Marchewka w przepisach Cristiny Catese. Sprawdź, jak przygotować sałatkę, marmoladę, tartę i ciasto marchewkowe

Marchewkowe pole
W kuchni Dzień Dobry TVN świętujemy Dzień Ciasta Marchewkowego. Z tej okazji Cristina Catese przygotowała dla nas kilka pyszności. Na naszym stole pojawiły się: sałatka z kolorowych marchewek, tarta marchewkowa, ciasto marchewkowe i marmolada marchewkowa.

Sałatka z kolorowych marchewek

Składniki na sałatkę z marchewek:

  • 8 dużych marchewek w różnych kolorach
  • 200 g sera feta
  • 80 g płatków migdałów
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra vergine
  • ząbek czosnku
  • pietruszka i kolendra
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 2 paczki lodu

Jak przygotować sałatkę z marchewek:

Marchewki myjemy i obieramy ze skórki. Używając obieraczki do warzyw, kroimy marchewkę w cienkie plasterki. Następnie wkładamy je do zimnej wody z lodem, każdy kolor do oddzielnej miseczki. Na patelni podprażamy migdały. W miseczce przygotowujemy winegret: mieszamy olej, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i kumin. Siekamy pietruszkę i kolendrę. Fetę rozdrabniamy na małe kawałeczki.

Marchewki osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i przekładamy do miski. Dodajemy winegret, rozdrobniony ser feta, podprażone migdały, a na koniec całość oprószamy pietruszką i kolendrą.

Tarta marchewkowa - przepis Cristiny Catese

Składniki na tartę marchewkową:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 g ugotowanej marchewki
  • 280 g sera provolone
  • jajko
  • łyżeczka rodzynek sułtańskich
  • łyżka orzeszków pinii
  • szklanka białego słodkiego wina
  • kilka gałązek tymianku
  • kilka liści szałwii
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki mleka

Jak przygotować tartę marchewkową:

Rodzynki namaczamy w winie, orzeszki pinii tostujemy na patelni. Marchewki obieramy i blendujemy. Łączymy je z pokrojonymi kawałkami sera provolone, jajkami, liśćmi szałwii, liśćmi tymianku, orzeszkami pinii i rodzynkami. W zależności od potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Tortownicę wykładamy ciastem francuskim, nakłuwamy ją widelcem, wykładamy farsz z marchewki. Nadmiar ciasta składamy do środka i rozprowadzamy na nim mleko. Tartę pieczemy przez 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Ciasto marchewkowe - przepis Cristiny Catese

Składniki na ciasto marchewkowe:

  • 290 g mąki 750
  • 80 g mąki migdałowej
  • 230 g cukru
  • 300 g marchewki
  • 1 szklanka oleju z nasion słonecznika
  • 3 jajka M
  • 1/2 skórki z pomarańczy
  • 1/2 laski wanilii
  • opakowanie (16 g) proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • cukier puder

Jak przygotować ciasto marchewkowe:

Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Następnie przekładamy do miksera i rozdrabniamy. W misce łączymy przesiane mąki, proszek do pieczenia i posiekaną marchewkę, dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. W misce ubijamy jajka z cukrem, solą, ziarnami wanilii i tartą skórką z pomarańczy. Robimy to do momentu, aż uzyskamy jednolitą pulchną konsystencję. Ubite jajka mieszamy z ciastem i dodajemy oliwą. Formę do pieczenia o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i pieczemy przez ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Za pomocą wykałaczki sprawdzamy, czy ciasto jest już dobrze upieczone. Po wystudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Marmolada marchewkowa

Składniki na marmoladę marchewkową:

  • 800 g marchewki
  • 500 g cukru
  • cytryna
  • 2 laski wanilii
  • szklanka wody

Jak przygotować marmoladę marchewkową:

Marchewki myjemy i obieramy ze skórki. Ucieramy je na tarce i przekładamy do miski z cukrem i sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy laski wanilii i gotujemy przez ok. godzinę. Po tym czasie dodajemy tartą skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy, a następnie blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Marmoladę z marchewki przekładamy do małych wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i czekamy, aż wystygną.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Tłusty czwartek. Przepis na pączki, łatwy i przyjemny!

Pyszne desery na każdą okazję. Przepisy Beaty Kartowicz na faworki, babeczki, sernik i ciasto czekoladowe

Drożdżówki, kajzerki i chleb żytni – pyszne wypieki Piotra Kucharskiego

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Cristina Catese

podziel się:

Pozostałe wiadomości