PRZEPISY BARTKA:
Soczysty łosoś z pieczonymi batatami oraz Sałatką z glinowanych warzyw i oregano
Składniki:
Duży batat
Duży filet z łososia
Ok. 20 pomidorków truskawkowych
Cukinia
Żółta papryka
Tymianek
Sól morska gruboziarnista w młynku
Oregano
Ćwiartka cytryny
Oliwa z oliwek
Pieprz
100 g masła
100 g mozzarelli
Sposób przygotowania:
Obieramy i kroimy w kostkę batata. Następnie nacieramy łososia oliwą z oliwek, solą morską, pieprzem oraz tymiankiem (lekko). Batat nacieramy oliwą z oliwek, przyprawiamy obficie solą morską i tymiankiem z odrobiną pieprzu. Odstawiamy do zamarynowania łososia oraz bataty. W tym czasie gdy mięso i bataty się marynują kroimy drobno cukinię oraz pomidorki truskawkowe. Gdy bataty się zamarynują władamy je na blachę z batatami oraz posypujemy lekko oregano. Wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni Celsjusza na około 20 minut. W tym czasie wyciskamy sok z ćwiartki cytryny. Trzemy mozzarellę i wrzucamy na sałatkę około 5 minut przed końcem pieczenia. Na lekko zagrzaną patelnię wlewamy około 4 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy łososia i smażymy od strony skóry około 4 minuty aż skóra będzie chrupiąca. Następnie wlewamy sok z cytryny i smażymy od strony mięsa około 5 minut z każdej strony aż łosoś będzie lekko zarumieniony. Całość wykładamy na talerz i ładnie ozdabiamy.
Tiramisu pucharkowe
Składniki:
3 opak. serka mascarpone
11 jajek
8 łyżek cukru
Szczypta soli
6 łyżek mąki pszennej
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Kakao
75 g kawy rozpuszczalnej
20 ml ameretto
Laska wanilii
6 łyżek cukru pudru
85 ml wody
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Rozbijamy 6 jajek i oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka z odrobiną soli i 1 łyżką cukru. Żółtka ucieramy z cukrem aż do napowietrzenia się masy. Białka lekko mieszamy z żółtkami. Łączymy proszek do pieczenia z mąką stopniowo łączymy z jajkami. Wlewamy do blaski i pieczemy w temp. 180 stopni Celsjusza od 20 do nawet 40 minut (Trzeba sprawdzić patyczkiem).
Krem:
Rozbijamy 5 jajek i oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka z 1 łyżką cukru pudru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem pudrem aż do napowietrzenia się masy. Białka stopniowo mieszamy z żółtkami. Rozcieramy w misce serek mascarpone. Następnie stopniowo dodajemy do mascaprone masę z jajek. Na końcu do kremu dodajemy ziarenka z laski wanilii.
Kawa:
Wrzącą wodę wlewamy do miseczki i dodajemy kawę. Do kawy dolewamy amaretto oraz wrzucamy 1 łyżkę cukru i rozpuszczamy. Z biszkoptu kroimy ringi równe pucharkowi. Namaczamy kawą biszkopty. Całosc przekładamy biszkoptami i kremem. Na koniec posypujemy kakao i odstawiamy na około 2h do lodówki
PRZEPISY ALKA:
Jabłko niespodzianka
Składniki:
Duże jabłko
Orzechy włoskie
Przyprawa piernikowa
Lody waniliowe
Miód akacjowy
Czekolada deserowa
Cukier trzcinowy
Kurczak na leśnej łące
Składniki:
Skrzydełka kurczaka
Czosnek mielony
Ziemniaki
Śmietana 30%
Estragon
Młoda marchew
Natka Pietruszki
Cebula
Sól, pieprz
Przyprawa do kurczaka
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN