Przepisy kulinarne

Marchewka w przepisach Cristiny Catese. Sprawdź, jak przygotować sałatkę, marmoladę, tartę i ciasto marchewkowe

Przepisy kulinarne

Marchewka w przepisach Cristiny Catese. Sprawdź, jak przygotować sałatkę, marmoladę, tartę i ciasto marchewkowe

W kuchni Dzień Dobry TVN świętujemy Dzień Ciasta Marchewkowego. Z tej okazji Cristina Catese przygotowała dla nas kilka pyszności. Na naszym stole pojawiły się: sałatka z kolorowych marchewek, tarta marchewkowa, ciasto marchewkowe i marmolada marchewkowa.

Sałatka z kolorowych marchewek

Składniki na sałatkę z marchewek:

  • 8 dużych marchewek w różnych kolorach
  • 200 g sera feta
  • 80 g płatków migdałów
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra vergine
  • ząbek czosnku
  • pietruszka i kolendra
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 2 paczki lodu

Jak przygotować sałatkę z marchewek:

Marchewki myjemy i obieramy ze skórki. Używając obieraczki do warzyw, kroimy marchewkę w cienkie plasterki. Następnie wkładamy je do zimnej wody z lodem, każdy kolor do oddzielnej miseczki. Na patelni podprażamy migdały. W miseczce przygotowujemy winegret: mieszamy olej, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i kumin. Siekamy pietruszkę i kolendrę. Fetę rozdrabniamy na małe kawałeczki.

Marchewki osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i przekładamy do miski. Dodajemy winegret, rozdrobniony ser feta, podprażone migdały, a na koniec całość oprószamy pietruszką i kolendrą.

Tarta marchewkowa - przepis Cristiny Catese

Składniki na tartę marchewkową:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 g ugotowanej marchewki
  • 280 g sera provolone
  • jajko
  • łyżeczka rodzynek sułtańskich
  • łyżka orzeszków pinii
  • szklanka białego słodkiego wina
  • kilka gałązek tymianku
  • kilka liści szałwii
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki mleka

Jak przygotować tartę marchewkową:

Rodzynki namaczamy w winie, orzeszki pinii tostujemy na patelni. Marchewki obieramy i blendujemy. Łączymy je z pokrojonymi kawałkami sera provolone, jajkami, liśćmi szałwii, liśćmi tymianku, orzeszkami pinii i rodzynkami. W zależności od potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Tortownicę wykładamy ciastem francuskim, nakłuwamy ją widelcem, wykładamy farsz z marchewki. Nadmiar ciasta składamy do środka i rozprowadzamy na nim mleko. Tartę pieczemy przez 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

tarta marchewkowa, przepis, kuchnia, Dzień Dobry TVN

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Ciasto marchewkowe - przepis Cristiny Catese

Składniki na ciasto marchewkowe:

  • 290 g mąki 750
  • 80 g mąki migdałowej
  • 230 g cukru
  • 300 g marchewki
  • 1 szklanka oleju z nasion słonecznika
  • 3 jajka M
  • 1/2 skórki z pomarańczy
  • 1/2 laski wanilii
  • opakowanie (16 g) proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • cukier puder

Jak przygotować ciasto marchewkowe:

Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Następnie przekładamy do miksera i rozdrabniamy. W misce łączymy przesiane mąki, proszek do pieczenia i posiekaną marchewkę, dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. W misce ubijamy jajka z cukrem, solą, ziarnami wanilii i tartą skórką z pomarańczy. Robimy to do momentu, aż uzyskamy jednolitą pulchną konsystencję. Ubite jajka mieszamy z ciastem i dodajemy oliwą. Formę do pieczenia o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i pieczemy przez ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Za pomocą wykałaczki sprawdzamy, czy ciasto jest już dobrze upieczone. Po wystudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.

ciasto marchewkowe, przepis, kuchnia, Dzień Dobry TVN

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Marmolada marchewkowa

Składniki na marmoladę marchewkową:

  • 800 g marchewki
  • 500 g cukru
  • cytryna
  • 2 laski wanilii
  • szklanka wody

Jak przygotować marmoladę marchewkową:

Marchewki myjemy i obieramy ze skórki. Ucieramy je na tarce i przekładamy do miski z cukrem i sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy laski wanilii i gotujemy przez ok. godzinę. Po tym czasie dodajemy tartą skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy, a następnie blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Marmoladę z marchewki przekładamy do małych wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i czekamy, aż wystygną.

marmolada marchewkowa, przepis, kuchnia, Dzień Dobry TVN

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Tłusty czwartek. Przepis na pączki, łatwy i przyjemny!

Pyszne desery na każdą okazję. Przepisy Beaty Kartowicz na faworki, babeczki, sernik i ciasto czekoladowe

Drożdżówki, kajzerki i chleb żytni – pyszne wypieki Piotra Kucharskiego

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Źródło: Cristina Catese |
Co sądzisz o tym artykule?
88
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0