Z kurkami: sałatka, quiche i zupa krem. Mniam!

Kurki to jedne z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych grzybów w Polsce. Jak wykorzystać je w kuchni poza dodaniem do porannej jajecznicy albo sosu? Jan Kuroń, w kuchni Dzień Dobry TVN, radził, jak czyścić kurki i przygotował z nich: zupę krem, quiche z boczkiem i sałatkę. Czy wiecie, czym charakteryzuje się "ciasto ujajone", za którym tak przepada Marcin Prokop ;-)

Krem z kurek

Składniki:

1 czubata łyżka masła

1 cebula pokrojona w kostkę

2 ząbki czosnku pokrojone w płatki

1 łyżka posiekanego świeżego tymianku

½ kg umytych świeżych kurek

3 duże ugotowane ziemniaki (ok. 600 g)

1,5 l bulionu

100 g serka topionego

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Na maśle zeszklij cebulę, dodaj świeży tymianek i czosnek, smaż przez 2-3 minuty.

Dodaj kurki i smaż kolejne kilka minut.

Dodaj bulion i gotuj kwadrans, dodaj serek oraz pokrojone w koskę ziemniaki.

Gotuj kilka minut, a następnie całość zmiksuj na gładką masę.

Dopraw solą, pieprzem i koperkiem.

Quiche z kurkami i boczkiem

Ciasto

Składniki:

300 g mąki pszennej typ 550

150 g masła 

2 żółtka

Sól

Ewentualnie odrobina zimnej wody

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 200 C.

Posiekaj mąkę z miękkim masłem, jajkami i solą.

Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.

Foremkę wyłóż rozwałkowanym cienko ciastem i ponakłuwaj widelcem, żeby nie "spuchło".

Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.

Nadzienie

Składniki:

Łyżka oliwy lub oleju

100 g pokrojonego w kostkę boczku

1 cebula pokrojona w kostkę

2 ząbki czosnku pokrojone w płatki

Czubata łyżka świeżego posiekanego tymianku

250 g umytych i pokrojonych kurek

1 cukinia pokrojona w plastry

3 jajka

200 g śmietany 36%

Ewentualnie 100 ml mleka

Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

50 g startego pikantnego sera

Przygotowanie:

Na rozgrzanym oleju przesmaż boczek do delikatnej karmelizacji.

Dodaj cebulę, czosnek i tymianek, smaż kilka minut.

Dodaj kurki i smaż kolejne 10 minut.

Odstaw do delikatnego przestygnięcia.

W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku.

Farsz przelej do upieczonego wcześniej ciasta i piecz przez 35–40 minut w temperaturze 180 C.

Serwuj z posiekanym szczypiorkiem.

Sałata z kurkami, kozim serem i pietruszkowym salsa verde

Składniki:

200 g różnych rodzajów sałat (np. frisbee, dębowa, masłowa)

Łyżka oliwy

100 g umytych kurek

Sól, pieprz

100 g miękkiego koziego sera

10 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół

½ małej czerwonej cebuli pokrojonej w piórka

2 łyżki uprażonych pestek dyni

Przygotowanie:

Sałaty porwij na mniejsze fragmenty i ułóż w naczyniu.

Na rozgrzanej oliwie smaż kurki przez kilka minut.

Dopraw solą i pieprzem.

Kozi ser porwij w palcach.

Na sałacie ułóż wszystkie składniki, polej całość dressingiem i posyp pestkami dyni.

Pietruszkowe salsa verde

60 ml oliwy

40 ml zimnej wody

Pęczek natki pietruszki

Sól, pieprz

2 łyżeczki soku z cytryny

Płaska łyżeczka miodu

1 posiekany ząbek czosnku

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości