Tarta czekoladowa
Składniki:
Ciasto
250g mąki
50g cukru pudru
150g masła
1 jajko
Szczypta soli
Masa czekoladowa:
250g gorzkiej czekolady
4 jajka
250ml śmietanki kremówki
50g drobnego cukru
1 łyżka cukru waniliowego
5 łyżek konfitury malinowej
Przygotowanie:
Składniki na ciasto połącz ze sobą, zlep w kulkę i odstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj przełóż do formy na tartę, obciąż grochem lub ryżem, podpiekaj w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, śmietankę podgrzej z cukrem i cukrem waniliowym. Jajka lekko ubij rózgą, połącz z czekoladą, powolnym strumieniem dolewaj śmietankę.
Podpieczony spód posmaruj konfitura malinową, przykryj ją masa czekoladową. Zapiekaj 15 minut w temperaturze 190 stopni. Przed podaniem ostudź.
Tarta z bananami i toffi
Składniki:
Ciasto
250g mąki
50g cukru pudru
150g masła
1 jajko
Szczypta soli
Farsz:
120g cukru
250ml śmietanki
5 bananów
Sok z cytryny
Szczypta cynamonu
100g mascarpone
100ml śmietanki kremówki
Łyżka cukru waniliowego
Garść orzechów nerkowca
Przygotowanie:
Składniki na ciasto połącz ze sobą, zlep w kulkę i odstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj przełóż do formy na tartę, obciąż grochem lub ryżem, podpiekaj w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Następnie ściągnij obciążenie i piecz kolejne 20 minut. Upieczony spód ostudź.
Na gorąca patelnię wsyp cukier, gdy się skarmelizuje dodaj śmietankę, wymieszaj, podgrzewaj aż otrzymasz jednolity sos. Banany pokrój, wyłóż na spód tarty skrop sokiem z cytryny i polej sosem tofii. Ostudź. Serek mascarpone ubij ze śmietanką, dodaj cukier waniliowy i posiekane orzechy, kremem pokryj wierzch tarty. Przechowuj w lodówce.
Quiche z porami i serem pleśniowym
Składniki:
Ciasto
250g mąki
120g masła
1 jajko
Szczypta soli
1 łyżka zimnej wody
Farsz:
1 łyżka masła
2 pory
100g sera z niebieską pleśnią
10 pomidorków koktajlowych
Masa jajeczna:
4 jajka
250ml śmietanki kremówki
Duża szczypta soli
Świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Składniki na ciasto połącz ze sobą, zlep w kulkę i odstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj przełóż do formy na tartę, obciąż grochem lub ryżem, podpiekaj w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Od porów odetnij zielone liście, resztę pokrój w plasterki i przysmaż na maśle, dopraw do smaku. Ser pokrusz, pomidorki przekrój na połówki.
Jajka lekko ubij rózgą ,dodaj śmietankę, sól, pieprz, wymieszaj.
Na podpieczony spód wyłóż pory, dodaj ser, całość zalej masą jajeczną. Na wierzchu ułóż przekrojone pomidorki. Zapiekaj około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
Quiche z szynką i cukinią
Składniki:
Ciasto
250g mąki
120g masła
1 jajko
Szczypta soli
1 łyżka zimnej wody
Farsz:
150g szynki gotowanej
100g tartego żółtego sera
Świeży tymianek
1 cukinia
Przygotowanie:
Składniki na ciasto połącz ze sobą, zlep w kulkę i odstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj przełóż do formy na tartę, obciąż grochem lub ryżem, podpiekaj w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Szynkę pokrój w kostkę, cukinię w cienkie plasterki.
Jajka lekko ubij rózgą ,dodaj śmietankę, sól, pieprz, tymianek, wymieszaj. Na podpieczony spód wyłóż szynkę, dodaj żółty ser i masę jajeczną. Na wierzchu ułóż plasterki cukinii. Zapiekaj około 30 minut w temperaturze 190 stopni.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN