Przepisy kulinarne

Ciasto czekoladowe, pieczony łosoś, sałatka jajeczna i inne nietypowe przepisy z majonezem

Dzień Dobry TVN

Przepisy kulinarne

Ciasto czekoladowe, pieczony łosoś, sałatka jajeczna i inne nietypowe przepisy z majonezem

Dzień Dobry TVN

Majonez to król wiosennej kuchni. Doskonale sprawdzi się zarówno w potrawach wytrawnych, jak i słodkich deserach. Udowodnił to w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski, który przygotował: kanapki w bułkach Simit, pieczonego łososia z majonezem wasabi, sałatkę jajeczną oraz ciasto czekoladowe.

Tureckie bajgle Simit

Składniki na tureckie bajgle:

Ciasto:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 420 ml wody
  • 600 g mąki pszennej typ 750
  • łyżeczka soli
  • 50 ml oleju

Dodatkowo:

  • 100 g miodu
  • 100 ml wody
  • 200 g białego sezamu

Jak przygotować tureckie bajgle:

Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i sól. Wymieszać, a następnie dobrze wyrobić najlepiej przy użyciu robota z hakiem do wyrabiania. Po 3-4 minutach dodawać małymi porcjami olej. Wyrabiać jeszcze kilka minut. Wyrobione ciasto przykryć folią, żeby nie obsychało. Odstawić do wyrastania na 2 godziny.

W tym czasie podprażyć na suchej patelni sezam i lekko podgrzać miód z wodą, żeby otrzymać płynną, kleista masę.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, uformować prostokąt i pokroić na 8 podłużnych pasków. Każdy pasek zrolować na cienkie, długie na 50 cm wałeczki, złożyć na połowę i skręcić w warkocz, a następnie zlepić końce. Bułki obtoczyć w miodzie, a następnie w sezamie. Ułożyć na blaszkach do pieczenia i odstawić na 30 minut do wyrastania.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230 st. C. Podrośnięte bułki piec przez 12-15 minut.

Kanapki w bułkach Simit

Składniki na kanapki:

  • 4 bułki Simit
  • oliwa z oliwek
  • 4 jajka
  • 12 plasterków szynki
  • czerwona cebula
  • pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu Kielecki
  • sól i pieprz

Jak przygotować kanapki:

Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Bułki przekroić na połowę i ułożyć na blaszce do pieczenia. Spody skropić oliwą z oliwek a w środek każdej górnej części wbić jajko. Blachę z kanapkami wstawić do piekarnika na 8 minut aż jajko się zetnie.

W tym czasie posiekać cebulę i szczypiorek, wymieszać z majonezem. Doprawić solą i pieprzem.

Wyjąć kanapki z pieca. Na dolne części nałożyć szynkę oraz majonez. Przykryć górną częścią z jajkiem. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

bajgiel turecki Simit, bajgle

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Pieczony łosoś z majonezem wasabi

Składniki na pieczonego łososia:

  • 4 kawałki łososia (150 g każdy)
  • 5-6 łyżek majonezu Kielecki
  • 1/2 łyżeczki wasabi

Surówka:

  • 1/4 czerwonej kapusty
  • marchewka
  • jabłko
  • kiszony ogórek
  • sól i pieprz
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżka miodu

Jak przygotować pieczonego łososia:

Kapustę bardzo drobno posiekać. Dodać do niej startą na grubych oczkach marchewkę, jabłko i ogórka. Wymieszać, dodać ocet, miód, sól i pieprz. Dobrze wymieszać, odstawić. Majonez wymieszać z wasabi i odstawić. Łososia przyprawić solą i pieprzem. Wstawić na 4-5 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Rybę podawać z surówką, wszystko polane majonezem wasabi.

Wiosenna sałatka jajeczna

Składniki na sałatkę jajeczną:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • kawałek pora
  • pęczek rzodkiewek
  • dojrzałe awokado
  • garść rzeżuchy
  • paczka roszponki

Sos:

  • 4 łyżki majonezu Kielecki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka musztardy
  • łyżka kaparów
  • sól i pieprz

Jak przygotować sałatkę jajeczną:

Jajka i awokado pokroić na duże kawałki. Wymieszać z drobno posiekanym porem. Dodać rzeżuchę i delikatnie wymieszać. Roszponkę wyłożyć na dużym talerzu. Na niej ułożyć sałatkę.

Majonez wymieszać z jogurtem, musztardą i posiekanymi kaparami. Doprawić solą i pieprzem. Sos podać do sałatki.

Sałatka jajeczna

Mateusz Grochocki/East News

Ciasto czekoladowe

Składniki na ciasto czekoladowe:

Krem czekoladowy:

  • 200 g masła
  • 150 g kakao
  • 200 g cukru pudru
  • 100 ml mleka

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej tortowej
  • 300 g cukru
  • 100 g kakao
  • 4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
  • 300 g majonezu Kielecki
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka

Jak przygotować ciasto czekoladowe:

Masło utrzeć z cukrem i kakao. Dalej ucierając, dolewać powoli mleko. Krem schłodzić w lodówce. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Nasmarować masłem dwie tortownice o średnicy około 22 cm.

W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej - majonez z mlekiem i jajkami. Następnie wszystko razem połączyć i wymieszać tylko do połączenia się składników. Masę po równo rozlać do obu tortownic. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut. Następnie wyjąć z foremek i wystudzić.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Ciasto W-Z, zimne nóżki i śledź w śmietanie, czyli kuchnia lat 80. według nowoczesnych przepisów Sebastiana Olmy

Jak poprawić odporność poprzez dietę? Radzi doktor Ewa Dąbrowska

Pyszne dania z tofu: pad thai, sałatka i hummus. Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Źródło: Piotr Kucharski |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
90
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0