W kuchni Dzień Dobry TVN, dietetyk kliniczny Hanna Stolińska, zaprezentowała dania, które odżywią nasz mózg. Sprawdź jej przepis na pysznego łososia.
Majonez to król wiosennej kuchni. Doskonale sprawdzi się zarówno w potrawach wytrawnych, jak i słodkich deserach. Udowodnił to w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski, który przygotował: kanapki w bułkach Simit, pieczonego łososia z majonezem wasabi, sałatkę jajeczną oraz ciasto czekoladowe.
Dania z ryb i owoców morza przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Bartosz Lisek. Na naszym stole pojawiły się: szproty pieczone, łosoś pieczony z pesto, łosoś marynowany, a także mule duszone w winie.
Ocet wykorzystywany jest w wielu potrawach. Kucharz Jan Kuroń przygotował kilka dań z dodatkiem octu: grillowane szparagi z winegretem na bazie octu, łososia zapiekanego z ziemniakami oraz szparagami o mocnym tymiankowym aromacie i polędwiczki wieprzowe duszone w sosie jabłkowo–octowym. A na deser zaserwował ciasto czekoladowe. Zdradził też, jak przygotować kalafiora na trzy różne sposoby, żeby wystarczyło jedzenia na trzy dni? ;-)
Dziś w naszej kuchni zrobiło się patriotycznie. A wszystko za sprawą Mikołaja Reya, który postanowił kulinarnie uczcić Święto Konstytucji 3 maja. Mikołaj przygotował potrawy w kolorze biało-czerwonym. Skorzystajcie z jego przepisów i sami przygotujcie: sałatkę z kopru włoskiego i truskawek, panna cottę z kalafiorem serem korycińskim i sosem pomidorowo-paprykowym, krwawego łososia z grilla oraz deser z ricotty i czereśni. Smacznego!
W Dzień Dobry TVN gościliśmy Natalię Paździor, pierwszego polskiego MasterChefa Juniora. 11-latania Natalia, która w przyszłości chce zostać kucharzem i, której popisowym daniem jest kaczka, zwyciężyła w kulinarnym show. W naszej kuchni towarzyszyła jej jurorka programu Anna Starmach, która opowiadziala o finale programu.
W kuchni Dzień Dobry TVN, w poniedziałkowy poranek, rządziły dzieciaki z MasterChefa: Mateusz Truszkiewicz i Luiza Baaziz. Przygotowały dla nas swoje popisowe dania: kulki z łososia w orzechach, deser z nasionami chia, mini szarlotki, trufle twarogowe i pieczoną doradę na śródziemnomorskiej sałatce. Pomagała im jurorka programu Anna Starmach.
Bartosz Kulik i Aleksander Dąbrowski, którzy odpadli wczoraj z programu "MasterChef Junior", dziś pod czujnym okiem Anny Starmach przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN soczystego łososia z pieczonymi batatami, tiramisu, faszerowane jabłka i kurczaka na leśnej łące. Skorzystajcie z ich przepisów!
Zainspirowana pobytem na Sri Lance, Anna Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy na bazie herbaty. Skorzystajcie z jej przepisów i sami zróbcie łososia w bulionie z zielonej herbaty, pierś z kurczaka marynowaną w herbacie, mus z zielonej herbaty z pomarańczą oraz ciasto bakaliowe z herbatą. W naszej kuchni opowiedziała też o uczestnikach programu "MasterChef Junior".
W kuchni Dzień Dobry TVN mistrz kuchni Andrzej Polan przygotował dania z łososiem w roli głównej. Mogliśmy skosztować: zupę kapuścianą z łososiem norweskim, kruche ciasto z łososiem oraz łososia norweskiego pieczonego w śmietanie. Było pysznie!
To najgorętszy weekend tego lata, bo nad Polskę napłynęło afrykańskie powietrze i przyniosło ze sobą upały. Gdy z nieba leje się żar, marzymy tylko o ochłodzie i nie chce się nam spędzać długich godzin w kuchni, przygotowując posiłki. Monika Goździalska, uczestniczka pierwszej edycji programu "MasterChef", radzi jak przetrwać upały i zdradza swoje przepisy na lekkie dania i odżywcze koktajle, których przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu. Polecamy zwłaszcza chłodnik z rzodkiewki i zileonego ogórka, carpaccio z cukinii i koktaj potas!
W naszej kuchni Andrzej Polan w towarzystwie - uwaga - młodej i uwielbianej przez wszystkich kapusty! Skorzystajcie z przepisów naszego kucharza na: kopytka ziemniaczane z kapustą i wędzonką, faszerowaną kapustę oraz łososia z kapustą młodą i purée jabłkowym. I pamiętajcie, że młodej kapusty nie trzeba długo parzyć.
W naszej kuchni gościliśmy dwie siostry - Annę i Aleksandrę Kopcza, które gotują, napisały książkę kulinarną i prowadzą kilka restauracji. Siostry o sarnich oczach - jak mówi Marcin Prokop - przygotowały kilka potraw, które nie tylko wybornie smakują, ale także pięknie wyglądają na talerzu. Skorzystajcie z ich przepisów na: tartę bazyliową z pomidorkami, grzanki z kremem awokado, buraczkowym hummusem i marynowanym łososiem, zapiekane ziemniaczki oraz na desery: bezowe torciki z musem malinowym i torcik kokosowy z mango i białym rumem. Palce lizać!
W Kuchni Dzień Dobry TVN Marta Gessler i Paweł Czapski przygotowali przysmaki, które jedli bohaterowie książek Haruki Murakamiego. Na stole pojawiły się: (nie)zwykła sałata Mari, łosoś Pana Komury i herbaciana Panna Cotta.
Dla zwolenników dań z owocami Ania Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN: sałatkę z ananasem, łososia z pomarańczami i imbirem, ciasto z jabłkami i biszkopt faszerowany wiśniami. Te pyszności na pewno przekonają osoby, które do tej pory nie przepadały za kuchnią owocową.
Anna Starmach, specjalnie dla Was, przygotowuje potrawy z makiem. I nie będą to potrawy świąteczne! Skorzystajcie z jej przepisów.
W kuchni Dzień Dobry TVN uczestnicy programu "Ugotowani": Katarzyna Kraszewska, czyli "Pin Up Candy" i Marcin Duszkiewicz. I chociaż nie wygrali programu, my z przyjemnością gościmy ich w Dzień Dobry TVN. Potrawy, które przygotowali pochodzą z książki kucharskiej pt. "Ugotowani". Skorzystajcie z przepisu na łososia w sosie muślinowym ze szparagami i pomarańczową cykorią, grillowane ostrygi z grzanką krewetkową, waniliowe eklerki i tajską zupę kokosową.