Krem z kurek
Składniki:
1 czubata łyżka masła
1 cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku pokrojone w płatki
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
½ kg umytych świeżych kurek
3 duże ugotowane ziemniaki (ok. 600 g)
1,5 l bulionu
100 g serka topionego
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Na maśle zeszklij cebulę, dodaj świeży tymianek i czosnek, smaż przez 2-3 minuty.
Dodaj kurki i smaż kolejne kilka minut.
Dodaj bulion i gotuj kwadrans, dodaj serek oraz pokrojone w koskę ziemniaki.
Gotuj kilka minut, a następnie całość zmiksuj na gładką masę.
Dopraw solą, pieprzem i koperkiem.
Quiche z kurkami i boczkiem
Ciasto
Składniki:
300 g mąki pszennej typ 550
150 g masła
2 żółtka
Sól
Ewentualnie odrobina zimnej wody
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 200 C.
Posiekaj mąkę z miękkim masłem, jajkami i solą.
Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
Foremkę wyłóż rozwałkowanym cienko ciastem i ponakłuwaj widelcem, żeby nie "spuchło".
Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.
Nadzienie
Składniki:
Łyżka oliwy lub oleju
100 g pokrojonego w kostkę boczku
1 cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku pokrojone w płatki
Czubata łyżka świeżego posiekanego tymianku
250 g umytych i pokrojonych kurek
1 cukinia pokrojona w plastry
3 jajka
200 g śmietany 36%
Ewentualnie 100 ml mleka
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
50 g startego pikantnego sera
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju przesmaż boczek do delikatnej karmelizacji.
Dodaj cebulę, czosnek i tymianek, smaż kilka minut.
Dodaj kurki i smaż kolejne 10 minut.
Odstaw do delikatnego przestygnięcia.
W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku.
Farsz przelej do upieczonego wcześniej ciasta i piecz przez 35–40 minut w temperaturze 180 C.
Serwuj z posiekanym szczypiorkiem.
Sałata z kurkami, kozim serem i pietruszkowym salsa verde
Składniki:
200 g różnych rodzajów sałat (np. frisbee, dębowa, masłowa)
Łyżka oliwy
100 g umytych kurek
Sól, pieprz
100 g miękkiego koziego sera
10 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
½ małej czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
2 łyżki uprażonych pestek dyni
Przygotowanie:
Sałaty porwij na mniejsze fragmenty i ułóż w naczyniu.
Na rozgrzanej oliwie smaż kurki przez kilka minut.
Dopraw solą i pieprzem.
Kozi ser porwij w palcach.
Na sałacie ułóż wszystkie składniki, polej całość dressingiem i posyp pestkami dyni.
Pietruszkowe salsa verde
60 ml oliwy
40 ml zimnej wody
Pęczek natki pietruszki
Sól, pieprz
2 łyżeczki soku z cytryny
Płaska łyżeczka miodu
1 posiekany ząbek czosnku
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN