Sałatka z kolorowych marchewek
Składniki na sałatkę z marchewek:
- 8 dużych marchewek w różnych kolorach
- 200 g sera feta
- 80 g płatków migdałów
- 2 łyżeczki kuminu
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra vergine
- ząbek czosnku
- pietruszka i kolendra
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 2 paczki lodu
Jak przygotować sałatkę z marchewek:
Marchewki myjemy i obieramy ze skórki. Używając obieraczki do warzyw, kroimy marchewkę w cienkie plasterki. Następnie wkładamy je do zimnej wody z lodem, każdy kolor do oddzielnej miseczki. Na patelni podprażamy migdały. W miseczce przygotowujemy winegret: mieszamy olej, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i kumin. Siekamy pietruszkę i kolendrę. Fetę rozdrabniamy na małe kawałeczki.
Marchewki osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i przekładamy do miski. Dodajemy winegret, rozdrobniony ser feta, podprażone migdały, a na koniec całość oprószamy pietruszką i kolendrą.
Tarta marchewkowa - przepis Cristiny Catese
Składniki na tartę marchewkową:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 250 g ugotowanej marchewki
- 280 g sera provolone
- jajko
- łyżeczka rodzynek sułtańskich
- łyżka orzeszków pinii
- szklanka białego słodkiego wina
- kilka gałązek tymianku
- kilka liści szałwii
- sól i pieprz
- 4 łyżki mleka
Jak przygotować tartę marchewkową:
Rodzynki namaczamy w winie, orzeszki pinii tostujemy na patelni. Marchewki obieramy i blendujemy. Łączymy je z pokrojonymi kawałkami sera provolone, jajkami, liśćmi szałwii, liśćmi tymianku, orzeszkami pinii i rodzynkami. W zależności od potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Tortownicę wykładamy ciastem francuskim, nakłuwamy ją widelcem, wykładamy farsz z marchewki. Nadmiar ciasta składamy do środka i rozprowadzamy na nim mleko. Tartę pieczemy przez 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Ciasto marchewkowe - przepis Cristiny Catese
Składniki na ciasto marchewkowe:
- 290 g mąki 750
- 80 g mąki migdałowej
- 230 g cukru
- 300 g marchewki
- 1 szklanka oleju z nasion słonecznika
- 3 jajka M
- 1/2 skórki z pomarańczy
- 1/2 laski wanilii
- opakowanie (16 g) proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- cukier puder
Jak przygotować ciasto marchewkowe:
Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Następnie przekładamy do miksera i rozdrabniamy. W misce łączymy przesiane mąki, proszek do pieczenia i posiekaną marchewkę, dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. W misce ubijamy jajka z cukrem, solą, ziarnami wanilii i tartą skórką z pomarańczy. Robimy to do momentu, aż uzyskamy jednolitą pulchną konsystencję. Ubite jajka mieszamy z ciastem i dodajemy oliwą. Formę do pieczenia o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i pieczemy przez ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Za pomocą wykałaczki sprawdzamy, czy ciasto jest już dobrze upieczone. Po wystudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Marmolada marchewkowa
Składniki na marmoladę marchewkową:
- 800 g marchewki
- 500 g cukru
- cytryna
- 2 laski wanilii
- szklanka wody
Jak przygotować marmoladę marchewkową:
Marchewki myjemy i obieramy ze skórki. Ucieramy je na tarce i przekładamy do miski z cukrem i sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy laski wanilii i gotujemy przez ok. godzinę. Po tym czasie dodajemy tartą skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy, a następnie blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Marmoladę z marchewki przekładamy do małych wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i czekamy, aż wystygną.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Tłusty czwartek. Przepis na pączki, łatwy i przyjemny!
Drożdżówki, kajzerki i chleb żytni – pyszne wypieki Piotra Kucharskiego
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Cristina Catese