Przepisy kulinarne

Lekkie i kolorowe tarty na wiosnę. Poznaj przepisy Bartka Boratyna

Przepisy kulinarne


Orkiszowa z solonym karmelem, czekoladowa z malinami, waniliowa z owocami czy ekspresowa z budyniem - wiosenne tarty są pyszne, lekkie i kolorowe. Swoimi sprawdzonymi przepisami dzieli się Bartek Boratyn, cukiernik i autor bloga kulinarnego "Szafranowy raj".

Orkiszowa tarta z solonym karmelem

Składniki na tartę orkiszową:

  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • 300 g mąki orkiszowej
  • 1 jajko
  • Solony karmel:
  • 180 g cukru
  • 70 g śmietanki 30%
  • sól

Ganache czekoladowy

  • 400 g białej czekolady
  • 300 ml śmietanki 30%
  • dekoracja z ciasteczek

Jak wykonać tartę orkiszową?

  1. 1Do robota kuchennego dać masło oraz cukier, zamieszać. Dodać jajko. Do połączonych składników wsypać mąkę orkiszową. Wyrabiać do powstania zbitej kuli.
  2. 2Po chwili rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm i przełożyć do foremki na tartę. Piec na złoty kolor w temp. 175 st.
  3. 3Z cukru zrobić karmel. Dolać śmietanki i wymieszać do powstania gładkiej konsystencji. Po ostudzeniu dodać sól do smaku.
  4. 4Śmietankę zagotować w rondelku, zdjąć z ognia, dodać czekoladę, wymieszać. Dekorować ciasteczkami

Czekoladowa tarta z malinami

Składniki na tartę czekoladową z malinami:

  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • 280 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 1 jajko
  • 500 g świeżych malin

Ganache czekoladowy:

  • 300 g ciemnej czekolady
  • 300 ml śmietanki 30%
  • Dekoracja ze świeżych malin i mięty

Jak wykonać tartę czekoladową z malinami?

  1. 1Do robota kuchennego dać masło oraz cukier, zamieszać. Dodać jajko. Do połączonych składników wsypać mąkę pszenną oraz kakao. Wyrabiać do powstania zbitej kuli.
  2. 2Po chwili rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm i przełożyć do foremki na tartę. Piec ok 15 min w temp 175 st. Maliny ułożyć na upieczonej tarcie i zalać ganachem.
  3. 3Śmietankę zagotować w rondelku, zdjąć z ognia, dodać czekoladę, wymieszać. Dekorować świeżym malinami i miętą

Waniliowa tarta z owocami

Składniki na tartę waniliową z owocami:

  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • 300 g maki
  • 1 jajko

Krem waniliowy

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki
  • wanilia
  • cukier puder do smaku
  • konfitura z róży
  • świeże owoce do dekoracji: truskawki, maliny, jeżyny, borówki, marakuja

Jak wykonać tartę waniliową z owocami?

  1. 1Do robota kuchennego dać masło oraz cukier, zamieszać. Dodać jajko. Do połączonych składników wsypać mąkę pszenną. Wyrabiać do powstania zbitej kuli.
  2. 2Po chwili rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm i przełożyć do foremki na tartę. Piec na złoty kolor w temp. 175 st.
  3. 3Do miski dać serek mascarpone, wanilię i zalać śmietanką. Ubić do powstania gładkiej masy. Dosłodzić cukrem pudrem do smaku.
  4. 4Na upieczona tartę wyłożyć konfiturę różaną i przełożyć na nią krem waniliowy. Udekorować świeżymi owocami.

Ekspresowa tarta

Składniki na ekspresową tartę:

  • gotowe ciasto francuskie

Budyń waniliowy:

  • 375 g mleka
  • 4 żółtka
  • 80 g cukru
  • 40 mąka kukurydziana
  • 5 g żelatyny
  • 100 g masła
  • do dekoracji: 500 g pistacji, świeże truskawki

Jak wykonać tartę ekspresową?

  1. 1Gotowe ciasto francuskie rozwałkować na grubość ok pół cm, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. Piec na złoty kolor.
  2. 2Ugotować budyń. Można użyć gotowego z torebki lub zrobić na żółtkach. Mleko z cukrem zagotować, dodać żółtka połączone z mąką kukurydzianą. Mieszać na małym ogniu ok 3 min. Dodać żelatynę rozpuszczoną w zimnej wodzie oraz masło. Wymieszać do połączenia składników.
  3. 3Na upieczone ciasto wyłożyć budyń. Truskawki pokroić w plasterki, ułożyć i posypać pistacjami.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Keksy, tarty, babki - ale w wersji wytrawnej. Proste przepisy Andrzeja Polana

Ciastka z batatów, placki z borówkami i inne pyszności dla osób z insulinoopornością. Poznaj sprawdzone przepisy dietetyczki

Ciasto czekoladowe, pieczony łosoś, sałatka jajeczna i inne nietypowe przepisy z majonezem

Autor: Luiza Bebłot

Źródło: Bartek Boratyn

Pozostałe wiadomości