Zupa berdyczowska
Składniki:
1,5 kg wołowina bez kości
1 kg cebuli
1 kg marchwi
1 kg pietruszki (korzeń)
1 seler
400 ml miodu
40 dkg śliwek suszonych
2 op. liścia laurowego
2 op. ziela angielskiego
gałka muszkatołowa
cynamon
1 l oleju
2 op. pieprzu gruboziarnistego
0,5 kg soli
150 ml koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Wołowinę kroimy w kostkę. Przesmażamy z cebulą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól, następnie podlewamy wodą, dusimy. Po 30 min. dodajemy wszystkie warzywa pokrojone w paski, przyprawiamy. Śliwki zalewamy do przykrycia ciepła wodą, moczymy ok. 20 min., następne je blendujemy, dodajemy do zupy. Dodajemy miód i pozostałe składniki oraz koncentrat przesmażony wcześniej na oleju.
Sandacz w ziołach z kiszoną kapustą i curry
Składniki:
1 kg filetu z sandacza
0,5 kg mąki pszennej
1 doniczka świeżego majeranku
2 doniczki świeżego tymianku
3 główki czosnku
3 cytryny
2 limonki
1,5 kostki masła
0,5 kg cebuli szalotki
200 ml oliwy z oliwek
curry w proszku
czerwona pasta curry
20 dkg świeżego imbiru
1 puszka mleka kokosowego
1 kg kapusty kiszonej
1 doniczka świeżej kolendry
Przygotowanie:
Rybę solimy i pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny, panierujemy w mące i smażymy na oliwie. Pod koniec smażenia posypujemy posiekanym majerankiem, cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie, dodajemy masło, posiekaną kapustę, starty imbir, skórkę z limonki. Podlewamy mlekiem kokosowym, a następnie musimy poddusić. Dodajemy przyprawy, pastę curry, dusimy ok. 40 min. Na koniec dodajemy posiekaną kolendrę.
Quiche ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i rokpolem
(quiche - potrzebne będą małe foremki na mini tarty)
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
200 g masła
4 jajka
sól
Przygotowanie:
Mąkę siekamy z masłem, dodajemy całe jaja, sól. Całość zagniatamy.
Farsz:
paczka mrożonych liści szpinaku
słoik suszonych pomidorów
śmietana 30%
200 g sera rokpol
płatki migdałów
2 jajka
czosnek świeży
sól
pieprz
Przygotowanie:
Szpinak łączymy z pokrojonymi suszonymi pomidorami, dodajemy starty ser, migdały, przyprawy, czosnek, jaja i śmietanę.
Quiche z grzybami i camembertem
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
200 g masła
4 jajka
sól
Farsz:
0,6 kg mrożonych podgrzybków
2 cebule
1 jajko
sól
pieprz
rukola
koper
150 ml śmietany 30%
ser camembert
sałata roszponka
paczka pomidorów koktajlowych
Przygotowanie:
Grzyby rozmrażamy. Podsmażamy cebulę, dodajemy grzyby, odparowujemy nadmiar płynu, zdejmujemy z ognia. Dodajemy śmietanę, ser, koper, jajko, doprawiamy do smaku. Ciastem wykładamy foremki, podpiekamy ok. 10 min. w 200 st. C, wyjmujemy, wykładamy poszczególne farsze, przykrywamy resztą startego ciasta, pieczemy kolejne 15–20 min. w 180 st. C. Podajemy na sałatach z dodatkiem sosu winegret.
Czekokubki z czekoladą i konfiturą wiśniową
Składniki:
500 g mąki pszennej
50 g masła
3 jajka
400 czekolady 60%
2 łyżki dobrej jakości kakao
150 g cukru
esencja waniliowa
konfitura wiśniowa
Do dekoracji:
świeże maliny
cukier puder
mięta
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę, kakao, masło rozpuszczone i czekoladę oraz esencję waniliową. Mieszamy. Nakładamy do ceramicznych kubków żaroodpornych wysmarowanych masłem, wrzucamy do każdego po łyżce konfitury i dwie kostki czekolady. Pieczemy ok. 10 min. Wierzch i boki muszą być wypieczone, a środek lekko płynny.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN