Sałatka z kolorowych marchewek
Składniki na sałatkę z marchewek:
- 8 dużych marchewek w różnych kolorach
 - 200 g sera feta
 - 80 g płatków migdałów
 - 2 łyżeczki kuminu
 - 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra vergine
 - ząbek czosnku
 - pietruszka i kolendra
 - sól i pieprz
 
Dodatkowo:
- 2 paczki lodu
 
Jak przygotować sałatkę z marchewek:
Marchewki myjemy i obieramy ze skórki. Używając obieraczki do warzyw, kroimy marchewkę w cienkie plasterki. Następnie wkładamy je do zimnej wody z lodem, każdy kolor do oddzielnej miseczki. Na patelni podprażamy migdały. W miseczce przygotowujemy winegret: mieszamy olej, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i kumin. Siekamy pietruszkę i kolendrę. Fetę rozdrabniamy na małe kawałeczki.
Marchewki osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i przekładamy do miski. Dodajemy winegret, rozdrobniony ser feta, podprażone migdały, a na koniec całość oprószamy pietruszką i kolendrą.
Tarta marchewkowa - przepis Cristiny Catese
Składniki na tartę marchewkową:
- opakowanie ciasta francuskiego
 - 250 g ugotowanej marchewki
 - 280 g sera provolone
 - jajko
 - łyżeczka rodzynek sułtańskich
 - łyżka orzeszków pinii
 - szklanka białego słodkiego wina
 - kilka gałązek tymianku
 - kilka liści szałwii
 - sól i pieprz
 - 4 łyżki mleka
 
Jak przygotować tartę marchewkową:
Rodzynki namaczamy w winie, orzeszki pinii tostujemy na patelni. Marchewki obieramy i blendujemy. Łączymy je z pokrojonymi kawałkami sera provolone, jajkami, liśćmi szałwii, liśćmi tymianku, orzeszkami pinii i rodzynkami. W zależności od potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Tortownicę wykładamy ciastem francuskim, nakłuwamy ją widelcem, wykładamy farsz z marchewki. Nadmiar ciasta składamy do środka i rozprowadzamy na nim mleko. Tartę pieczemy przez 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Ciasto marchewkowe - przepis Cristiny Catese
Składniki na ciasto marchewkowe:
- 290 g mąki 750
 - 80 g mąki migdałowej
 - 230 g cukru
 - 300 g marchewki
 - 1 szklanka oleju z nasion słonecznika
 - 3 jajka M
 - 1/2 skórki z pomarańczy
 - 1/2 laski wanilii
 - opakowanie (16 g) proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 
Dodatkowo:
- cukier puder
 
Jak przygotować ciasto marchewkowe:
Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Następnie przekładamy do miksera i rozdrabniamy. W misce łączymy przesiane mąki, proszek do pieczenia i posiekaną marchewkę, dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. W misce ubijamy jajka z cukrem, solą, ziarnami wanilii i tartą skórką z pomarańczy. Robimy to do momentu, aż uzyskamy jednolitą pulchną konsystencję. Ubite jajka mieszamy z ciastem i dodajemy oliwą. Formę do pieczenia o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i pieczemy przez ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Za pomocą wykałaczki sprawdzamy, czy ciasto jest już dobrze upieczone. Po wystudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Marmolada marchewkowa
Składniki na marmoladę marchewkową:
- 800 g marchewki
 - 500 g cukru
 - cytryna
 - 2 laski wanilii
 - szklanka wody
 
Jak przygotować marmoladę marchewkową:
Marchewki myjemy i obieramy ze skórki. Ucieramy je na tarce i przekładamy do miski z cukrem i sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy laski wanilii i gotujemy przez ok. godzinę. Po tym czasie dodajemy tartą skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy, a następnie blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Marmoladę z marchewki przekładamy do małych wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i czekamy, aż wystygną.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Tłusty czwartek. Przepis na pączki, łatwy i przyjemny!
Drożdżówki, kajzerki i chleb żytni – pyszne wypieki Piotra Kucharskiego
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Cristina Catese