotowanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy sól, żółtko, wodę i szybko wyrabiamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Po upływie 30 minut piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C. Ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykładamy nim ceramiczną formę do pieczenia (możemy też wykorzystać małe foremki na quiche lub tarty o średnicy ok. 8 – 10 cm). Następnie ciasto przykrywamy folią aluminiową i obciążamy np. suchą fasolą. Tak przygotowany spód od quiche wkładamy do nagrzanego piekarnika. Po ok. 18 - 12 minutowym czasie pieczenia wyciągamy podpieczone ciasto, odkładamy suchą fasolę, odsłaniamy folię aluminiową i studzimy. W międzyczasie w garnku zagotowujemy wodę z solą. Do wrzącej wody wrzucamy bób, gotujemy 3 minuty, dorzucamy zielony groszek i gotujmy razem 2 minuty (warzywa powinny być al dente). Następnie odcedzamy warzywa i przekładamy do miski z lodem w celu zatrzymania procesu gotowania. Kabanosy kroimy pod kątem na cienkie plasterki. W misce ucieramy bryndzę ze śmietanką. Do masy serowej dodajemy jajka, doprawiamy solą oraz pieprzm i dokładnie mieszamy. Temperaturę w piekarniku obniżamy do 180°C. Masę jajeczną wylewamy na wystudzony spód, układamy kabanosy, bób, groszek i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut. Po upieczeniu quiche studzimy i kroimy na porcje. Quiche w takiej postaci można podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Musztardowe bułeczki Składniki (na ok. 6 - 7 małych bułeczek):

55 g masła w temperaturze pokojowej

100 g maki

2,5 g proszku do pieczenia

2 łyżeczki musztardy

80 g kabanosów (pokrojonych w plastry o grubości ok. 1cm)

2 łyżki posiekanego szczypiorku

3 jaja

3 pieczarki średniej wielkości

Sól morska, pieprz

Przygotowanie:

Pieczarki myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka wbijamy do dużej miski, dodajemy rozpuszczone masło, musztardę, sól, pieprz i mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy bezpośrednio do miski z masą jajeczną. Na koniec dodajemy kabanosy, szczypiorek, pieczarki i wszystko dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Ciasto przelewamy do foremek na muffinki i pieczemy ok. 15 – 18 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości