Szproty pieczone
Składniki na szproty pieczone:
- szprotki w całości
- główka czosnku
- olej rydzowy
- sól, pieprz
- pęczek natki pietruszki
- 2 cytryny
- bagietki chrupiące
Jak przygotować pieczone szproty?
- Rozgrzej piekarnik do 220 st. C.
- Szprotki pozbaw głów i wnętrzności, opłucz i dobrze osusz. Ułóż na papierze do pieczenia ułożonym na blasze lub w naczyniu żaroodpornym.
- Polej szproty olejem rydzowym, osól i popieprz. Zetrzyj na rybki skórkę z limety i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Limetę pozbawioną albedo, pokrój na ćwiartki, a potem na plasterki. Dodaj do szprotek.
- Wstaw do piekarnika na 15 minut.
- Podawaj z dobrym chrupiącym pieczywem i posiekaną natką pietruszki.
Bartosz Krupa/East News
Łosoś pieczony z pesto
Składniki na łososia pieczonego z pesto:
- łosoś jurajski patroszony
- 150 g pomidorów suszonych w oleju
- główka czosnku
- 100 g orzechów pini lub płatków migdałów
- 80 g parmezanu
- 150 ml oliwy
- 30 g świeżego tymianku ciętego
- 100 g masła
- 1 kg ziemniaków typ B
- 30 g rozmarynu
Jak przygotować łososia pieczonego z pesto?
- Rozgrzej piekarnik do 220 st. C.
- Zacznij od przygotowania ziemniaków. Nie obieraj, umyj je i pokrój na ćwiartki, czyli łódeczki. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, osól, popieprz, polej olejem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i igły rozmarynu.
- Szczelnie przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika na godzinę.
- Łososia pozbaw łusek, opłucz, osusz i natnij po obydwu stronach aż do kręgosłupa. Ułóż łososia na blasze posmarowanej oliwą, osól go porządnie.
- Warzywa pokrój na równe paski. Część czosnku i cebuli ułóż w jamie brzusznej, pozostały czosnek i cebulę dookoła łososia razem z papryką i ziołami.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku, aż temperatura w najgrubszej części ryby osiągnie 74 st.C.
- Ziemniaki odkryj i dopiecz jeszcze, aż się przyrumienią.
Bartosz Krupa/East News
Łosoś marynowany
Składniki na łososia marynowanego:
- filet łososia norweskiego
- 500 g soli morskiej drobnej
- 500 g cukru trzcinowego
- kieliszek wódki lub koniaku
- skórka z cytryny
- korzeń chrzanu
- 1 kg buraków surowych
- chleb żytni krojony
Jak przygotować łososia marynowanego?
- Świeży płat łososia pozbaw ości, dobrze zawiń folią kuchenną i zamróź co najmniej przez dobę, najlepiej do -26 st. C. Pozwoli to pozbyć się ewentualnych pasożytów.
- Kolejnym krokiem jest jej prawidłowe rozmrożenie, a najlepiej zrobić to w lodówce, co najmniej przez noc lub całą dobę.
- Buraki i chrzan zetrzyj na drobnych oczkach i połącz ze sobą.
- Cukier i sól wymieszaj ze sobą w stosunku 1:1, a ich ilość zależy od wagi ryby, bo ilość mieszanki cukru z solą powinna wynosić co najmniej 15 proc., czyli na każdy 1kg powinno przypadać 150g soli z cukrem. Proste równanie: waga fileta x 0,15 = ilość mieszanki cukru i soli.
- Folię kuchenną rozwiń na blacie na krzyż, wysyp na nią część cukru z solą i ułóż na tym rybę skórą do dołu. W mięso wetrzyj kolejno wódkę, resztę cukru z solą i mieszankę buraków z chrzanem.
- Zawiń szczelnie folią i umieść w brytfance, na rybie ułóż deskę i coś, czym dociążysz całą konstrukcję. Włóż to wszystko do lodówki na 48 do 72 godzin w zależności od grubości i wagi fileta.
- Po tym czasie pozbądź się marynaty, spłukując ją zimną wodą. Rybę osusz i krój na cienkie plasterki. Podawaj na kanapkach, na pizzy, do makaronu, jak tylko masz ochotę.
- Łososia możesz całego pokroić na plasterki i układając warstwami na papierze do pieczenia. Przełóż do pojemnika i zamróź. W razie potrzeby możesz sięgnąć po część plasterków, pozwolić im osiągnąć temperaturę pokojową i rozkoszować się, gdy tylko masz na to ochotę. Smacznego!
Bartosz Krupa/East News
Mule duszone w winie
Składniki na mule duszone w winie:
- 2 kg omułków jadalnych
- 4 szalotki
- 4 ząbki czosnku
- 150 ml wino białego wytrawnego
- 70 g masła
- sól
- bagietki chrupiące
Jak przygotować mule duszone w winie?
- Omułki musisz najpierw oczyścić, najlepiej wrzucić je wszystkie do miski z lekko osoloną wodą. Te, które wypłyną po około 20 minutach, możesz od razu wyeliminować z gotowania.
- Następnie trzeba z nich usunąć bisiory, czyli te włochate części, którymi czepiają się lin lub podłoża. Zrób to, używając małego noża i pociągnij bisior w kierunku szerszej części muszli.
- Pozbądź się pękniętych muszli oraz tych, które nie są zamknięte i nie chcą się zamknąć po tym, jak popukasz nimi o blat.
- Szalotkę i czosnek pokrój w kostkę, natkę posiekaj.
- W dość szerokim garnku na dużym ogniu rozgrzej oliwę, dodaj szalotkę, czosnek i oczyszczone muszle. Dodaj też odrobinę soli i wino. Przykryj i potrząśnij garnkiem po 2 minutach. Gdy tylko muszle zaczną się otwierać, dodaj zimne masło, przykryj i duś dalej około 2 minuty. Gdy tylko wszystkie muszle się otworzą, dodaj natkę pietruszki, potrząśnij i wykładaj na talerze lub podawaj w garnku, w którym je gotowałeś w towarzystwie frytek lub pieczywa i oczywiście cytryny do smaku.
- Jeśli lubisz mule na ostro, dodaj do szalotki i czosnku świeżą papryczkę chili.
Bartosz Krupa/East News
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Pyszne przepisy: filety z pstrąga z warzywami oraz krewetki w sosie winno-maślanym
Gołąbki z mięsem, dorszem, ziemniakami lub jabłkami. Które wybierasz?
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Bartosz Lisek
podziel się: