Od dzieciaków z MasterChefa: deser z nasionami chia

W kuchni Dzień Dobry TVN, w poniedziałkowy poranek, rządziły dzieciaki z MasterChefa: Mateusz Truszkiewicz i Luiza Baaziz. Przygotowały dla nas swoje popisowe dania: kulki z łososia w orzechach, deser z nasionami chia, mini szarlotki, trufle twarogowe i pieczoną doradę na śródziemnomorskiej sałatce. Pomagała im jurorka programu Anna Starmach.

Przepisy Luizy

Kulki z łososia w orzechach

Składniki:

100 g masła

3 łyżki musztardy

1 łyżka miodu

5 łyżek bułki tartej

5 łyżek drobno posiekanych orzechów włoskich

4 łyżeczki natki pietruszki

sól, pieprz

500 g filetu z łososia

Puree z marchewki i melona:

1 łyżka masła

1 łyżeczka tartego imbiru

1/2 małej cebulki

1/4 szklanki pokrojonej w kosteczkę czerwonej papryki

1/2 szklanki marchewki pokrojonej w cienkie plasterki

1 średni batat

1/2 szklanki białego wina

1/3 szklanki melona pokrojonego w kostkę

sól i pieprz

Salsa z mango i awokado:

1 rukola

1 dojrzałe mango

1 dojrzałe awokado

1/2 cebulki szalotki

1 łyżeczka cukru trzcinowego

1 łyżeczka oleju roślinnego

sok z 1 limonki (ok. 2 łyżek)

kilka plasterków świeżej papryczki chili

świeże listki kolendry

Deser z nasionami chia

Składniki:

1 puszka mleka kokosowego (400 ml)

5 łyżek nasion chia

1 dojrzałe mango

2 łyżki miodu

3 solidne garści borówek

kilka listków mięty

Przepisy Mateusza

Mini szarlotki na dwa sposoby (bez pieczenia)

Składniki:

1 szklanka migdałów tartych (mielone)

1/4 szklanki daktyli świeżych lub suszonych

1,5 łyżki oleju kokosowego

3 kwaśne jabłka

1 dojrzała gruszka

skórka z 1/2 cytryny

1/2 szklanki wody

2 ziarenka kardamonu

1 łyżeczka cynamonu

130 g cukru

200 g mąki

100 g masła

400 g jogurtu greckiego

200 g ricotty

4 łyżeczki miodu

skórka z pomarańczy

ewentualnie sok z pomarańczy

Przygotowanie:

Daktyle zblendować na masę (jeśli są suszone, muszą się moczyć w wodzie co najmniej godzinę). Stopniowo dodawać zmielone migdały. Dodajemy miękki olej kokosowy i mieszamy na jednolitą masę. To będą spody szarlotek. Wykładamy masą przygotowane spody do muffinek, jeśli są metalowe, należy je wyłożyć papierowymi papilotkami.

Owoce obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, chwilę podprażyć, dodać 2-3 łyżki cukru, wodę, przyprawy i skórkę z cytryny. Gotować ok. 15-18 min. (do miękkości). W tym czasie połączyć składniki na kruszonkę: mąkę, 100 g cukru i twarde, pokrojone na kawałki masło. Zagnieść aż powstanie kruszonka. Rozgrzać patelnię, wrzucić na nią kruszonkę i podsmażać do zbrązowienia, często mieszając.

Na spody wykładamy jabłka, dodajemy na wierzch kruszonkę, podajemy z sosem zrobionym ze 100 g jogurtu, skórki z 1/2 pomarańczy i 2 łyżeczek miodu.

Z pozostałego jogurtu, skórki, miodu i ricotty utworzyć mus za pomocą miksera. Przełożyć go warstwami z kruszonką i masą daktylową oraz owocami w ładnej szklance lub pucharku.

Trufle twarogowe

Składniki:

25 g ciemnego kakao

50 g serka gładkiego typu Philadelphia

50 g mielonych orzechów włoskich lub innych

50 g cukru pudru

ok. 50 g wiórek kokosowych do dekoracji

Przygotowanie:

Do miski wrzucić twarożek, cukier, orzechy i kakao i zmieszać na gładką masę. Uformować kulki z masy i otoczyć w wiórkach kokosowych. Wstawić na ok. 2 godz. do lodówki.

Pieczona dorada na śródziemnomorskiej sałatce

Składniki:

1 cała wypatroszona dorada (lub branzino)

2 ząbki czosnku

10 pomidorków koktajlowych

2-3 gałązki tymianku

2 gałązki świeżego rozmarynu

sól i pieprz ziołowy

1 cytryna

2 łyżki oliwy z oliwek

Sałatka:

1 szklanka kaszy kuskus

sok i skórka z cytryny

7-8 suszonych pomidorów z zalewy

10-12 sztuk czarnych oliwek

15-20 kaparów

8 łyżek oliwy z zalewy z suszonych pomidorów

1/2 pęczka natki pietruszki

1/4 pęczka świeżej mięty

1/4 pęczka świeżej kolendry

sól, pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik wstawić na 200 st. C (góra i dół). Rybę umyć i „odłuskować”. Przyprawić, do środka włożyć kilka połówek pomidorków, kilka plasterków cytryny, gałązkę rozmarynu i tymianku, czosnek pokrojony w plasterki. Rybę posmarować oliwą, położyć ją na folii aluminiowej, dodać pozostałe zioła, pomidorki i cytrynę, i ściśle zamknąć w paczuszkę. Piec przez ok. 30 min.

Kaszę zalać wrzątkiem powyżej jej poziomu (ok. 1-2 cm nad poziom kaszy). Z soku i skórki z cytryny oraz oliwy, soli i pieprzu zrobić sos, który należy następnie wlać do kaszy. Wymieszać widelcem, by się nie skleiła. Pokroić oliwki, kapary, pomidory i zioła. Wszystko wsypać do miski z kaszą, doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Sałatkę wyłożyć na talerz, podawać z upieczoną rybą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości