Sałatka z ananasem
Składniki:
pierś z kurczaka
0,5 ananasa
garść orzechów włoskich
świeża kolendra
200 g rukoli
łyżka różowego pieprzu
Sos:
oliwa z oliwek
2 łyżki miodu
sok z limonki
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w plasterki, oprószamy solą i pieprzem, grillujemy na patelni. Ananasa kroimy w plastry, kładziemy na kilka minut na rozgrzanej patelni grillowej i kroimy w kostkę. Ananasa i kurczaka mieszamy z rukolą i podprażonymi orzechami. Polewamy sosem (mieszamy dokładnie wszystkie składniki) i dodajemy garść świeżej kolendry oraz różowy pieprz!
Łosoś z pomarańczami i imbirem
Składniki:
400 g łososia
4 cm imbiru
sok z pomarańczy
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 mała papryczka chili
+
2 pomarańcze
1 granat
1 szklanka ryżu długoziarnistego
1 łyżka oleju
1 łyżka siekanego imbiru
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Łososia kroimy w dużą kostkę, imbir w cienkie paseczki, chili siekamy. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy łososia, po chwili dodajemy sok pomarańczowy, sos sojowy, chili i miód. Smażymy przez 2 minuty.
W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy ryż, zalewamy go wodą, dodajemy cynamon, imbir, szczyptę soli, gotujemy pod przykryciem ok. 20 min. Sok z pomarańczami redukujemy do gęstego syropu. Gdy ryż wsiąknie już cały, mieszamy go z syropem pomarańczowym i granatem.
Pomarańczowy ryż podajemy z łososiem.
Najłatwiejsze ciasto z jabłkami
Składniki:
250 g mąki tortowej
50 g drobnego cukru do wypieków
150 g masła
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
+
6 jabłek
2 łyżki brązowego cukru
0,5 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, przysmażamy na maśle, dodajemy cukier, cynamon i dusimy ok. 20 min. Składniki ciasta mieszamy, lepimy w kulkę i schładzamy w lodówce ok. godzinę. Następnie ciasto cienko wałkujemy, na środku rozwałkowanego ciasta odrysowujemy od talerza okrąg, w to miejsce przekładamy podsmażone jabłka. Nadmiar ciasta zawijamy do środka (dzięki temu do upieczenia ciasta nie jest nam potrzebna ani tortownica ani żadna inna forma). Ciasto przekładamy na blachę z papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 st. C na 45 min.
Biszkopt faszerowany wiśniami
Składniki:
200 g mąki tortowej
200 g cukru
1 łyżka cukru pudru
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
8 jajek
100 g masła
400 g wiśni
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
Lukier:
50 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, stopniowo dodajemy mąkę, cukier puder i skórkę z pomarańczy. Białka ubijamy na sztywno, łączymy z resztą składników. Ciasto biszkoptowe przekładamy do okrągłej formy, pieczemy ok. 40 min. w temperaturze 180 st. C.
Wiśnie podgrzewamy z cukrem, sok zagęszczamy mąką.
Po upieczeniu i po ostudzeniu ostrym nożem wycinamy środek ciasta. Powstały mniejszy biszkopt kroimy na 3 blaty. Jeden z nich przekładamy z powrotem na dno biszkoptu, do powstałego otworu przekładamy wiśnie, przykrywamy je mniejszym blatem biszkoptu. Z cukru i soku z cytryny przygotowujemy lukier i polewamy nim ciasto.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN